Boshqa sabzavotlar kabi qizil lavlagi ham inson organizmiga foydali bo‘lgan xususiyatlarga ega. Sabzavot qon miqdorini oshiradi, buyraklarni, qonni tozalaydi, shuningdek, organizmning kislotaliligini pasaytiradi va jigarni tozalashga yordam beradi. Woman nashri qizil lavlagining foydali xususiyatlari haqidagi ma’lumotlarni taqdim etdi.
Qizil lavlagi qanday foydali xususiyatlarga ega?
Qizil lavlagi nima uchun foydali ekanligi ildizli o‘simliklarda turli vitaminlar (B guruhi, PP va boshqalar), betain, minerallar (yod, magniy, kaliy, kalsiy, temir va boshqalar), bioflavonoidlar mavjudligi bilan izohlanadi. Lavlagi C vitamini, mis va fosforning yaxshi manbai hisoblanadi. Qizil lavlagi barglarida ko‘p miqdorda A vitamini va C vitamini ildizlari mavjud.
Qizil lavlagini foydali xususiyatlar jihatdan hech bir sabzavot bilan almashtirib bo‘lmaydi:
- qizil lavlagi suyaklar, arteriyalar va teri salomatligi uchun foydali, chunki uning tarkibida kvarts mavjud;
- tanadan toksinlarni olib tashlaydi;
- malign onkologik o‘smalarning paydo bo‘lishi yoki o‘sishini oldini oladi;
- tanadagi suyuqlikni ushlab turishdan aziyat chekadigan insonlar uchun va semizlikdan aziyat chekadigan insonlar uchun foydali hisoblanadi;
- gemoglobin ishlab chiqarish, anemiya, leykemiyaning oldini oladi;
- gematopoez uchun — qizil lavlagi ildiz ekinlarida temir va misning yuqori miqdori tufayli sabzavot bunga qarshi kurashadi;
- buyraklarni, qonni tozalaydi, organizmning kislotaliligini pasaytiradi va jigarni tozalashga yordam beradi;
- to‘g‘ri yechimlarni topishga ko‘maklashadi, chunki u bizning miyani rag‘batlantiradi va organizmda to‘planishi mumkin bo‘lgan toksinlarni yo‘q qiladi, yaxshi psixologik salomatlikni saqlaydi;
- qon tomirlari va yurak uchun foydali — lavlagi tomirlarni kengaytiruvchi, sklerozga qarshi va tinchlantiruvchi ta’sirga ega, sabzavot yurakning normal ishlashi uchun zarur;
- gipertenziya, ateroskleroz va yurak-qon tomir tizimining boshqa kasalliklarini oldini olish va davolash uchun qo‘llaniladi;
- radioaktiv va og‘ir metallarning ta’siridan himoya qiladi, chunki lavlagi ko‘p miqdorda pektinni o‘z ichiga oladi, buning natijasida sabzavot xolesterinni yo‘q qilishga yordam beradi va ichakdagi zararli mikroorganizmlarning rivojlanishiga yo‘l qo‘ymaydi;
- charchoqdan keyin organizmni tiklash, kasalliklardan keyin kuchni yo‘qotishda tonik sifatida ishlatiladi, ovqat hazm qilish va metabolizmni yaxshilaydi;
- bundan tashqari, lavlagi go‘zallikni yoshartirish va saqlab qolish uchun foydali hisoblanadi, chunki lavlagi tarkibida foliy kislotasi mavjud bo‘lib, bu yangi hujayralar paydo bo‘lishiga yordam beradi.
Qaynatilgan qizil lavlagi foydalimi?
Sabzavot va mevalarning foydali xususiyatlarini sanab o‘tayotganda, ular xom, qaynatilgan holatda emas, qovurilgan holda foydali bo‘lishini yodda tutish kerak. Qizil lavlagini pishirmasdan iste’mol qilsa ham bo‘ladi, chunki qaynatilgan qizil lavlagi, boshqa ko‘plab sabzavotlardan farqli o‘laroq, asosiy foydali xususiyatlarini saqlab qolishga qodir. Gap shundaki, B guruhi vitaminlari va mineral tuzlar issiqlikda o‘z ta’sirini yo‘qotmaydi. Qizil lavlagi minerallarida asosan gidroksid bo‘lib, bu kislotali ovqatlanish tartibi bilan katta foyda keltiradi.
Qizil lavlagi sharbatini iste’mol qilishda nimalarga e’tibor berish kerak?
Qizil lavlagi sharbati organizmni tozalashga, qon va ichki organlarni tartibga solishga yordam beradi, buning uchun siz kuniga bir stakan qizil lavlagi sharbatini ichishingiz kerak. Biroq bu holatda ham ayrim maslahatlarni unutmaslik kerak.
Qizil lavlagi sharbati miqdorini asta-sekinlik bilan oshirish kerak, chunki birdan bir stakan qizil lavlagi sharbatini ichish organizmni tozalashda unchalik yoqimli bo‘lmagan reaksiyasini keltirib chiqaradi, bunday holatda yengil bosh aylanishi yoki ko‘ngil aynish kuzatilishi mumkin.
Avvaliga sabzi miqdori yuqori bo‘lgan aralashmani ichgan ma’qul, so‘ngra qizil lavlagi sharbati miqdorini asta-sekin oshiring, shunda organizm tozalovchi ta’sirni yaxshiroq his qiladi. Odatda kuniga 2 marta bir stakandan bir yarim stakangacha qizil lavlagi sharbatini ichish yetarli hisoblanadi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)