Yozning issiq, jaziramali kunlariga tobora oz vaqt qolmoqda. Issiq faslda odatda ishtaha bo‘g‘iladi, kun davomida yengil taomlar tanovul qilinadi, kechga borib esa kuchli kaloriyali ovqatlar iste’mol qilish istagi paydo bo‘ladi. Xo‘sh, aslida issiq kunlarda oshqozon-ichak tizimini zo‘riqtirib qo‘ymaslik uchun qanday mahsulotlar iste’molidan tiyilgan ma’qul?
Yog‘li go‘sht
Diyetologlarning fikricha, jaziramada yog‘li go‘sht iste’moli organizmni zo‘riqtiradi. Yog‘li go‘sht uzoq muddat hazm bo‘ladi va organizmni ichidan isitadi. Qishda bu holat ayni muddao, issiqda esa organizm uchun xavfli. Yozda qo‘y va mol go‘shtini tovuq hamda baliqqa almashtirish tavsiya etiladi.
Ko‘p tarkibli taom va yeguliklar
Bir necha turdagi mahsulotlar qo‘shilgan salatlar, pechda pishirilgan kartoshka va boshqa kraxmalga boy mahsulotlardan issiq kunda tiyilish tavsiya etiladi. Salatlarga tarkibidagi tuz tufayli organizmda suv to‘playdigan marinadlangan sabzavotlarni qo‘shmaslik kerak. Bu nafaqat gipertoniklar uchun, balki sog‘lom insonlar uchun ham katta xavf tug‘diradi. Ko‘p tuz qo‘shilgan ovqat issiq kunda salomatlikka salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
Shirinliklar
Tarkibida shakar ko‘p bo‘lgan tortlar va pishiriqlarni yoz oylarida mavsumiy mevalar bilan almashtirish tavsiya etiladi. Yozda shirinlik iste’mol qilish trombozga moyilligi bo‘lgan insonlarga, ayniqsa, katta xavf tug‘diradi. Diyetologlarning fikricha, suyuqlik organizmda ushlanib qolganida quyilgan qonni suv bilan suyultirib bo‘lmaydi.
Choy va qahva
Mavzuga doir
×
Izoh (0)