• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12653.32
    • RUB161.89
    • EUR14822.1
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +25°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Retseptlar

    Kruassan tayyorlashning faqat fransuzlarga ma’lum bo‘lgan sirlari

    Fransuzlarning oshpazlik sirlaridan foydalanib, uyda mazali kruassanlarni tayyorlash mumkin. Marie Claire nashri taqdim etgan tavsiyalarga amal qilish orqali pishiriqlar yumshoq va mazali bo‘lib chiqishi shubhasiz.

    Maxsus xamir tayyorlash texnologiyasi

    Ma’lumki, turli xil pishiriqlar — pirog, pechenye yoki kruassan ham individual yondashuvni talab qiladi. Ushbu un mahsulotlarining har biri uchun xamir maxsus retsept bo‘yicha tayyorlanadi. Shu nuqtai nazardan, har bir kishining sevimli shirinligi — kruassanlar qandolatchilikning eng injiq turlaridan biridir. Ularni tayyorlash eng ko‘p vaqt talab qiladigan shirinlik bo‘lib qolmoqda.

    Kruassan xamiri qanday tayyorlanadi? Buning uchun 350 gramm og‘irlikdagi sariyog‘ bo‘lagi un bilan sepilgan oziq-ovqat plyonkasiga o‘raladi va muzlatkichga qo‘yiladi. Shu bilan birga, 40 gramm xamirturush 200 ml sutda suyultiriladi. Alohida 500 gramm elangan un, 2 gramm qabartma, 30 gramm shakar upasi, 30 gramm o‘simlik yog‘i va bir chimdim tuz aralashtiriladi. Keyin hosil bo‘lgan massa aralashtiriladi va xamir qoriladi.

    Xamirni bir necha bosqichda sovitish

    Xamirni yoyish juda ko‘p sabr-toqat talab qiladi. Plyonkaga o‘ralgan 12×20 sm o‘lchamdagi xamirlar qatlami muzlatkichda 30 daqiqa turishi kerak. Keyin uni unli yuzaga qo‘yib, yarmiga sariyog‘ qo‘yiladi, ikkinchi yarmi bilan yopiladi. Natijada 1 santimetr qalinlikdagi to‘rtburchak xamir hosil bo‘lishi kerak. U vizual ravishda uchta bir xil ko‘ndalang qismga bo‘linib, uchta qatlamga buklanadi. Qatlam yana plyonka bilan o‘raladi va avval muzlatkichga 15 daqiqa, keyin esa sovitkichga 15 daqiqaga qo‘yiladi. Fransuzlar bu jarayonni kamida 5 marta takrorlaydi. So‘ngra xamir perpendikulyar ravishda kesiladi.

    To‘g‘ri yog‘ tanlash muhim

    Kruassanlarni mazali, yumshoq va qat-qat qilish uchun bir nechta nozik narsalarni hisobga olish kerak. Fransuz qandolatchilari quyidagilarni tavsiya qiladi: sariyog‘ning tarkibida miqdori 82 foiz yoki undan ko‘p yog‘ bo‘lganini tanlash kerak. Un va sariyog‘ teng nisbatda olinadi. Eng muhimi, kruassan xamirini asta-sekin yoyish tavsiya etiladi, aks holda ko‘p miqdorda kislorod unga zarar yetkazishi mumkin. Ideal harorat 15-16 darajadir. Biroq kruassanlarni tayyorlash uchun 25-26 daraja harorat talab qilinadi.

    Nachinkani ixtiyoriy tarzda tanlash mumkin

    Fransuzlar kruassanlarni nachinkasiz tayyorlaydi, ammo bu yumshoqqina pishiriqlar ichiga biror narsa qo‘shishga to‘sqinlik qilmaydi. Shokoladli kruassanlar ayniqsa mashhur. Ularni tayyorlash uchun qalinligi 3-5 millimetr, asosi 10 santimetr bo‘lgan xamirni teng burchakli uchburchaklar shaklida kesish kerak. Qora shokolad maydalanib, xamirning bir qismiga qo‘yiladi. Kruassanlar rulet kabi o‘ralib, yarim oy shaklida qayriladi. Qolgan xamirlar ham xuddi shu tarzda hosil qilinadi. Yuqorida aytib o‘tilganidek, kruassanlar yarim soatga qoldiriladi. Keyin ularni pergament qog‘ozi ustiga terib chiqiladi, tuxum sarig‘i va sut aralashmasi bilan yog‘lanadi. 200 darajada oldindan qizdirilgan pechda taxminan 20-25 daqiqa davomida pishiriladi.

    Vaqt va kuch bo'lmasa

    Agar shoshayotgan bo‘lsangiz yoki yuqoridagi jarayonni amalga oshirishni istamasangiz, tayyor kruassan xamirini tanlang. Tayyor xamir qo‘shimcha ish talab qilmaydi, vaqt va kuchni tejaydi. Mazali hamda yumshoq kruassanlar oila davrasida yoki do‘stlar bilan uchrashuvlarning eng muhim qismi hisoblanadi.

    Mavzuga doir:

    • 30 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali pechenye retsepti
    • Atigi 4 ta mahsulotdan tayyorlanadigan va pechda pishirilmaydigan shokoladli chizkeyk retsepti
    • Hamyonbop va mazali: qaymoq qo‘shib tayyorlanadigan pirog retsepti

     

    25.01.2023, 16:55   Izoh (0)   6975
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Qatiq qo‘shib tayyorlanadigan yumshoq bulochka retsepti 

    25.01.2023, 12:27

    Tushyonka va loviya qo‘shib tayyorlanadigan xushta’m sho‘rva retsepti

    24.01.2023, 17:41

    30 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali pechenye retsepti

    20.01.2023, 19:22

    Atigi 4 ta mahsulotdan tayyorlanadigan va pechda pishirilmaydigan shokoladli chizkeyk retsepti

    19.01.2023, 09:44

    15 daqiqada tayyor bo‘ladigan mazali va to‘yimli 4 xil taom

    18.01.2023, 13:31

    Hamyonbop va mazali: qaymoq qo‘shib tayyorlanadigan pirog retsepti

    12.01.2023, 19:54
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Chiroyli davlat raqami va 1 yillik transport vositalari egalarining fuqarolik javobgarligini majburiy sug‘urtasiga ega HAVAL


    riitm aqlli platformasi O‘zbekiston tinglovchilariga 30 million trek taklif etmoqda


    Burger va lavashdan tortib kabob hamda flat-white’gacha — barchasi bir joyda!  


    Farg‘ona viloyatida mo‘l hosil: fermerlar 95 sentnerdan ortiq g‘alla yetishtirdi 


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    Toshkentda navbatdagi SAG XL gilam do'koni o'z ishini boshladi


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    Kapitalbank Top Employers Institute talqini bo‘yicha O‘zbekistonning eng yaxshi ish beruvchisi maqomini yana bir bor tasdiqladi


    CAEx Mebel & Decor 2025 ko‘rgazmasi 13-15-sentyabr kunlari Toshkentda bo‘lib o‘tadi


    Imzodan Engelberg premium romlari hashamatlikning timsolidir

     

    Tavsiya etamiz

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23

    SSSRning qo‘shni davlatga bosqini tarixi: Afg‘onistonda yodgorlik o‘rnatilgan yagona sovet askari kim edi?

    5 iyul, 15:22

    “Erishib bo‘lmaydigan ball belgilangani yo‘q” — “El-yurt umidi” jamg‘armasi ijrochi direktori

    4 iyul, 22:11

    “AQSH o‘yindan chiqmoqchi”. Ukraina Qo‘shma Shtatlar yordamisiz qayergacha bora oladi?

    4 iyul, 19:55
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Latviya davlat xizmatchilarining Rossiya va Belarusiyaga borishini taqiqladi

    Dunyo | 10 iyul, 00:05

    Ozarbayjon va Rossiya o‘rtasidagi mojaro: nega bu ikki tomonlama ziddiyat Markaziy Osiyoda aks-sado bermoqda?

    Dunyo | 9 iyul, 23:45

    Joze Mourinyo sobiq shogirdini “Fenerbahche”ga olib kelmoqchi

    Sport | 9 iyul, 23:30

    “Ikki marta ko‘rgan insonimga turmushga chiqqanman”. Shahzoda Muhammedova oilasi, farzandlari va biznesi haqida gapirdi

    Shou-biznes | 9 iyul, 23:25

    Toshkent 20 yildan keyin qay ko‘rinishda bo‘ladi? Prezidentga yangi reja taqdim etildi

    O‘zbekiston | 9 iyul, 22:50

    The Guardian: Grok sun’iy intellekti natsistga aylandi va o‘zini MexaGitler deb atadi

    Dunyo | 9 iyul, 22:45

    O‘zbekistonga go‘sht importi keskin ko‘paydi

    O‘zbekiston | 9 iyul, 22:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.