• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12692.42
    • RUB158.44
    • EUR14511.24
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Sayohat

    Italyan oshxonasi: Nima uchun italiyaliklar har kuni pitssa va makaron yeyishsa ham semirmaydi?

    Kaloriyaga boyligiga qaramay, italyan oshxonasi dunyodagi eng sog‘lom taomlardan biri hisoblanadi. Italiyaliklar diyetasida doimiy pitssa va makaron bo‘lishiga qaramay, semirmasliklarining sababi nimada?

    Yo‘qdan bor qilinadi

    Foto: Getty Images

    Italiya oshxonasining aksariyati juda oz narsadan maksimal darajada foydalanishga asoslangan. Buning hatto maxsus nomi ham bor: cucina povera — “kambag‘al oshxona”. Eng yaxshi misol — minestrone sho‘rvasi. U maxsus retsept bo‘yicha emas, balki oshxonada topilishi mumkin bo‘lgan har qanday mavsumiy mahsulotlardan tayyorlanadi. Italiyaliklar bus ho‘rvaga ko‘katlar, loviya, makaron yoki boshqa mahsulotlarni qo‘shishlari mumkin. Kechagidan qolgan minestroni ertasi kuni to‘yimli taomga aylantirish uchun unga qotgan non solish kifoya.

    Sarimsoq ko‘p ishlatilmaydi

    Foto: Getty Images

    Italyan taomlari bir tonna sarimsoqni talab qiladi, degan noto‘g‘ri tushuncha mavjud. Darhaqiqat, mashhur oshpazlarning ta'kidlashicha, sarimsoqni restoran menyusida yoki uyda pishirilgan taomlarda aniqlash deyarli mumkin emas. Italiya oshxonasida ta’m xususiyatlari yanada nozik va sarimsoq har doim ham kerak bo‘lavermaydi. Hamma narsa me’yorida bo‘lishi lozim.

    Guruch tinmay aralashtirib turiladi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar pishiradigan guruch dunyodagi boshqa guruchli taomlardan farq qiladi - qaymoqli sousda dona-dona bo‘lib turadi. Buning siri guruch kraxmalidan foydalanishdir.

    An'anaga ko‘ra, risotto tayyorlash jarayoni o‘simlik yog‘ida yoki sariyog‘da qovurilgan kalta donli guruchdan, lazzat qo‘shish uchun ozgina to‘g‘ralgan piyoz bilan boshlanadi. Shundan so‘ng guruchga asta-sekin bulyon qo‘shiladi, oshpaz esa guruch tez qaynab ketmasligi uchun tinmay aralashtirib turadi. Doimiy harakat guruchlarning oz miqdorgia suyuqlikda bir tekis pishishini ta'minlaydi.

    Har bir sous uchun alohida makaron turi tanlanadi

    Foto: Getty Images

    Odatda odamlarda makaron shakllarining kichik ro‘yxati bo‘ladi: spagetti, penne, rigatoni, linguini. Italiyada makaron dunyosi mavjud va har bir tur ma'lum bir sousga mos keladi.

    Spagetti sindirilmaydi

    Foto: Getty Images

    Uzun makaron tayyorlashning yana bir sevimli usuli - uni tovaga butunlay sig‘ishi uchun bo‘laklarga bo‘lisg. Lekin asl uzunligi juda muhim. Pishirilgan spagettini vilka bilan maydalaganingizda, uzun makaron sousni ko‘proq o‘ziga singdiradi va taom yanada mazali bo‘ladi. Makaronni butun uzunligi bo‘ylab pishirish uchun spagettini qaynoq suvga solisg va pastki qismi yumshoq bo‘lishi bilan quruq tomonini pastga qaratib qisqichlar bilan aylantirish kerak.

    Pizza uchun motsarella pishlog‘i ishlatiladi

    Foto: Getty Images

    Motsarella pishlog‘i yog‘li boy va oson eriydi. Shuning uchun italiyaliklar asosan undan pitsa tayyorlash uchun foydalanadilar. Yangi motsarella — eng yaxshi variant, chunki u qaymoq ta'miga, yumshoq tuzilishga ega, shuning uchun xamirda yaxshi eriydi.

    Souslar havonchada tayyorlanadi

    Foto: Getty Images

    Biz pazandachilik sohasidagi ishimizni sezilarli darajada osonlashtiradigan qulay oshxona jihozlariga o‘rganib qolganmiz. Oziq-ovqat kombaynlari va blenderlar turganda ular havoncha kabi eskirgan sous tayyorlash usullaridan foydalanadi. Ammo makaron va souslar texnikada pishirilganidan ko‘ra mazali bo‘lib chiqadi. Axir nafaqat natija, balki jarayon ham muhim.

    Kechagi makaronni isitilmaydi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar qolgan makaronni qayta qizdirmaydilar. Buning o‘rniga kechagi makarondan boshqa taom tayyorlaydilar. Italiyada qolgan makaron odatda pastichcho tayyorlash uchun maydalangan, motsarella, qaynatilgan tuxum va sabzavotlar kabi boshqa ingrediyentlar bilan pishiriladi yoki tuxum bilan aralashtiriladi va frittata di maccheroni deb ataladigan tortiliya turiga aylanadi.

    Kam porsiya yeyiladi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklarga ko‘ra, odamlar duch keladigan muammo shuki, ular juda katta porsiya pishirishadi. Italiyaliklar yuzlab yillar davomida makaron iste'mol qiladilar, ammo ular semirishmaydi. Italiyada makaronning o‘rtacha porsiyasi 75-80 g, boshqa odamlar ko‘pincha 150-200 g porsiyani iste'mol qiladilar.Maslahat: Makaronni pishirishdan oldin har doim o‘lchab oling.

    Mavsumga qarab taom tayyorlanadi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar taomni mavsumga qarab pishirishadi va Italiyaning har bir mintaqasi turli xil ingrediyentlardan foydalanadi. Bu shuni anglatadiki, mahsulotlar hozir bozorda yangi bo‘lgan narsaga qarab o‘zgarishi kerak. Yangilik taomning sifatiga katta ta'sir ko‘rsatadi.

    02.03.2023, 20:40   Izoh (0)   16692
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uyda ish haqida o‘ylamaslik uchun nima qilish kerak?

    02.03.2023, 19:55

    Yoga, suzish, fitnes: Keyt Middltonning sarviqomat bo‘lishiga yordam beradigan layfxaklar

    02.03.2023, 17:58

    Janubiy Koreyadagi hayot tarzi boshqa davlatlarnikidan keskin farq qilishini isbotlovchi suratlar

    06.01.2023, 18:57

    Shimoliy mamlakatlarning barcha jozibasi bilan birga, sovuq ob-havosini o‘zida aks ettirgan suratlar 

    30.12.2022, 16:55

    Foto: Yer yuzidagi aqlbovar qilmaydigan darajadagi hayratlanarli joylar

    28.12.2022, 11:59

    Ko‘rinishidan kichkina, ammo diqqatga sazovor jamoat joylari (foto)

    20.09.2022, 20:56
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    STEM va biznes yo‘nalishidagi qizlar uchun TBC Bank’dan ta’lim grantlari — O‘zbekistonda gender tafovutini kamaytirish yo‘lida yangi qadam


    Aqlli diversifikatsiya: nima uchun kerak va kapitalni qanday taqsimlash lozim?


    AVO bank aloqa markazi: innovatsiyalar va yangi xizmat darajasi 


    Toshkentda CRYPTO O₂ forumi bo‘lib o‘tdi: Texnologiya, fintech va tartib‑qoidalar muhokama qilindi 


    ZARMED Universiteti: 200 ta grant sizni kutmoqda


    SonetUzStyle tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli 15-avgustgacha uzaytirildi


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi


    InfinBANK va Kwikpay: uyingizga komissiyasiz va mehr bilan xalqaro pul o‘tkazmalari


    Qo‘ng‘iroqlardan mobil internetga: Toshkent mobil aloqadan foydalanish modelini qanday o‘zgartirmoqda


    OKMKda mahalliy dumpkarlardan foydalaniladi 


    AKFA energiya tejovchi romlari: iqlimga moslashtirilgan, qulaylikni ko‘zlagan 


    American University of Technologyʼda bakalavrlar uchun ochiq eshiklar kuni


    Avvallari xufiyona iqtisodiyotda faoliyat yuritgan eshitish va gapirishda muammosi bor insonlar endi rasmiy sektorga qo’shilib, Poytaxt Parking jamoasining bir qismiga aylandi


    Endi Ucell ilovasida Yandex Music’ni tinglash mumkin 


    BYD SEALION 7: Flagman elektr SUV — shahar ko‘chalarida yangi yetakchi 

     

    Tavsiya etamiz

    Trampning Falastinga nisbatan noxolis siyosati: AQSH YUNESKO a’zoligidan nega chiqyapti?

    2 avgust, 18:35

    Kamchatkadagi hodisa yagona emas: so‘nggi 120 yilda ro‘y bergan eng kuchli megazilzilalar

    1 avgust, 18:20

    Tramp uchun xavotirlar: AQSH prezidenti taniqli shaxslarga yosh qizlarni sotgan Jeffri Epshteynning mijozi bo‘lganmi?

    29 iyul, 17:19

    Bir kechada oddiy ofitsiantdan millionerga aylangan ayol: lotereyadan yutilgan 10 mln dollar mashmashasi

    27 iyul, 09:25
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Quyosh faolligi oshdi: 24 soat ichida 15 ta chaqnash kuzatildi

    Dunyo | 2 avgust, 23:50

    “Har qanday xatoga qarshi raketalar bilan javob qaytaramiz” — Hindiston Pokistonga ogohlantirish berdi

    Dunyo | 2 avgust, 23:25

    Superliga. “Dinamo” “Navbahor”ga qarshi bahsda g‘alabani qo‘ldan chiqardi

    Sport | 2 avgust, 23:20

    Davlat byudjetidan nafaqalarga xarajat qisqarib, subsidiyalar ko‘paytiriladi

    O‘zbekiston | 2 avgust, 23:16

    BAA banklari Rossiya kompaniyalarining hisoblarini ommaviy ravishda bloklashga kirishdi

    Dunyo | 2 avgust, 22:55

    Qurollar faqat mustaqil Falastin davlati barpo etilgandagina topshiriladi — HAMAS

    Dunyo | 2 avgust, 22:30

    Superliga. “Bunyodkor” “Neftchi”dan, “Nasaf” “So‘g‘diyona”dan ustun keldi

    Sport | 2 avgust, 22:21

    O‘z joniga qasd qilish, o‘zidan qoniqmaslik va kuchli stress. Ijtimoiy tarmoqlarga bo‘lgan qaramlik nimasi bilan xavfli (foto, video)

    O‘zbekiston | 2 avgust, 22:00
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.