Pochta qutisidan keyingi safar reklama gazetasini topsangiz, uni chiqindi chelagiga tashlashga shoshilmang, u sizga kerak bo‘ladi. Oshxona uchun bu oddiy layfxak ko‘plab uy bekalari tomonidan qo‘llaniladi.
Shu paytga qadar qaysi uy bekasi muzlatgichda yoqimsiz hidga duch kelmadi? Sabzavotlar bo‘lmasida sotib olinganiga bir necha kun bo‘lgan go‘sht yoki nordon ta’m hosil qilgan sut, albatta, topiladi. Shunday hollarda muzlatgich eshigini ochish bilan burnimizga achimsiq hid to‘lqini kelib uriladi. Ha, buzilgan mahsulotni tashlab yuboramiz. Ammo ba’zida tortma va javonlarni birma-bir yuvish ham yordam bermaydi: hid devorlarga singib ketganga o‘xshaydi.
Oziq-ovqatlarni chiqarib olib, muzlatgichni obdon eritish va hidning tarqalishi uchun eshikni bir necha kun ochiq qoldirish har doim ham bajarib bo‘lmaydigan yumush. Yaxshi hamki, muzlatgichdagi yoqimsiz hiddan xalos bo‘lishga yordam beradigan juda oddiy hayotiy hiyla mavjud. Sizga likopcha, bir nechta gazeta sahifalari va gulga suv purkagich kerak bo‘ladi.
Katta hajmli, juda zich bo‘lmagan qism hosil qilish uchun bir nechta gazeta varaqlarini oching va maydalang. Gazetani likopchaga soling, shunda uni muzlatgichga qo‘yish osonroq bo‘ladi va nam bo‘lganda o‘zidan iz qoldirmaydi. Keyin gazetani hidi buzilgan bo‘lmaga qo‘ying va ustida suv seping. Ho‘l bo‘lgan gazeta yoqimsiz hidni o‘ziga singdirishi kerak. Uni muzlatgichdan olib tashlaganingizda, muzlatgichdan yana toza havo va sabzavotlarning hidi seziladi. Jarayon taxminan 12 soat davom etadi.
Nam gazeta — uy bekalari muzlatgichdagi badbo‘y hiddan xalos bo‘lish uchun foydalanadigan yagona xalqona usul emas. Xuddi shu maqsadda qadog‘i ochiq iste’mol sodasi ishlatiladi (qo‘llashdan keyin uni oziq-ovqat uchun ishlatish tavsiya etilmaydi, lekin yoqimsiz hidlarni zararsizlantirish va murakkab ifloslantiruvchi moddalarni tozalash uchun foydalanishni davom ettirsa bo‘ladi). Sovitgich yoqimli hidga ega bo‘lishi uchun ayrim uy bekalari u yerda qora choyning bir dona paketini qo‘yishni maslahat berishadi.
Boshqa uy bekalari bu maqsadlar uchun javdar nonining usti qismi, yarimta tozalangan kartoshka yoki faol ko‘mirdan foydalanishni maslahat beradi.
Albatta, muzlatgichda yoqimsiz hid paydo bo‘lishini oldini olgan afzal. Sovitgichdan noxush hid kelmasligi uchun:
- Har xil turdagi sabzavotlarni alohida-alohida, yaxshi havo aylanadigan idishlarda saqlang;
- Sabzavot va ko‘katlarni muzlatgichga qo‘yishdan oldin ularni tekshiring, yuving va artib oling yoki quriting;
- Go‘shtni o‘zining o‘ralgan qadog‘idan chiqarib oling va shisha, keramika, metall idishga qo‘yib qopqoq yoki plyonka bilan ustini yoping;
- Muzlatgichni haddan tashqari to‘ldirib yubormang — havo aylanishi uchun joy qoldiring;
- Muzlatgichda “tozalik zonasi” bo‘lsa, ishlab chiqaruvchining saqlash bo‘yicha tavsiyalariga amal qiling;
- Mahsulotlarning yaroqlilik muddatini kuzatib boring: yangi parranda go‘shti ikki kundan, go‘shtni besh kundan ortiq saqlash mumkin emas;
- Tayyor ovqatni muzlatgichda bir kundan ortiq saqlamaslik lozim.
Agar yuqoridagi tavsiyalarga hali amal qilmagan bo‘lsangiz va muzlatgichda aynigan mahsulotga duch kelsangiz, ho‘l gazeta yordamga keladi. Darvoqe, gazeta nafaqat muzlatgichga, balki dud bo‘roniga ham ta’sir qiladi. Agar eski dud bo‘ron o‘tkir “oshxona” hidiga dosh bera olmayotgan bo‘lsa, gazetadan foydalaning. Uni ozgina idish-tovoqlarni yuvish geli qo‘shilgan suvga soling. Keyin ortiqcha suvni siqib oling va oshxonadagi batareyada bir kechada qoldiring. Kechasi bilan nam qog‘oz barcha noxush hidlarni o‘zlashtirib oladi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)