Banan iste’mol qilish organizmni yoshartirishga va sog‘lom bo‘lishga yordam beradi. Shu bilan birga, bananning yurak salomatligiga foydasi katta.
Bitta katta banan (taxminan 200 g) tarkibida qanday ozuqa moddalari bor?
- vitamin B6 — kunlik miqdorining 41 foizi;
- C vitamini — 33 foiz;
- marganets — 30 foiz;
- kaliy – 23 foiz;
- magniy — 15 foiz;
- folat (B9 vitamini, uning sintetik shakli foliy kislotasi) — 11 foiz;
- riboflavin (vitamin B2) — 10 foiz.
Bundan tashqari, banan tarkibida boshqa B vitaminlari, A, E va K vitaminlari, shuningdek, mis, fosfor, sink va temir mavjud.
Bananning sog‘liq uchun qanday foydali jihatlari bor?
Sog‘lom qondagi shakar darajasini oshiradi
Bananning asosini uglevodlar, shu jumladan kletchatkalar tashkil qiladi. Uning turlaridan biri — pektin mag‘izga gubka shaklini beradi. Kraxmal esa zich to‘qimalar uchun javobgar hisoblanadi. Banan pishganida kraxmal monosaxaridlar va disaxaridlarga parchalanadi, shuning uchun meva yumshoqroq va shirinroq bo‘ladi.
Pektin ham, kraxmal ham (ayniqsa, pishmagan bananlarda ko‘p) ovqatdan keyin qondagi qand miqdorini pasaytiradi, qondagi shakarning keskin o‘zgarishini oldini oladi. Bunday davolash giperglikemiyaning bir turi bo‘lib xizmat qiladi.
To‘qlikni uzoqroq saqlashga yordam beradi
Barcha bir xil pektin va kraxmal oshqozon bo‘shatilishini sekinlashtiradi. Oziq-ovqat mahsulotlari yanada samarali va o‘lchovli hazm bo‘ladi va inson uzoq vaqt o‘zini to‘q his qiladi.
Hazm qilish tizimi salomatligini yaxshilaydi
Kraxmal yuqori ovqat hazm qilish tizimida hazm bo‘lmaydi va yo‘g‘on ichakka yetib boradi. Bu yerda u foydali bakteriyalar uchun oziq-ovqat bo‘ladi, ya’ni ichak mikroflorasi holatini yaxshilaydi.
Pektin, o‘z navbatida, yo‘g‘on ichak saratonidan himoya qilishi mumkin. Hech bo‘lmaganda bu bir nechta sinov naychalari tomonidan qo‘llab-quvvatlanadi.
Vazn yo‘qotishingizga yordam berishi mumkin
Bugungi kunga qadar bu haqda aniq hisobot beradigan tadqiqotlar yo‘q: agar siz har kuni banan iste’mol qilsangiz, vazn yo‘qotishingiz mumkin. Biroq bilvosita dalillar optimistika hisobalanadi. Ko‘p miqdorda kletchatkaga ega bo‘lgan meva va sabzavotlarni muntazam iste’mol qilish vazn yo‘qotishga yordam berishi ma’lum.
Boshqa omillar ham bor. Masalan, o‘rtacha kattalikdagi banan taxminan 105 kkalni o‘z ichiga oladi. Bu taxminan bir stakan 2,5 foizli qatiq bilan bir xil foyda beradi. Bananni iste’mol qilganingizdan so‘ng, uzoq vaqt davomida zararli va yuqori kaloriyali gazaklarni yemasdan yurishingiz mumkin.
Yurak salomatligiga foydali
Kaliy yurakning normal ishlashi uchun zarur bo‘lgan mineral. Kaliyga boy parhez qon bosimini normallashtirishi va qon tomirlari xavfini kamaytirishi ma’lum. Biroq insonlar ko‘pincha bu moddani yetarli darajada qabul qilmaydi.
Har kuni banan iste’mol qilish kaliy yetishmovchiligining oldini oladi.
Bundan tashqari, bananda ko‘p miqdorda magniy mavjud bo‘lib, u ham yurak-qon tomir tizimining normal faoliyatida muhim rol o‘ynaydi.
Buyrak kasalliklari xavfini kamaytiradi
Olimlar 13 yillik tadqiqotda haftasiga 2-3 marta banan iste’mol qilgan ayollarda deyarli umuman banan iste’mol qilmaydiganlarga qaraganda buyrak kasalligi 33 foizga kamroq ekanligini aniqladi.
Yana bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, haftasiga 4-6 marta banan iste’mol qilish buyrak kasalligi xavfini 50 foizga kamaytiradi.
Yoshlikni va miya salomatligini saqlashga yordam beradi
Banan tarkibida bir necha turdagi antioksidantlar, jumladan dopamin va katexin mavjud. Ushbu birikmalar organ va to‘qima molekulalariga zarar yetkazadigan erkin radikallarga qarshi kurashadi.
Zamonaviy tibbiyot ko‘pincha erta qarish, saraton, Alsgeymer va boshqa miya disfunksiyalari, yurak-qon tomir kasalliklari kabi xavfli kasalliklarni keltirib chiqaradigan narsa — erkin radikallar (aniqrog‘i, ular keltirib chiqaradigan oksidlovchi stress) deb hisoblaydi.
Agar banan iste’mol qilsangiz, oksidlovchi stress organizmingizga yetkazadigan zararni kamaytirasiz.
Banan iste’mol qilish kimga qanday zarar yetkazadi?
Ko‘p hollarda banan iste’mol qilish butunlay xavfsiz. Biroq bu mevaga allergiyasi bo‘lgan insonlar uni iste’mol qilmagani ma’qul. Qizig‘i shundaki, bananga nosog‘lom reaksiya lateks allergiyasidan aziyat chekadiganlarda kuzatiladi.
Bananni kam iste’mol qilish quyidagi noxush holatlarga olib kelishi mumkin:
- shish;
- ko‘ngil aynishi va qayt qilish.
Ushbu nojo‘ya ta’sirlardan qochish uchun bananlarni ortiqcha iste’mol qilmaslik kifoya. Kuniga bir yoki ikkita meva organizmga foyda olish uchun kifoya qiladi va zarar keltirmaydi.
Izoh (0)