• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12768.26
    • RUB162.63
    • EUR14400.04
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +30°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Sayohat

    Italyan oshxonasi: Nima uchun italiyaliklar har kuni pitssa va makaron yeyishsa ham semirmaydi?

    Kaloriyaga boyligiga qaramay, italyan oshxonasi dunyodagi eng sog‘lom taomlardan biri hisoblanadi. Italiyaliklar diyetasida doimiy pitssa va makaron bo‘lishiga qaramay, semirmasliklarining sababi nimada?

    Yo‘qdan bor qilinadi

    Foto: Getty Images

    Italiya oshxonasining aksariyati juda oz narsadan maksimal darajada foydalanishga asoslangan. Buning hatto maxsus nomi ham bor: cucina povera — “kambag‘al oshxona”. Eng yaxshi misol — minestrone sho‘rvasi. U maxsus retsept bo‘yicha emas, balki oshxonada topilishi mumkin bo‘lgan har qanday mavsumiy mahsulotlardan tayyorlanadi. Italiyaliklar bus ho‘rvaga ko‘katlar, loviya, makaron yoki boshqa mahsulotlarni qo‘shishlari mumkin. Kechagidan qolgan minestroni ertasi kuni to‘yimli taomga aylantirish uchun unga qotgan non solish kifoya.

    Sarimsoq ko‘p ishlatilmaydi

    Foto: Getty Images

    Italyan taomlari bir tonna sarimsoqni talab qiladi, degan noto‘g‘ri tushuncha mavjud. Darhaqiqat, mashhur oshpazlarning ta'kidlashicha, sarimsoqni restoran menyusida yoki uyda pishirilgan taomlarda aniqlash deyarli mumkin emas. Italiya oshxonasida ta’m xususiyatlari yanada nozik va sarimsoq har doim ham kerak bo‘lavermaydi. Hamma narsa me’yorida bo‘lishi lozim.

    Guruch tinmay aralashtirib turiladi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar pishiradigan guruch dunyodagi boshqa guruchli taomlardan farq qiladi - qaymoqli sousda dona-dona bo‘lib turadi. Buning siri guruch kraxmalidan foydalanishdir.

    An'anaga ko‘ra, risotto tayyorlash jarayoni o‘simlik yog‘ida yoki sariyog‘da qovurilgan kalta donli guruchdan, lazzat qo‘shish uchun ozgina to‘g‘ralgan piyoz bilan boshlanadi. Shundan so‘ng guruchga asta-sekin bulyon qo‘shiladi, oshpaz esa guruch tez qaynab ketmasligi uchun tinmay aralashtirib turadi. Doimiy harakat guruchlarning oz miqdorgia suyuqlikda bir tekis pishishini ta'minlaydi.

    Har bir sous uchun alohida makaron turi tanlanadi

    Foto: Getty Images

    Odatda odamlarda makaron shakllarining kichik ro‘yxati bo‘ladi: spagetti, penne, rigatoni, linguini. Italiyada makaron dunyosi mavjud va har bir tur ma'lum bir sousga mos keladi.

    Spagetti sindirilmaydi

    Foto: Getty Images

    Uzun makaron tayyorlashning yana bir sevimli usuli - uni tovaga butunlay sig‘ishi uchun bo‘laklarga bo‘lisg. Lekin asl uzunligi juda muhim. Pishirilgan spagettini vilka bilan maydalaganingizda, uzun makaron sousni ko‘proq o‘ziga singdiradi va taom yanada mazali bo‘ladi. Makaronni butun uzunligi bo‘ylab pishirish uchun spagettini qaynoq suvga solisg va pastki qismi yumshoq bo‘lishi bilan quruq tomonini pastga qaratib qisqichlar bilan aylantirish kerak.

    Pizza uchun motsarella pishlog‘i ishlatiladi

    Foto: Getty Images

    Motsarella pishlog‘i yog‘li boy va oson eriydi. Shuning uchun italiyaliklar asosan undan pitsa tayyorlash uchun foydalanadilar. Yangi motsarella — eng yaxshi variant, chunki u qaymoq ta'miga, yumshoq tuzilishga ega, shuning uchun xamirda yaxshi eriydi.

    Souslar havonchada tayyorlanadi

    Foto: Getty Images

    Biz pazandachilik sohasidagi ishimizni sezilarli darajada osonlashtiradigan qulay oshxona jihozlariga o‘rganib qolganmiz. Oziq-ovqat kombaynlari va blenderlar turganda ular havoncha kabi eskirgan sous tayyorlash usullaridan foydalanadi. Ammo makaron va souslar texnikada pishirilganidan ko‘ra mazali bo‘lib chiqadi. Axir nafaqat natija, balki jarayon ham muhim.

    Kechagi makaronni isitilmaydi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar qolgan makaronni qayta qizdirmaydilar. Buning o‘rniga kechagi makarondan boshqa taom tayyorlaydilar. Italiyada qolgan makaron odatda pastichcho tayyorlash uchun maydalangan, motsarella, qaynatilgan tuxum va sabzavotlar kabi boshqa ingrediyentlar bilan pishiriladi yoki tuxum bilan aralashtiriladi va frittata di maccheroni deb ataladigan tortiliya turiga aylanadi.

    Kam porsiya yeyiladi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklarga ko‘ra, odamlar duch keladigan muammo shuki, ular juda katta porsiya pishirishadi. Italiyaliklar yuzlab yillar davomida makaron iste'mol qiladilar, ammo ular semirishmaydi. Italiyada makaronning o‘rtacha porsiyasi 75-80 g, boshqa odamlar ko‘pincha 150-200 g porsiyani iste'mol qiladilar.Maslahat: Makaronni pishirishdan oldin har doim o‘lchab oling.

    Mavsumga qarab taom tayyorlanadi

    Foto: Getty Images

    Italiyaliklar taomni mavsumga qarab pishirishadi va Italiyaning har bir mintaqasi turli xil ingrediyentlardan foydalanadi. Bu shuni anglatadiki, mahsulotlar hozir bozorda yangi bo‘lgan narsaga qarab o‘zgarishi kerak. Yangilik taomning sifatiga katta ta'sir ko‘rsatadi.

    02.03.2023, 20:40   Izoh (0)   16453
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uyda ish haqida o‘ylamaslik uchun nima qilish kerak?

    02.03.2023, 19:55

    Yoga, suzish, fitnes: Keyt Middltonning sarviqomat bo‘lishiga yordam beradigan layfxaklar

    02.03.2023, 17:58

    Janubiy Koreyadagi hayot tarzi boshqa davlatlarnikidan keskin farq qilishini isbotlovchi suratlar

    06.01.2023, 18:57

    Shimoliy mamlakatlarning barcha jozibasi bilan birga, sovuq ob-havosini o‘zida aks ettirgan suratlar 

    30.12.2022, 16:55

    Foto: Yer yuzidagi aqlbovar qilmaydigan darajadagi hayratlanarli joylar

    28.12.2022, 11:59

    Ko‘rinishidan kichkina, ammo diqqatga sazovor jamoat joylari (foto)

    20.09.2022, 20:56
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Abadiy ishonchlilik va xavfsizlik: GWM sohaning yangi standartlarini joriy etmoqda


    “Biznesni rivojlantirish banki” biznes uchun qulay innovatsion bank bo‘lishga intilmoqda


    UZTELECOM 10 Gbit/s tezlikdagi uy internetini foydalanuvchilarga taqdim etdi


    2025-yilning 5 oyi davomida Mobiuz minglab tayanch stansiyalarini ishga tushirdi va texnik infratuzilmani zamonaviylashtirdi


    ANORBANK va BS/2 O‘zbekistonda banklarda o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish tarmog‘ini kengaytirmoqda


    Ipoteka Bank OTP Group o‘zini o‘zi band qilganlarga yangi ipoteka dasturini ishga tushirdi: hujjatlarsiz, asabbuzarliksiz, samarali natijalar bilan


    “Akkermann sement” xalqaro forumi: qurilish materiallari sohasidagi muammolar keng tahlil qilindi


    Octobank bankomatlarni BS/2 bilan birga “aqlliroq” qiladi


    MKBANK xalqaro moliya bozorida: Qozog‘iston banklaridan 15 million dollar jalb qilindi


    Centrum Air yangi Airbus A320neo — aviaparkidagi to‘qqizinchi samolyotni qabul qilib oldi 


    InfinBANK Visa Direct orqali xalqaro pul o‘tkazmalariga qo‘yilgan limitlarni oshirdi 


    “O‘zbekinvest” IUA aʼzosiga aylandi va Londonning global sug‘urta bozorida o‘z mavqeini mustahkamladi


    So‘zlar ahamiyatga ega: TBC Bank 8-mart tabriklarini pullarga aylantirib, ayollar tadbirkorligini qo‘llab-quvvatladi


    Sistit — bu uyat emas!


    Chery gazga o‘tmoqda: kafolat to'liq saqlanib qolinadi, o‘rnatish esa 31 maygacha bepul! 

     

    Tavsiya etamiz

    “Ikki xonali uy uchun 715 mln so‘mdan”. “Daryo”dagi maqoladan so‘ng poytaxt hokimligi uysiz qolgan aholiga xonadon sotib olish uchun mablag‘ ajratdi

    28 may, 21:15

    Budapesht fasadlari: sanʼat ko‘chada yashaydi (foto)

    27 may, 10:00

    Gestapo va KGB xizmatida bo‘lgan buxorolik “Shtirlits”

    26 may, 19:00

    Ayol ovchilardan ilg‘or samolyotlarga qadar — Ukraina rus Shahed’larini qanday ovlaydi?

    19 may, 20:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Samarqandda “tomosha ko‘rsatgan” qozog‘istonliklar xalqdan uzr so‘radi (video)

    O‘zbekiston | 31 may, 16:20

    Mashhur rassom Benksi Fransiyada yangi graffiti chizib qoldirdi

    Qo‘ziqorin | 31 may, 15:44

    Qashqadaryodagi bog‘chada 2 yoshli qizcha nazoratsiz qolgani sabab vafot etdi

    O‘zbekiston | 31 may, 15:09

    Qashqadaryoda Damas’da 17 bolani olib ketayotgan haydovchiga chora ko‘rildi (video)

    O‘zbekiston | 31 may, 14:30

    Desertga tuzlangan bodringli pechenye: Gollivud yulduzlari yaxshi ko‘radigan g‘ayrioddiy yeguliklar

    Layfstayl | 31 may, 13:50

    O‘zbekistonda yozning ilk kunida harorat qanday bo‘ladi?

    O‘zbekiston | 31 may, 13:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.