Har doim ham meva sabzavotlarni po‘stlog‘i bilan iste’mol qilib bo‘lmaydi. Biroq ayrim meva va sabzavotlarning po‘stida inson organizmi uchun foydali bo‘lgan xususiyatlar mavjud, shuning uchun ularning po‘stlog‘ini tozalamasdan iste’mol qilish kerak. “Lisa.ru” nashri po‘sti bilan iste’mol qilish foydali bo‘lgan meva va sabzavotlar haqida ma’lumot berdi.
Kartoshka
Kartoshka po‘stlog‘i quyidagi foydali moddalarni o‘z ichiga oladi:
- kaliy — ko‘plab hayotiy jarayonlarda ishtirok etadi, asab impulslarini nazorat qilish uchun zarur. 4 ta o‘rtacha kattalikdagi kartoshka po‘stlog‘ida kunlik ehtiyojning 13 foizi mavjud.
- temir — gemoglobinning bir qismi bo‘lib, kislorodni qon orqali tashiydi. Bu element, ayniqsa, postmenopauzal ayollar va har qanday yoshdagi erkaklar uchun zarur hisoblanadi.
- kletchatkalar — ovqat hazm qilish traktining yaxshi ishlashini ta’minlaydi, axlatni normallashtiradi.
Shaftoli
Bu mevaning po‘stlog‘i kletchatkalarga boy. Mevalarni po‘stlog‘i bilan iste’mol qilish ichaklarga yordam beradi. Shaftolining po‘stlog‘i ham mag‘zidan ikki baravar ko‘p antioksidantlarni o‘z ichiga oladi. Bu kofe, xlorogen kislotani hosil qiladi. Shaftolining po‘sti jigar, buyraklar va miya to‘qimalarini oksidlanish jarayonlaridan himoya qiladi. Mevani iste’mol qilishdan oldin uni yaxshilab yuvish kerak. Uning po‘stida inson salomatligi uchun juda zararli bo‘lgan pestitsidlar bo‘lishi mumkin.
Olma
Olma po‘stlog‘ida mag‘ziga qaraganda bir necha barobar ko‘proq kletchatkalar, vitaminlar va minerallar mavjud. Meva po‘stlog‘i tarkibidagi qimmatli modda — flavonoid kversetin — yallig‘lanishga qarshi va immunostimulyatsiya qiluvchi funksiyalarga ega. Biroq olma oshqozonning kislotaliligi yuqori bo‘lgan insonlar uchun zararli, ularni pishirilgan holatda iste’mol qilgan ma’qul.
Baqlajon
Avvallari baqlajonning po‘stlog‘ini olib tashlash kerak edi, sababi u achchiq bo‘lgan. Hozir bunday muammo yo‘q — yangi baqlajon navlarining po‘stlog‘i achchiq emas. Bundan tashqari, baqlajon po‘stlog‘i antioksidantlar, kaliy, magniy va temirga boy. Buning ajablanarli joyi yo‘q, chunki bu sabzavot kartoshkaning “akasi” bo‘lib, uning foydalari xususiyatlari ko‘p. Baqlajon insonlar uchun zahar bo‘lgan solanin tufayli pishloqqa qo‘shilmasligi kerak, bu jiddiy zaharlanishga olib kelishi mumkin.
Tarvuz
Tarvuzning po‘stlog‘ini tashlashga shoshilmang. Po‘stloqning oq qismda ko‘plab A vitaminlari, B, C, E guruhlari va magniy, kalsiy, fosfor, natriy kabi iz elementlari mavjud. Uning qobig‘ini iste’mol qilish qon bosimini pasaytiradi, shishishni yo‘qotadi, ochlikni qondiradi. Biroq tarvuzni iste’mol qilishdan oldin tarvuzni yaxshilab yuvish kerak, po‘stlog‘ida zaharli moddalar bo‘lishi mumkin, bu qovunlarda zararkunandalarni yo‘qotadi.
Kivi
Kivining “tukli” po‘stlog‘i yoqimsiz ko‘rinadi, biroq olimlar kivini po‘stlog‘i bilan birga iste’mol qilish kerakligini aytadi. Olma kabi, u mevaning mag‘zidan ko‘ra ko‘proq foydali. Kivining po‘stlog‘i oshqozonda zararli bakteriyalarning ko‘payishini oldini oladi. Kivining po‘stlog‘i ham, o‘zi ham S vitamini va antioksidantlarga boy. Kivini po‘stlog‘i bilan iste’mol qilish ovqat hazm qilish jarayonini yaxshilaydi, toksinlar va “yomon” xolesterinni chiqarib tashlashga yordam beradi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)