Makaron, qiyma va pishloqdan mazali zapekanka tayyorlaymiz
Agar o‘zgacha va mazali ta’mga ega kechki ovqat tayyorlamoqchi bo‘lsangiz qiyma, pishloqli va makaronli mazali zapekanka eng yaxshi tanlovdir. Bu taom juda mazali ta’mga ega, unga o‘zingizga yoqqan ko‘katlarni ham qo‘shishingiz mumkin.
Italyancha makaronli ovqat nima va u qanday iste’mol qilinadi?
Bu makaronli taom Italiyaning janubiy hududlarida juda mashhur. Taom pishirishdan oldin bir necha bo‘laklarga bo‘linadi, chunki uning uzunligi taxminan 25 sm bo‘ladi. Odatda, italiyaliklar bayramlarda ushbu makaronli taomni pishiradi: yegulik kechki ovqat va oilaviy kechki ovqatlarda makaron dasturxonga tortiladi.
Makaronli taomni tayyorlash uchun qanday pishloqlarni tanlash kerak?
Agar provolonye pishlog‘ini birinchi marta ishlatayotgan bo‘lsangiz va uni do‘kondan topa olmasangiz, pishloqni odatdagi yarim qattiq pishloq bilan almashtiring. Provolonye yog‘li sigir sutidan tayyorlanadi va qatlamli tuzilishga ega. Makaronli taom uchun motsarella pishog‘ini tanlasa ham bo‘ladi.
Qiymali va makaronli taom uchun pomidor qaylasi
Makaronli taom uchun pomidor qaylasi sifatida maydalangan pomidor yoki tomat ishlatgan ma’qul.
Makaronli taomning xilma-xilligi
Ixtiyoriy ravishda, makaronli taomning vegetariancha variantini yoqtirsangiz unga baqlajon qo‘shishingiz, go‘sht solmasligingiz yoki uni sosiska bilan almashtirishingiz mumkin.
Kerakli masalliqlar:
- makaron — 450 gr
- piyoz — 1 dona
- qiyma — 450 gr
- pomidor qaylasi — 700 ml
- provolonye pishlog‘i — 180 gr
- smetana — 360 gr
- motsarella — 180 gr
- parmezan pishlog‘i — 60 gr
Makaron taomni tayyorlash uchun katta idishda tuzli suvni qaynatib oling. Unga makaronni soling va pishganicha taxminan 8 daqiqa davomida pishiring.
Katta tovada piyoz va qiymani o‘rta olovda qovurib oling. Pomidor qaylasini soling va 15 daqiqa qaynating.
Pechni 175 daraja haroratda isitib oling. Listni moy bilan yog‘lang. Mahsulotlarni birma-bir tering: makaronning yarmi, provolonye pishlog‘i, smetana, qiymaning yarmini soling. Keyin makaronning qolgan yarmini, motsarella va qolgan qiymani qo‘shing. Ustiga maydalangan parmezan pishlog‘ini seping.
Hamma pishloq eriguncha, yarim soat davomida makaronli taomni pishirib oling.
Qiyma va makaronli taom lazanyadan qanday farq qiladi?
Bu makaronli taomni tayyorlash juda oson. Qatlamlari va tayyorlash usuli bilan u boshqa mashhur italyan taomi — lazanyaga o‘xshaydi. Faqat bu taomda lazanyaga qaraganda ko‘proq pishloq va pomidor qaylasi mavjud bo‘ladi.
Makaron va pishloqli taomni qanday va qancha vaqt saqlash kerak?
Qiymali va makaronli taomni havo o‘tkazmaydigan idishda 3 kundan 5 kungacha saqlash mumkin.
Mavzuga doir:
- Tanadagi yog‘larni eritishga yordam beradigan 4 xil mazali sho‘rva retsepti.
- Mol go‘shti va kartoshkadan mazali taom tayyorlaymiz.
- Kolbasa, pishloq va pomidor qo‘shib pechda pishiriladigan mazali lavash retsepti.
- Dolchin va mayizdan mazali bulochka tayyorlaymiz.