Qo‘ziqorin ko‘pincha tortishuv va chalkashliklarga sabab bo‘lgan mahsulotdir. Ko‘pincha u kaloriya tarkibidagi o‘xshashlik tufayli sabzavotlar bilan tenglashtiriladi, ammo bu umuman noto‘g‘ri. “Noviy ochag” nashri quyida qo‘ziqorin haqda eng sara ma’lumotlar bilan bo‘lishdi.
Qo‘ziqorinni ratsionga kiritishning foydalari
Qo‘ziqorinni sog‘lom ovqatlanishning bir qismi bo‘lishiga imkon beruvchi bir nechta omillar mavjud. Birinchidan, unda uglevod va kaloriya kam, lekin juda uzoq vaqt hazm qilinadi, shuning uchun ochlik hissi uzoq vaqt davomida bezovta qilmaydi. Shuningdek, natriy bilan bir qatorda juda kam yog‘ni o‘z ichiga oladi. Ikkinchidan, qo‘ziqorinlar organizm uchun qimmatli moddalarga ega: B vitaminlari, kletchatka, mikroelementlar, bir qator antioksidantlar va hatto oqsil. Uchinchidan, qo‘ziqorin immunitet tizimini faol qo‘llab-quvvatlaydigan maxsus birikmalar — beta-glyukanlar tufayli yallig‘lanishga qarshi ta’sirga ega.
Detoks
Qo‘ziqorinlar organizmda xavfli jarayonlarning rivojlanishidan himoya qiladi, chunki ular tabiiy detoksifikatsiyada ishtirok etadi va patologik hujayralarni yo‘q qiladigan immunitet tizimining T-hujayralari sonining ko‘payishiga hissa qo‘shadi.
Kasallikdan himoya qiladi
Shuningdek, qo‘ziqorin immunitetni mustahkamlashga yordam beradi, chunki qo‘ziqorin millionlab yillar davomida saqlanib qolgan tabiiy muhiti tufayli bakteriya va viruslarga qarshi kurashadi. Qo‘ziqorinlarni ratsionga muntazam ravishda kiritish yurak-qon tomir sog‘lig‘ini saqlashga yordam beradi, bu ularning tarkibidagi fitonutrientlarning maxsus spektri tufaylidir.
B guruhi vitaminlariga boy
Qo‘ziqorin foydali moddalarni energiyaga samarali aylantiradigan B guruhi vitaminlariga boy. B guruhi vitaminlari ko‘pincha neyrotransmitterlarning vazifalarini o‘z zimmasiga olganligi sababli, ular jismoniy chidamlilikni, aqliy ravshanlikni oshirishga va metabolizmni yaxshilashga yordam beradi.
Go‘sht va baliqning o‘rnini bosishi mumkin
Yuqorida aytib o‘tilganidek, qo‘ziqorin doimiy to‘qlik tuyg‘usi bilan ta’minlaydi, shuning uchun ular vaznni nazorat qilishga yordam beradi. U hatto ba’zan go‘sht va baliq o‘rnini bosishi mumkin. Hatto butunlay past kaloriya tarkibiga ega qo‘ziqorin sho‘rvasi ham uzoq vaqt davomida to‘qlik bilan ta’minlaydi.
D vitamini tanqisligini to‘ldiradi
Bundan tashqari, qo‘ziqorinlar D vitamini manbai bo‘lib xizmat qiladi, chunki ular ultrabinafsha nurlarini faol ravishda o‘zlashtiradi va uni to‘qimalarida to‘playdi. D vitamini o‘z navbatida, suyaklarni mustahkamlashga yordam beradi, chunki usiz kalsiy so‘rilmaydi.
Stress darajasini kamaytiradi
Qo‘ziqorin miya faoliyatini yaxshilaydi, stressga qarshi tabiiy kurashadi. Bundan tashqari, stress insulinning ko‘payishiga, keyin esa yallig‘lanishga olib keladi, shuning uchun qo‘ziqorinlar bu borada juda foydali.
Qo‘ziqorinning foydali xususiyatlarini saqlab qolish uchun qanday pishirish kerak?
Qo‘ziqorin pishirishning eng foydali usullari quritish, dimlash va qaynatishdir. Quritilgan qo‘ziqorinlarda kaliy, selen va misning yuqori konsentratsiyasi saqlanib qoladi.
Muhim ogohlantirish
Agar oshqozon-ichak trakti bilan bog‘liq muammolar mavjud bo‘lsa, qo‘ziqorin iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lish kerak, chunki u oson hazm bo‘ladigan mahsulot emas. Bundan tashqari, qo‘ziqorinlarning ba’zi turlari purinlarni o‘z ichiga oladi va bu organizmida muammolari bo‘lgan odamlarga tavsiya etilmaydi.
Izoh (0)