• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12831.13
    • RUB161.07
    • EUR14542.8
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +21°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Ehtiyot bo‘ling: zaharlanish yoki allergiyaga olib keluvchi 5 xil oziq-ovqat

    Zaharlanish xavfi va allergiya paydo bo‘lishi har kuni odamga tahdid soladi. Nafaqat sifati buzilgan ovqatlar bilan zaharlanishingiz mumkin, balki kechki ovqat uchun zararsiz ko‘rinadigan bir bo‘lak baliq allergik reaksiyaga sabab bo‘lishi hech gap emas.

    Diyetolog Nata Gonchar oziq-ovqat allergiyalari va zaharlanish holatlarining 90 foizini keltirib chiqaradigan odatiy ovqatlar haqida Wday nashriga so‘zlab berdi.

    Foto: Wday

    Allergenning ikkita asosiy turi mavjud: yuqumli bo‘lmagan va kelib chiqishi yuqumli bo‘lgan allergen. Oziq-ovqat allergenlari yuqumli emas, ammo oziq-ovqatdagi mog‘or yuqumli allergen hisoblanadi.

    Sakkizta asosiy oziq-ovqat allergenlari mavjud: sigir suti, tuxum, yong‘oq, yeryong‘oq, baliq, dengiz mahsulotlari, bug‘doy, soya.

    Ushbu mahsulotlar qo‘shilgan taomlar oziq-ovqat allergiyasini, og‘ir holatlarda esa jiddiy zaharlanishni qo‘zg‘atishi mumkin.

    Oziq-ovqat allergenlariga reaksiya quyidagi belgilar bilan namoyon bo‘ladi:

    • Qichishish;
    • Terining qizarishi;
    • Shish;
    • Qusish;
    • Qorin og‘rig‘i;
    • Ongni yo‘qotish;
    • Nafas qisilishi va tomoq og‘rig‘i.

    Agar sizda ma’lum bir oziq-ovqatdan keyin (masalan, sut yoki yong‘oq kabi) allergik alomatlar paydo bo‘lsa, alomatlarni keltirib chiqaradi deb o‘ylagan oziq-ovqatlarning allergenlari uchun testdan o‘tishingiz kerak.

    Bordi-yu, ma’lum bir mahsulot allergiya keltirib chiqarganiga ishonchingiz komil bo‘lsa, uning o‘ramidagi yorliqni diqqat bilan o‘qing, chunki allergenlarning oz miqdori ham kuchli reaksiyaga olib kelishi mumkin.

    Eng keng tarqalgan beshta allergen

    Yong‘oq pastasi, yog‘ va shirinliklar

    Yong‘oq, ayniqsa, bolalar orasida eng keng tarqalgan allergen hisoblanadi. Yong‘oq, yeryong‘oq pastasi, xamirli ovqatlar, pishloqlar — bularning barchasi allergiyaga olib kelishi mumkin. Tilning shishishi, aksirish, og‘izda kuyish hissi va ko‘ngil aynishi organizmning reaksiyasi haqida signal beradi.

    Allergiya reaksiyasini oldini olish uchun sotib olingan mahsulotlarning tarkibini diqqat bilan o‘qing.
    Foto: Wday

    Yong‘oqli shirinliklar, souslar va pishiriqlar

    Bodom, yong‘oq, funduk — ko‘plab delikateslarning asosi va keks, pechenye, shirinliklar va shokolad, shuningdek, souslar va salatlarning asosiy qo‘shimchasidir.

    Foto: Wday

    Sut mahsulotlari

    Sut oqsili allergiyasi va sut allergiyasi bir xil narsa emas. Allergiya sutning barcha turlarida — sigir, echki sutida namoyon bo‘ladi, ammo laktoza intoleransidan alomatlari — qusish, bo‘g‘ilish, diareya, qorin og‘rig‘i va dam bo‘lishi bilan farq qiladi.

    Pishloqlar, sariyog‘, yogurt, muzqaymoq va pudinglar — sut allergiyasi bo‘lgan odamlar ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishlari kerak bo‘lgan ba’zi oziq-ovqatlardir. Bundan tashqari, sut mahsulotlari qisqa saqlash muddatiga ega va nonushta uchun buzilgan tvorog zaharlanishga olib kelishi mumkin. Buzilgan sut mahsulotlari tarkibida Clostridium botulinum toksini mavjud bo‘lib, u botulizmni qo‘zg‘atadi, bu parez va mushaklar falajining rivojlanishi bilan tavsiflangan o‘tkir toksik-infeksion kasallikdir.

    Foto: Wday

    Tuxum mahsulotlari

    Tuxum turli xil mahsulotlar va taomlarning bir qismidir (masalan, makaron, non va pishiriqlar, souslar, xamirli ovqatlar va pishiriqlar). Allergiya reaksiyasini tuxum oqi keltirib chiqaradi, bu salmonellyoz —ko‘plab yon ta’sirga ega bo‘lgan kasallikni qo‘zg‘atadi. Yorliqni diqqat bilan o‘qing, chunki tuxum boshqa nomlar ostida yashirin bo‘lishi mumkin.

    Foto: Wday

    Glyutenni o‘z ichiga olgan mahsulotlar

    Allergiya, odatda, javdar, bug‘doy va jo‘xori kabi donlarda mavjud bo‘lgan glyuten tufayli yuzaga keladi. Allergiyaning bu turini glyuten sezuvchanligi deb ataladi.

    Ro‘yxatdagi mahsulotlar va boshqa allergenlar allergik jarayonning og‘ir shaklini — anafilaktik shokni keltirib chiqaradi. Bu o‘ta xavfli holatlar ya’ni qon bosimining pasayishi, tomoq shishishi va spazmi, yurak ishidagi buzilishlar bilan birga keladi. Shoshilinch tibbiy yordam bo‘lmasa, anafilaktik shok holatida bo‘lgan odam bir necha daqiqa ichida halok bo‘lishi ehtimoli mavjud.

    Foto: Wday

    Donli mahsulotlarni o‘z ichiga olgan taomlarni iste’mol qilmasligingiz kerak. Glyuten moddasi muzqaymoq, yogurt, sariyog‘, kolbasa va quyultirilgan sutda ham uchraydi.

    Bundan tashqari, organizm boshqa mahsulotlarga istalmagan tarzda reaksiya bildirishi mumkin:

    • Turli urug‘lar (kungaboqar);
    • Asal va undan tayyorlangan mahsulotlar;
    • Dukkaklilar (loviya, no‘xat, yasmiq);
    • Bug‘doy mahsulotlari (jumladan, makaron).

    Biroq bunday hollarda allergiya kamdan-kam hollarda, asosan, irsiy yuqori sezuvchanlik yoki ushbu mahsulotlarni haddan tashqari va tez-tez iste’mol qilish tufayli yuzaga keladi. Me’yor haqida unutmang va hatto, sevimli mahsulotlaringizni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilmang.

    Yozgi zaharlanishni keltirib chiqaruvchilar: muzqaymoq, tarvuz va shaurma

    Yozda ovqatdan zaharlanish xavfi ortadi, chunki havo harorati doimiy ravishda yuqori bo‘ladi va oziq-ovqat tez buziladi.

    Ammo tarvuz, muzqaymoq va shaurma zaharlanishni keltirib chiqaruvchilar ro‘yxatida birinchi o‘rinlarda  turadi.

    Foto: Wday

    Nitratning o‘zi zaharli emas, lekin ular oshqozon-ichak trakti mikroflorasiga kirganda jiddiy kasalliklarga olib kelishi mumkin bo‘lgan zararli nitritlarga aylanadi. Agar tarvuz nam xonada saqlangan bo‘lsa, nitritlarning faolligi ortadi.

    Tarvuz bilan zaharlanish belgilari uni iste’mol qilishdan ikki-uch kun o‘tgach paydo bo‘lishi mumkin: bosh og‘rig‘i, ko‘ngil aynishi, qusish, zaiflik, og‘ir holatlarda qon bosimi tushishi va yurak urish tezligining oshishi, nafas qisilishi paydo bo‘ladi.

    Yeyishdan oldin tarvuzni yaxshilab yuvish qat’iy tavsiya qilinadi.

    Shaurma nafaqat undagi go‘shtning shubhali sifati, balki pishirish usuli tufayli ham xavflidir. Qovurishning yetarli emasligi bilan patogen mikroorganizmlar, E. coli, Salmonella va Trichinella rivojlanishi uchun qulay muhit yaratiladi. Bundan tashqari, shaurma nordon sutli sous asosida tayyorlanadi, u issiqlik paytida tezda yomonlashadi. Bunday sous kuchli allergendir.

    Foto: Wday

    Yoz oylarida muzqaymoq ham ehtiyotkorlik bilan tanlanishi kerak. Saqlash va tashish qoidalarini buzganligi sababli ko‘pincha takroriy muzlatishga duchor bo‘ladi. Erigan muzqaymoq Staphylococcus aureus yoki E. coli rivojlanishi uchun qulay muhit hisoblanadi. Bu mikroblar organizmda patologik o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi va kuchli zaharlanish, hatto, toksik shokka olib kelishi ehtimoli yuqoridir.

    28.06.2023, 09:55   Izoh (0)   17173
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Qaysi oziq-ovqat mahsulotlari allergiyani yengillashtirishi mumkin?

    27.04.2023, 11:32

    Ovqatdan zaharlanish: bunday paytda nima yeyish mumkin-u, nima mumkin emas?

    05.06.2023, 17:50

    Quyoshdan allergiya qanday bo‘ladi va undan himoyalanish uchun nima qilish kerak?

    15.06.2023, 09:30

    Jazirama yozda qanday ovqatlarni iste’mol qilish mumkin-u, nimalar yeyish tavsiya etilmaydi? 

    21.06.2023, 11:28

    Nima uchun to‘satdan o‘rindan turganda odamning ko‘z oldi qorong‘ilashib, boshi aylanadi?

    27.06.2023, 18:50

    Gazli ichimliklarni to‘g‘ridan to‘g‘ri alyumin qutilaridan ichish nechog‘li xavfli?

    27.06.2023, 16:58
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Eng chuqur g‘or, eng baland ko‘prik va eng sirli maskan – Namanganga boramiz


    Oqtepa Lavashdan “Kulgili narxlar”: sevimli taomlar — har bir pozitsiya 10 mingdan 20 ming so‘mgacha bo‘lgan maxsus narxlarda


    Ipoteka Bank OTP Group o‘zini o‘zi band qilganlarga yangi ipoteka dasturini ishga tushirdi: hujjatlarsiz, asabbuzarliksiz, samarali natijalar bilan


    Kapitalbank xodimlarining raqamli ko‘nikmalarini rivojlantirmoqda 


    “Biznesni rivojlantirish banki” biznes uchun qulay innovatsion bank bo‘lishga intilmoqda


    Jamg‘armalar bilan qanday ishlash zarur: bank omonatlari, aksiyalar yoki investitsion paketlar? (davomi)


    InfinBANK Visa Direct orqali xalqaro pul o‘tkazmalariga qo‘yilgan limitlarni oshirdi 


    “Akkermann sement” xalqaro forumi: qurilish materiallari sohasidagi muammolar keng tahlil qilindi


    Acıbadem shifoxonalar tarmog‘ida qon kasalliklarini zamonaviy davolash usullari: leykoz va boshqa kasalliklar


    Tarmoqda bolalar xavfsizligi : Octobankdan maslahatlar


    UZTELECOM 10 Gbit/s tezlikdagi uy internetini foydalanuvchilarga taqdim etdi


    ANORBANK Xususiy sektorni rivojlantirish bo‘yicha Islom korporatsiyasi bilan 10 million AQSH dollariga teng kelishuv imzoladi


    Ilg‘or qurilish texnologiyalari asosida qad rostlayotgan Quyi Chotqol GES


    “O‘zbekinvest” IUA aʼzosiga aylandi va Londonning global sug‘urta bozorida o‘z mavqeini mustahkamladi


    Centrum Air Istanbul va O‘zbekistonning uch shahri o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarni yo‘lga qo‘ymoqda

     

    Tavsiya etamiz

    “Ikki xonali uy uchun 715 mln so‘mdan”. “Daryo”dagi maqoladan so‘ng poytaxt hokimligi uysiz qolgan aholiga xonadon sotib olish uchun mablag‘ ajratdi

    28 may, 21:15

    Budapesht fasadlari: sanʼat ko‘chada yashaydi (foto)

    27 may, 10:00

    Gestapo va KGB xizmatida bo‘lgan buxorolik “Shtirlits”

    26 may, 19:00

    Ayol ovchilardan ilg‘or samolyotlarga qadar — Ukraina rus Shahed’larini qanday ovlaydi?

    19 may, 20:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Sherzod Asadov Rossiya prezidentining matbuot kotibi bilan axborot sohasidagi hamkorlik masalalarini muhokama qildi

    O‘zbekiston | 28 may, 23:55

    Saida Mirziyoyeva Aleksey Gromov bilan axborot sohasidagi hamkorlik masalalarini muhokama qildi

    O‘zbekiston | 28 may, 23:51

    Floridada alligator hujumidan omon qolgan erkak politsiya tomonidan otib o‘ldirildi

    Dunyo | 28 may, 23:50

    Jorja Meloni Shavkat Mirziyoyev hamrohligida Registon ansambli va “Boqiy shahar” majmuasi bilan tanishdi (foto)

    O‘zbekiston | 28 may, 23:41

    Helsinki aeroportidagi ish tashlashlar sababli Finnair aviakompaniyasi yuzdan ortiq reysni bekor qiladi

    Dunyo | 28 may, 23:40

    Samarqanddagi korxona 3 mlrd so‘mlik gazdan o‘g‘rincha foydalangani aniqlandi

    O‘zbekiston | 28 may, 23:30

    Tramp Putin va Zelenskiy bilan uchrashishga tayyorligini bildirdi

    Dunyo | 28 may, 23:20

    “Daryo” dayjesti: 28-mayning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 28 may, 23:11

    Saida Mirziyoyeva Rossiya prezidenti administratsiyasi rahbarining birinchi o‘rinbosari bilan uchrashdi. Nimalar muhokama qilindi?

    O‘zbekiston | 28 may, 22:55
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.