Suvni qayta qaynatish uni zararli qilishi mumkin, degan qarashlar mavjud. Chunki qaynagan suvning bir qismi bug‘lanadi va qolgan suyuqlik ko‘proq konsentratsiyalanadi, deb yozadi Lifehacker.
Suvda nitrat yoki og‘ir metallar bo‘lsa, birinchi qaynatilgandan keyin ular ko‘payadi. Agar ushbu jarayon ko‘p marta takrorlansa, ularning konsentratsiyasi xavfli qiymatlarga yetib borishi va vaqt o‘tishi bilan kasallikka olib kelishi mumkin. Masalan, nitratlar va og‘ir metallar esa zaharlanishga olib keladi.
Yana bir salbiy tomoni shundaki, bu suvning qattiqligi bilan bog‘liq. Ushbu ko‘rsatkich metall ionlarining, asosan kalsiy va magniyning tarkibini aks ettiradi. Qattiqlikning oshishi sog‘liqqa salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin, masalan, buyrak va o‘t pufagida tosh paydo bo‘lish xavfini oshiradi.
Biroq taxminlarning hech biri ilmiy dalillar bilan tasdiqlanmagan. Bundan tashqari, ushbu mashhur fikrlarni rad etadigan tadqiqotlar ham mavjud. Xitoyda olib borilgan tadqiqotda suvni takroriy va uzoq qaynatish mineral tuzlar, nitratlar va og‘ir metallarning konsentratsiyasini oshiradimi yoki yo‘qligi tekshirildi.
Tajriba uchun ikkita rejim ishlatilgan. Birinchisida 15 litr suv ochiq idishda qaynatilgan, harorat 3 daqiqa ushlab turilgan va keyin 25 darajaga qadar sovitilgan.
Ikkinchi rejimda qaynatish taxminan 6 soat to‘xtamasdan davom etdi va har 20-25 daqiqada olimlar suyuqlik tarkibini tahlil qilish uchun 500 mldan oldi. Bu idish quriguncha davom etdi. Eksperimentdan oldin ham olimlar suv namunalarini olib, uni 44 mezon bo‘yicha baholadi.
Ma’lum bo‘lishicha, uzoq yoki takroriy qaynatishga qaramay, suyuqlik sifatining barcha ko‘rsatkichlari pH dan tashqari me’yorda qolgan. Balans ishqoriy tomonga kerak bo‘lgandan biroz ko‘proq o‘tgan.
Shuningdek, qaynatish jarayonida qattiq erigan moddalarning umumiy soni, kaliy, magniy, xlor va nitratlar miqdori oshgan. Biroq bu ko‘rsatkichlarning barchasi ruxsat etilgan chegaralar bo‘lib, hatto 15 litrli idish deyarli bo‘sh bo‘lsa ham uy sharoitida kamdan‑kam uchraydi.
Qattiq suv zarar yetkazishi mumkinmi?
Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) qattiq suvning nojo‘ya ta’siri noma’lum ekanini ta’kidlamoqda. Bundan tashqari u qo‘shimcha kalsiy va magniy bilan ta’minlashi mumkin.
Shuning uchun qattiq suvni yana qaynatish mineral tuzlar miqdorini ko‘paytirsa ham, bu sog‘liqqa zarar yetkazishi ehtimoldan yiroq emas.
Nitratlarga kelsak, ushbu azotli birikmaning 2 dan 9 g gacha iste’mol qilish orqali metgemoglobinemiya — qonda kislorod tashimaydigan foydasiz gemoglobin ko‘payadigan holat yuzaga kelishi mumkinligi haqida dalillar mavjud.
Agar juda xavotirda bo‘lsangiz, shunchaki filtr sotib oling, so‘ngra tozalangan suvni xohlagancha qaynatib olish mumkin.
Izoh (0)