• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12768.26
    • RUB162.63
    • EUR14400.04
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +21°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Diyetologlar saraton xavfini oshiruvchi kanserogenlar yashiringan 7 ta oziq-ovqat guruhini maʼlum qildi

    Oziq-ovqat kanserogenlari sog‘liq uchun xavfli, saraton rivojlanish xavfini oshiradi. Ular saraton o‘smalarining shakllanishida ishtirok etish darajasini tekshirish davom etmoqda, ammo bugungi kunda organizmni salbiy taʼsirlardan himoya qilish tavsiya etiladi.

    Kanserogenlar nima?

    Kanserogenlar DNK ishini faol ravishda buzadigan, organizm hujayralarida nosozliklarni keltirib chiqaradigan turli xil vositalar va moddalardir. Kanserogen moddalar bora-bora saraton o‘simtasining shakllanishi va rivojlanishining patofiziologik jarayoni bo‘lgan kanserogenezga olib keladi. Yaʼni, organizm uchun potensial xavfli moddalarning taʼsiri oqibatida o‘simta rivojlanadi. Kanserogenlar, odatda, do‘kondan sotib olingan mahsulotlarda oziq-ovqat qo‘shimchalari, konservantlar va taʼm kuchaytirgichlarning tushunarsiz nomlari ostida yashirishadi.

    Foto: Championat

    Hatto, foydali oziq-ovqat mahsulotlari ham agar ularni noto‘g‘ri uslubda pishirish natijasida kanserogen taomga aylanishi mumkin. Masalan, o‘simlik yog‘ida qovurish, qizartirib qovurish, sirka bilan konservalash kabi.

    Qarsildoq shaklda qovurilgan qobiqda (qovurilgan kartoshka yoki go‘sht) zaharli birikmalar hosil bo‘ladi:

    • Akrilamid;
    • Yog‘ kislotalari metabolitlari;
    • Turli xil aldegidlar;
    • Benzapiren.

    Shuningdek, bunday zaharli birikmalar qovurilgan bo‘g‘irsoq va teshik kulcha (ponchik)larda, kartoshka chipslarida, ko‘mirda dudlab pishirilgan go‘shtda uchraydi.

    Foto: Championat

    Agar mahsulot uzoq vaqt davomida yog‘da qovurilsa, kanserogenlar taʼsiri kuchayadi. Ko‘pgina ovqatlanish shoxobchalarida gigiyena meʼyorlariga eʼtibor berilmaydi va o‘nlab porsiya mahsulotlar aksariyat bitta yog‘da qovuriladi.

    Bunday idishlarda zararli moddalar konsentratsiyasi juda yuqori bo‘lib, ulardan bir marta tatib ko‘rish ham sog‘liqqa jiddiy zarar yetkazishi mumkin.

    Sunʼiy shirinlagichlar

    Vazn yo‘qotish uchun sunʼiy shirinlagichlardan foydalanish organizmga zarar yetkazadi. Gazlangan ichimliklar, qahva va parhez bop shirinliklarda mavjud bo‘lgan sintetik shakar o‘rnini bosuvchi moddalar kilogramm yo‘qotishga emas, aksincha, kilogramm ortishiga olib keladi.

    Sintetik moddalar oziq-ovqat isteʼmolini tartibga solishning tabiiy jarayonini bloklaydi, shirinliklarga bo‘lgan ehtiyojni oshiradi.

    Foto: Championat

    Aspartam — xavfli shakar o‘rnini bosuvchi modda bo‘lib, homiladorlik davrida katarakta va gastroparez (hazm funksiyasining buzilishi) bilan bir qatorda onkologik kasalliklar, homila rivojlanishiga xavf tug‘diradigan omillarni keltirib chiqarishi mumkin. Saxarin, sukraloza va boshqa sintetik shirinlagichlar ham shunga o‘xshash salbiy xususiyatlarga ega.

    Shakar o‘rnini bosuvchi moddalarni muntazam ravishda isteʼmol qilish organizmda xavfli diketopiperazin toksining shakllanishiga olib keladi. Ushbu modda saraton, ko‘pincha miya o‘simtasining rivojlanish xavfini oshiradi.

    Yumshoq pishloq

    Bunday mahsulotlar tarkibida yuqori miqdorda kanserogen moddalar mavjud: stabilizator natriy pirofosfat (E450), 5-almashtirilgan natriy trifosfat (E451), karagenan (407), mashhur oziq-ovqat qo‘shimchasi bo‘lgan E621 (mononatriy glutamat) va boshqalar.

    Foto: Championat

    E338-341, E407, E450-454 kabi qo‘shimchalar hazm funksiyasi buzilishini keltirib chiqaradi. E250 eng zaharli modda hisoblanib, organizmning ovqatdan zaharlanishiga sabab bo‘ladi.

    Kaliy nitrat (E252) bosh og‘rig‘i, buyrak yallig‘lanishi va boshqa organlarning disfunksiyasini keltirib chiqaradi. Bu, ayniqsa, astma xastaligi bo‘lgan bemorlar uchun xavflidir, chunki u kuchli bo‘g‘ilishni qo‘zg‘atishi mumkin.

    To‘yintirilgan un

    Bug‘doy uni va boshqa qayta ishlangan unlar ko‘pincha pishiqlar uchun ishlatiladi. Ushbu mahsulot uglevodlarning yuqori miqdoriga ega bo‘lib, ular qonda shakar darajasini keskin oshiradi va insulin ishlab chiqarishni ko‘paytiradi, saraton o‘smalari va diabet rivojlanishi uchun qulay sharoit yaratadi.

    To‘yintirilgan oliy navli undan qilingan mahsulotlarni muntazam isteʼmol qilish ayollarda ko‘krak saratoni xavfini oshiradi.

    Foto: Championat

    Eslatma: Belgiya olimlari saraton o‘smalari qon oqimidagi shakar bilan oziqlanishini isbotladilar, shuning uchun qayta ishlangan oziq-ovqatlar va shakardan voz kechish saraton kasalligining oldini olishga yordam beradi.

    Baliq yetishtiradigan fermalardagi lososlar

    Yog‘li baliqlar sog‘liq uchun foydalidir, chunki ular omega-3 yog‘ kislotalari, fosfor, kalsiy va boshqa zarur elementlarni o‘z ichiga oladi. Afsuski, do‘kon rastalaridagi losos baliqlarining ko‘pchiligi fermer xo‘jaliklarida yetishtiriladi, bu uning foydasini o‘n barobarga kamaytiradi.

    Foto: Championat

    Qishloq xo‘jaligida yetishtirilgan baliqlar kanserogen bo‘lib, kimyoviy moddalar, antibiotiklar, pestitsidlar va boshqa maʼlum kanserogenlar bo‘lgan sunʼiy oziq-ovqat bilan boqiladi. Ushbu moddalar baliq go‘shtiga singib, isteʼmol qilinganda inson tanasiga kiradi.

    Qayta ishlangan go‘sht mahsulotlari

    Kolbasa, sosiska va qayta ishlangan go‘shtlarda kanserogen bo‘lgan kimyoviy konservantlar mavjud. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti bunday go‘sht mahsulotlarini odamlar uchun kanserogenlar, deb tasniflaydi.

    Foto: Championat

    Nitritlar kolbasalarga ishtahani ochuvchi qizil rang beradi va ularning uzoq saqlanib turishini taʼminlaydi. Ushbu kimyoviy birikmalar oshqozon shirasining taʼsiri ostida kanserogen nitrozaminlarga aylanadi, ular oshqozon-ichak traktining shilliq qavatiga jiddiy taʼsir ko‘rsatadi va saraton o‘simtasining shakllanishiga olib keladi.

    Natriy nitrit (E250) yo‘g‘on ichak, oshqozon osti bezi va prostata saratoni xavfini oshiradi.

    Vodorodlangan yog‘lar

    Transyog‘lar vodorod yordamida kimyoviy yo‘l bilan ishlab chiqariladi. Bularga turli xil margarinlar, sut yog‘i o‘rnini bosuvchi moddalar va boshqa tabiiy bo‘lmagan yog‘lar kiradi.

    Vodorodlangan yog‘lar ko‘plab oziq-ovqat mahsulotlarida ularning saqlash muddatini uzaytirish va ishtahani ochuvchi ko‘rinishini saqlab qolish uchun ishlatiladi. Bunday yog‘lar pishiriqlar va qandolat mahsulotlari, souslar, mayonez, chipslar, yarim tayyor oziq-ovqatlar, fastfudlarga qo‘shiladi.

    Foto: Championat

    Vodorodlangan yoki qisman vodorodlangan o‘simlik yog‘laridan isteʼmol qilish organizmdagi hujayra membranalarining tuzilishini va elastikligini o‘zgartiradi, bu onkologik kasalliklarning boshlanishiga olib keladi, yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishiga sabab bo‘ladi.

    Siropli gazlangan suv

    Bo‘sh kaloriyalar bilan to‘yintirilgan, shakar, oziq-ovqat bo‘yog‘i qo‘shib ishlangan gazli shirin ichimliklar tarkibida saraton hujayralarini oziqlantiradigan boshqa kanserogenlar mavjud.

    Foto: Championat

    Alkogolsiz ichimliklarga qo‘shiladigan E150 qo‘shimchasi (shakar yoki karamel rangi) tarkibida kanserogen 4-metilimidazol mavjud bo‘lib, u qon saratoni, jigar va qalqonsimon bez o‘smalari rivojlanish xavfini oshiradi.

    Ortofosfor kislotasi (E338) shirin yaxna ichimliklarga ham qo‘shiladi, bu esa hazm bo‘lish jarayonini buzadi.

    E950 va E951 qo‘shimchalari yurak-qon tomir tizimining faoliyatiga salbiy taʼsir qiladi, rivojlanayotgan homilaga zarar yetkazishi ham mumkin.

    Amerika Qo‘shma Shtatlari va Singapur olimlari tomonidan olib borilgan tadqiqotlar natijalari shuni ko‘rsatadiki, haftada ikki porsiya gazlangan suv ichish oshqozon osti bezi saratoni rivojlanish xavfini deyarli ikki baravar oshiradi.

    Organizmni kanserogenlar taʼsiridan qanday himoya qilish kerak?

    Immunitetni qo‘llab-quvvatlash va salomatlikka g‘amxo‘rlik qilish orqali kanserogenezning oqibatlari va kanserogenlarning taʼsiridan qochish mumkin. Bunda yetarlicha uxlash, jismoniy mashqlar qilish va to‘g‘ri ovqatlanish muhimdir.

    Foto: Championat

    Kuchli immunitet kanserogen hujayralarini yo‘q qiladi, organizmni saraton xavfidan himoya qiladi.

    Kanserogenlarning organizmga kirib borishini kamaytirish uchun ularning soni va taʼsir qilish muddatini cheklash kerak. Shu bois bir nechta tavsiyalarga amal qilish zarurdir.

    • Ratsiondan kelib chiqishi va sifati shubhali bo‘lgan oziq-ovqatlarni chiqarib tashlang.
    • Konservantlar, bo‘yoqlar, transyog‘lari bo‘lgan mahsulotlardan foydalanishni cheklang.
    • Qovurilgan, dudlangan go‘sht va panjara va ochiq olovda pishirilgan idishlarni suiisteʼmol qilmang.
    • Yog‘da go‘sht, baliq va boshqa ovqatlarni qovurish o‘rniga pishiring.
    • Chekishni tashlang.
    • Spirtli ichimliklar isteʼmol qilishni kamaytiring, iloji bo‘lsa, ularni umuman ichmang.

    To‘g‘ri ovqatlanish va foydali taomlar kanserogenlarning hujumini yengishga yordam beradi. Kimyoviy reaksiyalar orqali organizmdagi xavfli birikmalarning salbiy taʼsirlarni bloklaydigan bir qancha mahsulotlar bor.

    Kanserogen moddalar bilan kurashuvchi mahsulotlarga quyidagilar kiradi:

    • Yangi karam, sabzi, lavlagi va bu sabzavotlardan siqilgan yangi sharbatlar;
    • Suvga to‘yintirilgan grechka, suli yormasi, guruch;
    • Ko‘k choy;
    • Sut mahsulotlari;
    • Quritilgan mevalardan tayyorlangan kompot.
      Foto: Championat

    Har kuni yangi sabzavot va dukkakli mahsulotlarni isteʼmol qilishga harakat qiling, chunki ular zaharli neoplazmalar paydo bo‘lishidan to‘liq himoya qiladi, oshqozon-ichak shilliq qavatini to‘plangan kanserogenlardan tozalashga yordam beradi.

    Mavzuga doir:

    • Keksa yoshda ham organizmning salomatligini ta’minlovchi ovqatlanish odatlari 
    • Teri burmalari, immunitet pasayishi, depressiya: vazn yo‘qotganda organizmda qanday o‘zgarishlar kuzatiladi?
    • Kefirli grechka: ularni birgalikda isteʼmol qilish kerakligining 13 sababi
    15.02.2023, 18:43   Izoh (0)   11901
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Nima uchun ukol joyi og‘riydi va og‘riqni qanday yengillashtirish mumkin? 

    14.02.2023, 19:48

    Suvsizlanish, zo‘riqish va migren: surunkali bosh og‘rig‘i sog‘lig‘ingiz haqida nimalar deya oladi? 

    12.02.2023, 17:30

    Stulda egilib o‘tirish, ryukzak taqish va har qanday kishini 10 yoshga kattaroq ko‘rsatadigan boshqa odatlar

    11.02.2023, 21:33

    Yurak bilan bog‘liq muammolardan darak beruvchi 7 ta alomat

    10.02.2023, 20:45

    Nima uchun ovqatdan keyin o‘zingizni yomon his qilasiz, bu holatni bartaraf etish yo‘llari bormi?

    10.02.2023, 19:48

    Sog‘lig‘ingizni yaxshilashga yordam beradigan to‘g‘ri ovqatlanish qoidalari

    10.02.2023, 17:57
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    So‘zlar ahamiyatga ega: TBC Bank 8-mart tabriklarini pullarga aylantirib, ayollar tadbirkorligini qo‘llab-quvvatladi


    ANORBANK va BS/2 O‘zbekistonda banklarda o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish tarmog‘ini kengaytirmoqda


    Centrum Air yangi Airbus A320neo — aviaparkidagi to‘qqizinchi samolyotni qabul qilib oldi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” biznes uchun qulay innovatsion bank bo‘lishga intilmoqda


    Octobank bankomatlarni BS/2 bilan birga “aqlliroq” qiladi


    2025-yilning 5 oyi davomida Mobiuz minglab tayanch stansiyalarini ishga tushirdi va texnik infratuzilmani zamonaviylashtirdi


    Abadiy ishonchlilik va xavfsizlik: GWM sohaning yangi standartlarini joriy etmoqda


    Sistit — bu uyat emas!


    UZTELECOM 10 Gbit/s tezlikdagi uy internetini foydalanuvchilarga taqdim etdi


    Chery gazga o‘tmoqda: kafolat to'liq saqlanib qolinadi, o‘rnatish esa 31 maygacha bepul! 


    MKBANK xalqaro moliya bozorida: Qozog‘iston banklaridan 15 million dollar jalb qilindi


    “Akkermann sement” xalqaro forumi: qurilish materiallari sohasidagi muammolar keng tahlil qilindi


    Ipoteka Bank OTP Group o‘zini o‘zi band qilganlarga yangi ipoteka dasturini ishga tushirdi: hujjatlarsiz, asabbuzarliksiz, samarali natijalar bilan


    “O‘zbekinvest” IUA aʼzosiga aylandi va Londonning global sug‘urta bozorida o‘z mavqeini mustahkamladi


    InfinBANK Visa Direct orqali xalqaro pul o‘tkazmalariga qo‘yilgan limitlarni oshirdi 

     

    Tavsiya etamiz

    Hitlerdan so‘ng eng mashhur natsist – dorga osilgan Ribbentropning ayanchli taqdiri

    31 may, 19:25

    “Ikki xonali uy uchun 715 mln so‘mdan”. “Daryo”dagi maqoladan so‘ng poytaxt hokimligi uysiz qolgan aholiga xonadon sotib olish uchun mablag‘ ajratdi

    28 may, 21:15

    Budapesht fasadlari: sanʼat ko‘chada yashaydi (foto)

    27 may, 10:00

    Gestapo va KGB xizmatida bo‘lgan buxorolik “Shtirlits”

    26 may, 19:00
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Nigeriyada suv toshqinlaridan halok bo‘lganlar 151 kishiga yetdi

    Dunyo | 1 iyun, 00:10

    BMT yadro agentligi: Eron uran zaxiralarini ko‘paytirmoqda

    Dunyo | 31 may, 23:50

    Jizzaxda 667 mln so‘mlik zargarlik buyumlarining noqonuniy savdosiga chek qo‘yildi

    O‘zbekiston | 31 may, 23:35

    Kelgusi hafta avvalida havo harorati 40 darajagacha ko‘tariladi

    O‘zbekiston | 31 may, 23:10

    Yomg‘ir suvini elektr energiyasiga aylantirish yo‘li topildi

    Dunyo | 31 may, 22:55

    Bolalar ombudsmani Magic City’da suitsid sahnasi namoyish etilgani yuzasidan izoh berdi

    O‘zbekiston | 31 may, 22:35

    Namangan va Toshkentda yarim mlrd so‘mlik gaz va “svet”dan noqonuniy foydalanildi

    O‘zbekiston | 31 may, 22:15

    Mayk Tayson raqibining oyog‘ini tishlab olgan, WBC prezidentiga tupurgan va jurnalistni haqorat qilgan matbuot anjumani haqida

    Boks | 31 may, 22:01
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.