Nonushta inson o‘zini kun davomida qanday his qilishini belgilaydigan muhim taomdir. Faqat sog‘lig‘ingizga zarar yetkazadigan ba’zi ovqatlardan voz kechgan ma’qul, deb yozadi RBK nashri.
Sendvichlar
Buterbrodlarda to‘yingan yog‘lar ko‘p uchraydi, xamirli mahsulotlar — bulochkalar uzoq vaqt davomida muntazam ravishda iste’mol qilinsa, bu yuqori xolesterin darajasiga va yallig‘lanishga hissa qo‘shishi mumkin.
Fastfudlar tarkibida trans yog‘lari ham mavjud bo‘lib, ular organizmdagi yallig‘lanishning yuqori darajasi bilan bevosita bog‘liq.
Yallig‘lanishni kamaytirish va sevimli ovqatlaringizdan bahramand bo‘lish uchun yog‘siz go‘sht va butun donli nondan tayyorlangan nonushta sendvichlarini tanlashingiz kerak.
Sirop bilan qahva
Mutaxassislarning ta’kidlashicha, qora qahvani me’yorida ichish organizmdagi yallig‘lanishni kamaytiradi, ammo shakarli siroplarni qo‘shsangiz, buning aksi bo‘ladi.
Shakar yallig‘lanishni kuchaytiradi. Shuning uchun eng yaxshi tanlov sutli klassik latte qahvasidir.
Nonushta donlari
Ko‘pgina quruq nonushta donlariga oddiy uglevodlar va shakar qo‘shiladi. Bu qonda qand darajasini oshirishi mumkin.
Qonda qand miqdorining o‘zgarishiga yo‘l qo‘ymaslik va organizmga uglevodlarni o‘zlashtirishga yordam beradigan kletchatka va oqsilga boy donlarni tanlang.
Non
Ertalab sariyog‘ bilan bir burda issiq toster nonidan ko‘ra mazali narsa yo‘q. Ammo, afsuski, oq non oq undan tayyorlanadi, u tezda so‘riladi va bir-ikki soat ichida ochlik hissini paydo qiladi. Oq tozalangan un yallig‘lanish darajasining oshishi bilan bog‘liq.
Bekon va tuxum
Yog‘ miqdori yuqori bo‘lgan yana bir mashhur nonushta turi — o‘simlik yog‘i.
Pishirilgan tuxum o‘rniga tovuq va sabzavotlardan omlet tayyorlagan ma’qul. Bu organizm uchun ancha foydaliroq.
Qaysi vaqtda nonushta qilgan ma’qul?
Nonushta uchun eng yaxshi vaqt tonggi soat 6 dan 10 gacha.
Tushlikni 12 dan 14 gacha qilgan ma’qul. Tushlik nonushtadan yengilroq va kechki ovqatdan ko‘ra boy bo‘lishi kerak.
Yog‘li taomlardan ko‘ra, proteinli ovqat va salatlarni tanlagan ma’qul.
Odatda, tushlikni o‘tkazib yuboradiganlar kechki ovqatni ikki hissa ko‘p yeyish bilan oziq-ovqat yetishmasligini qoplashga urinib ko‘radilar.
Izoh (0)