• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12591.57
    • RUB153.82
    • EUR14545.78
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Retseptlar

    Kruassan tayyorlashning faqat fransuzlarga ma’lum bo‘lgan sirlari

    Fransuzlarning oshpazlik sirlaridan foydalanib, uyda mazali kruassanlarni tayyorlash mumkin. Marie Claire nashri taqdim etgan tavsiyalarga amal qilish orqali pishiriqlar yumshoq va mazali bo‘lib chiqishi shubhasiz.

    Maxsus xamir tayyorlash texnologiyasi

    Ma’lumki, turli xil pishiriqlar — pirog, pechenye yoki kruassan ham individual yondashuvni talab qiladi. Ushbu un mahsulotlarining har biri uchun xamir maxsus retsept bo‘yicha tayyorlanadi. Shu nuqtai nazardan, har bir kishining sevimli shirinligi — kruassanlar qandolatchilikning eng injiq turlaridan biridir. Ularni tayyorlash eng ko‘p vaqt talab qiladigan shirinlik bo‘lib qolmoqda.

    Kruassan xamiri qanday tayyorlanadi? Buning uchun 350 gramm og‘irlikdagi sariyog‘ bo‘lagi un bilan sepilgan oziq-ovqat plyonkasiga o‘raladi va muzlatkichga qo‘yiladi. Shu bilan birga, 40 gramm xamirturush 200 ml sutda suyultiriladi. Alohida 500 gramm elangan un, 2 gramm qabartma, 30 gramm shakar upasi, 30 gramm o‘simlik yog‘i va bir chimdim tuz aralashtiriladi. Keyin hosil bo‘lgan massa aralashtiriladi va xamir qoriladi.

    Xamirni bir necha bosqichda sovitish

    Xamirni yoyish juda ko‘p sabr-toqat talab qiladi. Plyonkaga o‘ralgan 12×20 sm o‘lchamdagi xamirlar qatlami muzlatkichda 30 daqiqa turishi kerak. Keyin uni unli yuzaga qo‘yib, yarmiga sariyog‘ qo‘yiladi, ikkinchi yarmi bilan yopiladi. Natijada 1 santimetr qalinlikdagi to‘rtburchak xamir hosil bo‘lishi kerak. U vizual ravishda uchta bir xil ko‘ndalang qismga bo‘linib, uchta qatlamga buklanadi. Qatlam yana plyonka bilan o‘raladi va avval muzlatkichga 15 daqiqa, keyin esa sovitkichga 15 daqiqaga qo‘yiladi. Fransuzlar bu jarayonni kamida 5 marta takrorlaydi. So‘ngra xamir perpendikulyar ravishda kesiladi.

    To‘g‘ri yog‘ tanlash muhim

    Kruassanlarni mazali, yumshoq va qat-qat qilish uchun bir nechta nozik narsalarni hisobga olish kerak. Fransuz qandolatchilari quyidagilarni tavsiya qiladi: sariyog‘ning tarkibida miqdori 82 foiz yoki undan ko‘p yog‘ bo‘lganini tanlash kerak. Un va sariyog‘ teng nisbatda olinadi. Eng muhimi, kruassan xamirini asta-sekin yoyish tavsiya etiladi, aks holda ko‘p miqdorda kislorod unga zarar yetkazishi mumkin. Ideal harorat 15-16 darajadir. Biroq kruassanlarni tayyorlash uchun 25-26 daraja harorat talab qilinadi.

    Nachinkani ixtiyoriy tarzda tanlash mumkin

    Fransuzlar kruassanlarni nachinkasiz tayyorlaydi, ammo bu yumshoqqina pishiriqlar ichiga biror narsa qo‘shishga to‘sqinlik qilmaydi. Shokoladli kruassanlar ayniqsa mashhur. Ularni tayyorlash uchun qalinligi 3-5 millimetr, asosi 10 santimetr bo‘lgan xamirni teng burchakli uchburchaklar shaklida kesish kerak. Qora shokolad maydalanib, xamirning bir qismiga qo‘yiladi. Kruassanlar rulet kabi o‘ralib, yarim oy shaklida qayriladi. Qolgan xamirlar ham xuddi shu tarzda hosil qilinadi. Yuqorida aytib o‘tilganidek, kruassanlar yarim soatga qoldiriladi. Keyin ularni pergament qog‘ozi ustiga terib chiqiladi, tuxum sarig‘i va sut aralashmasi bilan yog‘lanadi. 200 darajada oldindan qizdirilgan pechda taxminan 20-25 daqiqa davomida pishiriladi.

    Vaqt va kuch bo'lmasa

    Agar shoshayotgan bo‘lsangiz yoki yuqoridagi jarayonni amalga oshirishni istamasangiz, tayyor kruassan xamirini tanlang. Tayyor xamir qo‘shimcha ish talab qilmaydi, vaqt va kuchni tejaydi. Mazali hamda yumshoq kruassanlar oila davrasida yoki do‘stlar bilan uchrashuvlarning eng muhim qismi hisoblanadi.

    Mavzuga doir:

    • 30 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali pechenye retsepti
    • Atigi 4 ta mahsulotdan tayyorlanadigan va pechda pishirilmaydigan shokoladli chizkeyk retsepti
    • Hamyonbop va mazali: qaymoq qo‘shib tayyorlanadigan pirog retsepti

     

    25.01.2023, 16:55   Izoh (0)   7098
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Qatiq qo‘shib tayyorlanadigan yumshoq bulochka retsepti 

    25.01.2023, 12:27

    Tushyonka va loviya qo‘shib tayyorlanadigan xushta’m sho‘rva retsepti

    24.01.2023, 17:41

    30 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali pechenye retsepti

    20.01.2023, 19:22

    Atigi 4 ta mahsulotdan tayyorlanadigan va pechda pishirilmaydigan shokoladli chizkeyk retsepti

    19.01.2023, 09:44

    15 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali va to‘yimli 4 xil taom

    18.01.2023, 13:31

    Hamyonbop va mazali: qaymoq qo‘shib tayyorlanadigan pirog retsepti

    12.01.2023, 19:54
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    SonetUzStyle tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli 15-avgustgacha uzaytirildi


    Endi Ucell ilovasida Yandex Music’ni tinglash mumkin 


    American University of Technologyʼda bakalavrlar uchun ochiq eshiklar kuni


    Sug‘urta sohasidagi uzoq kutilgan islohotlar: manfaatlar qonun himoyasida 


    O‘zbekistonda tibbiy sug‘urta nima uchun zarur: shifokor qarashi va Neo Insurance tajribasi


    OKMKda mahalliy dumpkarlardan foydalaniladi 


    Toshkentda CRYPTO O₂ forumi bo‘lib o‘tdi: Texnologiya, fintech va tartib‑qoidalar muhokama qilindi 


    STEM va biznes yo‘nalishidagi qizlar uchun TBC Bank’dan ta’lim grantlari — O‘zbekistonda gender tafovutini kamaytirish yo‘lida yangi qadam


    InfinBANK va Kwikpay: uyingizga komissiyasiz va mehr bilan xalqaro pul o‘tkazmalari


    Avvallari xufiyona iqtisodiyotda faoliyat yuritgan eshitish va gapirishda muammosi bor insonlar endi rasmiy sektorga qo’shilib, Poytaxt Parking jamoasining bir qismiga aylandi


    AKFA energiya tejovchi romlari: iqlimga moslashtirilgan, qulaylikni ko‘zlagan 


    Qo‘ng‘iroqlardan mobil internetga: Toshkent mobil aloqadan foydalanish modelini qanday o‘zgartirmoqda


    OKMKda yangi sulfat kislota sexi qurilmoqda


    Vaqt sinovidan o‘tgan tarmoq: 33-yillik faoliyat, 12 million foydalanuvchi tanlovi va mobil aloqaning yangi arxitekturasi


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi

     

    Tavsiya etamiz

    Tramp uchun xavotirlar: AQSH prezidenti taniqli shaxslarga yosh qizlarni sotgan Jeffri Epshteynning mijozi bo‘lganmi?

    29 iyul, 17:19

    Bir kechada oddiy ofitsiantdan millionerga aylangan ayol: lotereyadan yutilgan 10 mln dollar mashmashasi

    27 iyul, 09:25
    Audio Icon

    Andijoncha hotamtoylik: “Dunyo sadolari”ga sarflanayotgan milliardlar va shubhali shartnomalar

    24 iyul, 21:25

    “Rossiya allaqachon katta og‘alik maqomini yo‘qotib bo‘ldi”. Ukraina urushi postsovet hududida nimalarni o‘zgartirdi?

    24 iyul, 15:15
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Dunyoning 15 ta davlati TIV rahbarlari Falastin davlatini tan olish jarayonini qo‘llab-quvvatladi

    Dunyo | 30 iyul, 23:50

    Biatlon bo‘yicha ikki karra Olimpiada chempioni Pokiston tog‘larida halok bo‘ldi

    Dunyo | 30 iyul, 23:30

    Tramp ukrainalik qochqinlarga urush tugaguncha AQSHda qolishga ruxsat berdi

    Dunyo | 30 iyul, 23:15

    Hindistonda 12 yil avval ishlangan filmning finali sun’iy intellekt orqali yaratiladi va qayta namoyish etiladi

    Kino | 30 iyul, 23:01

    ChatGPT’da bepul repetitor rejimi paydo bo‘ldi

    Dunyo | 30 iyul, 22:50

    Nozimaxon Davletova Prezident administratsiyasi rahbarining shartnoma asosidagi konsultanti etib tayinlandi

    O‘zbekiston | 30 iyul, 22:18

    G‘azoda bir kilogramm shakar narxi 100 dollargacha ko‘tarildi

    Dunyo | 30 iyul, 22:05

    “Manchester Yunayted” Onana o‘rniga munosib nomzod topdi

    Sport | 30 iyul, 21:58
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.