Fransuzlarning oshpazlik sirlaridan foydalanib, uyda mazali kruassanlarni tayyorlash mumkin. Marie Claire nashri taqdim etgan tavsiyalarga amal qilish orqali pishiriqlar yumshoq va mazali bo‘lib chiqishi shubhasiz.
Maxsus xamir tayyorlash texnologiyasi
Ma’lumki, turli xil pishiriqlar — pirog, pechenye yoki kruassan ham individual yondashuvni talab qiladi. Ushbu un mahsulotlarining har biri uchun xamir maxsus retsept bo‘yicha tayyorlanadi. Shu nuqtai nazardan, har bir kishining sevimli shirinligi — kruassanlar qandolatchilikning eng injiq turlaridan biridir. Ularni tayyorlash eng ko‘p vaqt talab qiladigan shirinlik bo‘lib qolmoqda.
Kruassan xamiri qanday tayyorlanadi? Buning uchun 350 gramm og‘irlikdagi sariyog‘ bo‘lagi un bilan sepilgan oziq-ovqat plyonkasiga o‘raladi va muzlatkichga qo‘yiladi. Shu bilan birga, 40 gramm xamirturush 200 ml sutda suyultiriladi. Alohida 500 gramm elangan un, 2 gramm qabartma, 30 gramm shakar upasi, 30 gramm o‘simlik yog‘i va bir chimdim tuz aralashtiriladi. Keyin hosil bo‘lgan massa aralashtiriladi va xamir qoriladi.
Xamirni bir necha bosqichda sovitish
Xamirni yoyish juda ko‘p sabr-toqat talab qiladi. Plyonkaga o‘ralgan 12×20 sm o‘lchamdagi xamirlar qatlami muzlatkichda 30 daqiqa turishi kerak. Keyin uni unli yuzaga qo‘yib, yarmiga sariyog‘ qo‘yiladi, ikkinchi yarmi bilan yopiladi. Natijada 1 santimetr qalinlikdagi to‘rtburchak xamir hosil bo‘lishi kerak. U vizual ravishda uchta bir xil ko‘ndalang qismga bo‘linib, uchta qatlamga buklanadi. Qatlam yana plyonka bilan o‘raladi va avval muzlatkichga 15 daqiqa, keyin esa sovitkichga 15 daqiqaga qo‘yiladi. Fransuzlar bu jarayonni kamida 5 marta takrorlaydi. So‘ngra xamir perpendikulyar ravishda kesiladi.
To‘g‘ri yog‘ tanlash muhim
Kruassanlarni mazali, yumshoq va qat-qat qilish uchun bir nechta nozik narsalarni hisobga olish kerak. Fransuz qandolatchilari quyidagilarni tavsiya qiladi: sariyog‘ning tarkibida miqdori 82 foiz yoki undan ko‘p yog‘ bo‘lganini tanlash kerak. Un va sariyog‘ teng nisbatda olinadi. Eng muhimi, kruassan xamirini asta-sekin yoyish tavsiya etiladi, aks holda ko‘p miqdorda kislorod unga zarar yetkazishi mumkin. Ideal harorat 15-16 darajadir. Biroq kruassanlarni tayyorlash uchun 25-26 daraja harorat talab qilinadi.
Nachinkani ixtiyoriy tarzda tanlash mumkin
Fransuzlar kruassanlarni nachinkasiz tayyorlaydi, ammo bu yumshoqqina pishiriqlar ichiga biror narsa qo‘shishga to‘sqinlik qilmaydi. Shokoladli kruassanlar ayniqsa mashhur. Ularni tayyorlash uchun qalinligi 3-5 millimetr, asosi 10 santimetr bo‘lgan xamirni teng burchakli uchburchaklar shaklida kesish kerak. Qora shokolad maydalanib, xamirning bir qismiga qo‘yiladi. Kruassanlar rulet kabi o‘ralib, yarim oy shaklida qayriladi. Qolgan xamirlar ham xuddi shu tarzda hosil qilinadi. Yuqorida aytib o‘tilganidek, kruassanlar yarim soatga qoldiriladi. Keyin ularni pergament qog‘ozi ustiga terib chiqiladi, tuxum sarig‘i va sut aralashmasi bilan yog‘lanadi. 200 darajada oldindan qizdirilgan pechda taxminan 20-25 daqiqa davomida pishiriladi.
Vaqt va kuch bo'lmasa
Agar shoshayotgan bo‘lsangiz yoki yuqoridagi jarayonni amalga oshirishni istamasangiz, tayyor kruassan xamirini tanlang. Tayyor xamir qo‘shimcha ish talab qilmaydi, vaqt va kuchni tejaydi. Mazali hamda yumshoq kruassanlar oila davrasida yoki do‘stlar bilan uchrashuvlarning eng muhim qismi hisoblanadi.
Mavzuga doir:
- 30 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali pechenye retsepti
- Atigi 4 ta mahsulotdan tayyorlanadigan va pechda pishirilmaydigan shokoladli chizkeyk retsepti
- Hamyonbop va mazali: qaymoq qo‘shib tayyorlanadigan pirog retsepti
Izoh (0)