Noto‘g‘ri ovqatlanish oshqozon muammolariga olib kelishi mumkin. Albatta, bu muammolarini e’tiborsiz qoldirib bo‘lmaydi, har safar og‘riq tabletkalar bilan bostiriladi. Lekin parhez tutib bo‘lmaydi. Xo‘sh, oshqozon og‘rig‘ida nimalar iste’mol qilish mumkin? Wday nashri quyida oshqozon og‘rig‘ida ratsionni qanday tuzish kerakligini ma’lum qildi.
Oshqozon og‘rig‘ida ovqatlanish qoidalari
Oshqozon muammolari surunkali bo‘lsa, to‘g‘ri ovqatlanishni tashkil qilish va yetarli ratsionni tuzish muhimdir. Bu gastroenterolog tomonidan amalga oshirilishi kerak. U oshqozon og‘rig‘ida nima iste’mol qilishni tavsiya qiladi.
Avvalo, bu vaqtda ovqatlanish madaniyatiga e’tibor berish kerak. Quyidagi qoidalar esa majburiydir:
- har doim bir vaqtning o‘zida ovqat iste’mol qilish;
- qisman — kuniga 5-6 marta oz-ozdan ovqatlanish;
- juda sovuq yoki haddan tashqari issiq ovqat va ichimliklar iste’mol qilmaslik;
- ovqatni yaxshilab chaynashga, suyuq taomlarga ustunlik berish;
- mahsulotlarni bug‘da pishirish, qovurilgan taomlar taqiqlanadi.
Oshqozon og‘rig‘ida nima qilish mumkin va nimalar taqiqlanadi?
Avvalo nimadan butunlay voz kechish kerakligini bilish kerak. Qat’iy taqiqlangan mahsulotlar ro‘yxatiga nordon mevalar, pishiriqlar, konservalangan, dudlangan va tuzlangan oziq-ovqatlar, gazli va spirtli ichimliklar, muzqaymoq kiradi. Oshqozonni bezovta qiladigan o‘tkir yoki og‘ir sabzavotlarni, achchiq ziravorlar iste’mol qilmaslik kerak. Har qanday yog‘li go‘sht, baliq, margarin, souslar taqiqlanadi.
Jiddiy cheklovlarga qaramay ratsionga quyidagilarni kiritish mumkin:
- kam yog‘li baliq navlari;
- yog‘siz go‘sht;
- sutli kolbasa;
- sovuq non, tuz va ziravorlarsiz quritilgan non;
- qaynatilgan sabzavotlar pyuresi;
- guruch, suli, manniy, grechkadan sutli pyure;
- bug‘li pishirilgan omlet;
- makaron;
- sabzavotli sho‘rvalar;
- nordon bo‘lmagan kam yog‘li tvorog.
Izoh (0)