Organizm uchun zarur bo‘lgan B12 vitamini darajasini saqlab qolish uchun qo‘shimcha moddalarni qabul qilish shart emas. Shunchaki, nonushta yoki tushlik uchun bir nechta tanish mahsulotlarni ratsionga kiritish kifoya, deb yozadi Marie Claire.
B12 vitamini DNK sintezi uchun zarur, u qizil qon hujayralari shakllanishida ishtirok etadi, asab tizimining faoliyatini qo‘llab-quvvatlaydi va metabolizmni me’yorlashtirishga hissa qo‘shadi. Ammo ushbu oziq moddasining yetishmasligi anemiya, oshqozon-ichak traktining buzilishi va nevrologik kasalliklarga olib kelishi mumkin, bu neyronlar orasidagi impulslarni uzatishda muvaffaqiyatsizliklar bilan tavsiflanadi.
B12 vitamini tanqisligining belgilari: terining och sariq rangi, og‘riqli qizargan til (ba’zida oshqozon yarasi bilan), hissiy buzilishlar, jig‘ildon qaynashi, ko‘rishning xiralashishi, harakat va yurishning o‘zgarishi, asabiylashish, charchoq, aqliy qobiliyatlarning pasayishi, xotiraning susayishi va depressiya. Yaxshi tomoni shundaki, bunday muammolardan qochish unchalik qiyin emas.
Sovuq mavsumda organizmda vitaminlar bilan to‘yinganligini diqqat bilan kuzatib borish kerakligini unutmasligi lozim. Bu salomatlikni saqlash va mavsumiy kasalliklarga qarshi kurashishning kalitidir. Odatda homilador va emizikli ayollar, chekuvchi va spirtli ichimliklarni iste’mol qiluvchilarga B12 yetishmovchiligini boshdan kechirish xavfi bo‘lgan guruh sifatida qaraladi, ammo hamma belgilar ham bu bilan cheklanmaydi. Qon tahlili tashxisni aniqlashtirishga yordam beradi va shifokor bilan maslahatlashgandan so‘ng oqibatlarni bartaraf etish yaxshiroq.
Ayrim vitaminlar qo‘shimcha moddalarni talab qilmaydi, ularning ba’zilari odatdagi iste’mol qilinayotgan mahsulotlardan olinadi.
Nonushta vaqtida organizmni B12 vitamini bilan to‘yintirish ayni muddao, chunki bu ozuqa tuxum mahsulotida mavjud. Tuxum oqsil, kalsiy, fosfor, A, K, E va B12 vitaminlari kabi ko‘plab oziq moddalar manbai hisoblanadi. Ushbu mahsulot sog‘lom xolesterin darajasini qo‘llab-quvvatlaydi, suyak va mushaklarni mustahkamlaydi, hatto vazn kamaytirish yordam beradi. Shu bilan birga, organizmni foydali oziq moddalar bilan to‘yintirish nuqtai nazaridan, u qaynatilgan yoki qovurilgan tuxum bo‘ladimi, muhim emas.
B12 vitaminiga boy boshqa mahsulotlar ham mavjud. Ular orasida yana nonushta uchun juda mos bo‘lganlari bor. Bularga ozuqaviy moddalarga boy don mahsulotlari, kam yog‘li sut, yogurt va pishloq kiradi.
Bundan tashqari, mol go‘shti, tovuq, jigar va baliqlar iste’mol qilish mumkin. O‘simlik mahsulotlarida ushbu element juda kam uchraydi, shuning uchun B12 yetishmovchiligi ba’zida vegetarian parhezida yuzaga keladi.
Aytgancha, sanab o‘tilgan mahsulotlarni iste’mol qilishda me’yorni hisoblash muhimdir. B12 vitaminining kunlik miqdori 100 gramm Emmental pishlog‘ida, 70 gramm mol go‘shti yoki 20 gramm mol jigarida mavjud. Bu mahsulotlarning barchasi uyquni normallashtirish, miya va nafas olish tizimining faoliyatini qo‘llab-quvvatlash, shuningdek, Alsgeymer kasalligining oldini olishda yordam beradi.
Izoh (0)