Sutli krem qo‘shilgan mazali fransuz pishirig‘ini tayyorlash uchun sabr-toqatli bo‘lishingiz kerak. Biroq natija bunga arziydi. Yupqa xamir va shirin krem shirinlikda o‘zgacha ta’mni hosil qiladi.
Krem uchun kerakli masalliqlar:
- un — 500 g
- shakar — 55 g
- tez achituvchi xamirturush — 11 g
- tuz — 1 qoshiq
- sariyog‘ — 320 g
- suv — 140 ml va 1 qoshiq
- sut — 140 ml
- tuxum — 1 dona
- tuxum sarig‘i — 6 dona
- makkajo‘xori kraxmali — 30 g
- shakar — 140 g
- sut — 500 ml
- sariyog‘ — 1 qoshiq
- vanilin — 2 qoshiq
- Unni elakdan o‘tkazing va uni shakar, xamirturush va tuz bilan aralashtiring. Keyin 40 g yumshoq sariyog‘, iliq suv va sut qo‘shing.
- Yumshoq va ozgina yopishqoq xamir hosil qiling. Uni idishga soling, yopishqoq plyonka bilan yoping va 8-10 soat davomida muzlatgichga qo‘ying.
- Pergament qog‘oz yoki oziq-ovqat plyonka varaqlari orasiga 280 g sariyog‘ qo‘ying va yon tomoni 17 sm bo‘lgan kvadrat shaklida o‘rang. Uni sovutgichda qotib qolguncha qo‘yib oling.
- Xamirni kesib 26 santimetrli kvadrat shaklida o‘rang. Ustiga muzlatilgan sariyog‘ bo‘laklarini qo‘ying.
- Yog‘ solib bo‘lgandan keyin xamir chetlarini bukib chiqing. Xamirni pastki tomoni bilan qo‘ying va 20 smga 60 sm o‘lchamdagi to‘rtburchak shaklidagi xamirlarni kesib oling.
- Qatlamni tor tomonini o‘zingizga qaratib qo‘ying. Xayolan uni uch qismga bo‘ling. Pastki uchdan bir qismini markazga egib, yuqori uchdan bir qismini yoping. 30-40 daqiqa davomida muzlatgichga qo‘ying.
- Xamirni 60 smga 20 sm o‘lchamdagi to‘rtburchaklar shaklida yoyib, oldingi bosqichdagi kabi qatlang va yana 30-40 daqiqa davomida muzlatgichga qo‘ying.
- Xuddi shu tarzda xamirni yoyib, yana buklab, muzlatgichda 8-10 soatga qoldiring.
- Krem uchun tuxum sarig‘i, kraxmal va shakarni ko‘pirtirgich bilan aralashtiring. Sutni qaynating. Sutni qaynatib bo‘lganingizdan keyin aralashtirib, tuxum sarig‘ini qo‘shing.
- Massani kichik elakdan o‘tkazing va pishirishga qo‘yib qalinlashguncha 2-3 daqiqa aralashtiring.
- Kremga sariyog‘, vanilin qo‘shing va yaxshilab aralashtiring. Kremni yopishqoq plyonka bilan yoping va 3-4 soat davomida muzlatgichga qo‘ying.
- Xamirni 110 smga 20 sm o‘lchamdagi qatlamda yoyib, 20-30 daqiqa davomida muzlatgichga qo‘ying. Uni 8 ta teng to‘rtburchaklarga bo‘lib oling, so‘ngra ularni diagonal ravishda yarmiga bo‘ling. 16 ta xamir bo‘laklarini hosil qiling.
- Har bir uchburchak shaklidagi xamirning markazida kichik bir kesma hosil qiling va xamirning uchlarini bir oz cho‘zing.
- Xuddi shu tomondan boshlab, uchburchaklarni rulonlarga aylantiring. Pergament qog‘oz bilan qoplangan listga ularni pastki tomoni bilan qo‘ying.
- Bir choy qoshiq suv bilan tuxumni vilka bilan aralashtiring. Xamirni yog‘lang. Uning bo‘laklarini 2 soat davomida ko‘tarilishi uchun iliq joyda qoldiring.
- Pechni 210 daraja haroratda oldindan qizdiring. Kruassanlarga yana tuxum surting. Agar xohlasangiz, maydalangan bodom bilan seping.
- Kruassanlarni 7 daqiqa davomida pishiring, so‘ngra haroratni 190 darajaga tushirib yana 13 daqiqa pishirib oling. Uni pechdan olib sovuting.
- Kremni uchli qandolat paketiga soling. Kruassanlarning pastki qismida kichik bir teshik oching va u orqali kremni quying.
Mavzuga doir:
Izoh (0)