Kuzda tetiklikni yo‘qotmaslik, kamroq kasal bo‘lish va xotira susayishi va past konsentratsiyadan shikoyat qilmaslik uchun ovqatlanish rejimiga qanday taomlarni kiritish kerak? Bu haqda endokrinolog va bloger Lady Mail nashri ma’lumot berdi.
Jigar
Jigarni doimiy iste’mol qilish xotirani, sezgirlikni va stressga chidamlilikni oshiradi. Buning sababi shundaki, u omega-3 ning ta’sirchan miqdorini, shuningdek, fosfor, kalsiy, kaliy va magniyni o‘z ichiga oladi.
Qovoq
Qovoq ovqat hazm qilish jarayonini yaxshilaydi va ortiqcha suyuqlikni olib tashlaydi. Shuningdek u beta-karotin va tolalarning ko‘p miqdorni o‘zida mujassam etadi.
Bryussel karamlari
Bryussel karamlari qondagi shakar midorini me’yorida turishiga yordam beradi. Uning tarkibida bir vaqtning o‘zida bir nechta mega-foydali kislotalar (masalan, glyukarik va alfa-lipoik kislotalar), A vitamini va saraton, mikroblarga qarshi ta’sirga ega qimmatli organik sulforafan moddasi mavjud.
Tarvuz turp
Tarvuz turpini mavsumiy shamollash va virusli infeksiyalar davrida iste’mol qilish kerak, chunki u viruslarga qarshi ta’sirga ega. Uning tarkibida yod va fosfor bor.
Yasmiq
Yasmiq qondagi shakar miqdorini pasaytiradi va tarkibidagi temir tufayli gemoglobinni oshiradi. Bundan tashqari, u yurak va qon tomirlarining faoliyatini yaxshilaydi.
Skumbriya balig‘i
Tezda charchayotgan bo‘lsangiz skumbriya balig‘ini iste’mol qiling: u juda ko‘p B12 vitaminini o‘z ichiga oladi. Bu vitaminning yetishmasligi yuqoridagi kabi muammolarga olib keladi. Bundan tashqari, uning tarkibida ko‘p miqdorda, bir xil foydali omega-3 yog‘ kislotalari bor.
Go‘sht
Kuzda qo‘zichoq, buzoq va kurka go‘shtini iste’mol qilgan ma’qul. Ularda yetarli miqdorda protein, aminokislotalar, foydali yog‘lar va B vitaminlari mavjud. Bu turdagi go‘sht mahsulotlari tez va uzoq vaqt davomida to‘yinadi.
Klyukva
Bu meva xavfsiz superfud darajasiga ega. U organizmga infeksiyalarga qarshi kurashishda yordam beradigan ko‘plab taninlarga ega. Bundan tashqari, klyukva turli xil vitaminlar (C, PP, K, B1, B2), organik kislotalar, flavonoidlar, pektinlar va fitonsidlar kabi o‘simlik birikmalarining manbai (ular hatto tabiiy antibiotiklar deb ham ataladi) hisoblanadi.
Sariyog‘
Agar “kuzda energiyani qayerdan olish kerak” degan savol yuzaga kelsa, sariyog‘ni ovqatlanish rejimiga kiritishdan boshlang (va ideal tarzda muammoingiz haqida shifokorga murojaat qiling). Sariyog‘li buterbrod — oshqozonni “aldaydigan” taom emas, ushbu yegulik tanaga A, D, E, PP, B2, B1 vitaminlari, shuningdek, ko‘p fosfor, selen va kalsiy yetkazib berishni ta’minlaydi.
Tuzlangan karam
Tuzlangan karam ko‘p miqdorda C vitamini o‘z ichiga oladi, bu esa temirning yaxshiroq so‘rilishini ta’minlaydi. Shu bilan birga, tuzlangan karam — eng mashhur va arzon fermentlangan mahsulot, u ichak mikroflorasini tartibga soladi: “yomon” bakteriyalar sonini kamaytiradi va “yaxshi” bakteriyalar sonini oshiradi. Aytgancha, ushbu mahsulotlardagi retseptlarda mavjud bo‘lgan shakardan qo‘rqmaslik kerak. U foydali bakteriyalarni butunlay “yeydi”.
Mavzuga doir:
- Shamollash ortida yashirinishi mumkin bo‘lgan 6 ta kasallik.
- Faqatgina choy emas: shamollash mavsumida qanday ichimliklar bolalar salomatligini saqlashga yordam beradi?
- Charchoq, gastrit, shamollash: organizmda vitamin yetishmovchiligan darak beruvchi 6 ta belgi.
- Faqat shamollash emas: Moychechakli choy qanday kasalliklarni davolaydi?
Izoh (0)