Vaqtida bilan iste’mol qilinmagan pechenyening suvi qochadi, qattiq va mazasiz bo‘lib qoladi. Ammo uni tashlashga shoshilmaslik kerak. Chunki uning yordamida mazali shirinliklar tayyorlash mumkin, deb yozadi “Noviy ochag”.
Limon va qulupnayli tort
Kerakli mahsulotlar:
- maydalangan pechenye — 2 stakan;
- eritilgan sariyog‘ — 3/4 stakan;
- limonli pechenye — 1,5 paket;
- sut — 1 stakan;
- ko‘pirtirilgan qaymoq — 220 gramm;
- qulupnay — 450 gramm.
- Tort uchun idish tayyorlanadi va sariyog‘ surtiladi.
- Maydalangan pechenye eritilgan sariyog‘ bilan aralashtiriladi. Aralashmani qolipning pastki va yon tomonlariga yoyib, barmoqlar bilan bosiladi.
- Chuqur piyolaga sut quyiladi. Limonli pechenyelar sutga botirilib, qolipdagi maydalangan pechenyelar ustidan bir qator terib chiqiladi.
- Ko‘pirtirilgan qaymoqning yarmi pechenye ustidan bir tekisda yoyib chiqiladi.
- Rezavorlarning yarmi kesilib, krem ustiga joylashtiriladi.
- Ustidan yana sutga botirilgan pechenyelar terib chiqiladi.
- Keyin yana krem va qulupnay qatlami bilan tugatiladi.
- So‘ngra tort 8 soatga muzlatkichga qo‘yiladi.
Kerakli mahsulotlar:
- pechenye — 400 gramm;
- sariyog‘ — 50 gramm;
- quyultirilgan sut — 100 gramm;
- quruq sut — 200 gramm;
- kakao — 3 osh qoshiq.
- Pechenyelar maydalanadi.
- Yog‘ va quyultirilgan sutni silliq bo‘lguncha isitiladi. Oz-ozdan quruq sut qo‘shiladi va aralashtiriladi.
- Sut aralashmasiga pechenye qo‘shiladi va yaxshilab aralashtiriladi.
- Aralashmadan dumaloq to‘pchalar yasalib, kakaoga botiriladi.
- Dasturxonga tortishdan avval muzlatkichga birozga qo‘yiladi.
Kerakli mahsulotlar:
- maydalangan pechenye — 1 stakan;
- qaymoqli pishloq — 500 gramm;
- eritilgan oq shokolad — 200 gramm;
- shakar upasi — 1 stakan;
- ko‘pirtirilgan qaymoq — 3 stakan;
- yangi malina — 300 gramm.
- Oldindan tayyorlangan pechenye bo‘laklari qolipning pastki qismiga qo‘yiladi.
- Ustidan ikki choy qoshiq eritilgan shokolad quyiladi. Yangi malinaning bir qismi teng ravishda yoyib chiqiladi. Yana 2-3 osh qoshiq eritilgan shokolad quyiladi.
- Qolip krem pishloqdan tayyorlangan krem bilan to‘ldirilib, yuzasi tekislanadi.
- Tortning yuqori qismi yangi malina va qolgan shokolad bilan bezatiladi.
- Chizkeyk muzlatkichga kamida bir soatga qo‘yiladi.
Kerakli mahsulotlar
- pechenye — 40 gramm;
- olma — 30 gramm;
- nok — 40 gramm;
- yong‘oq pastasi — 2 osh qoshiq;
- yong‘oq — 15 gramm;
- apelsin — 5 gramm;
- bezatish uchun yalpiz.
- Olma va nok tozalanib, to‘rtburchak shaklida kesib olinadi. Maydalangan pechenyelar maxsus desert idishiga solinadi.
- Ustidan bir osh qoshiq eritilgan yong‘oq pastasi solinadi.
- Ustidan meva bo‘laklari va pasta solinadi.
- Desert usti yong‘oq va apelsin bilan bezatiladi va kamida 30 daqiqaga muzlatkichga qo‘yiladi.
Kerakli mahsulotlar:
- pechenye — 200 gramm;
- sariyog‘ — 40 gramm;
- banan — 2 dona;
- kivi — 4 dona;
- jelatin — 4 osh qoshiq;
- qaynatilgan suv — 0,5 stakan;
- yogurt — 500 ml;
- shakar — 70 gramm;
- limon sharbati — 1 osh qoshiq;
- kivi (bezatish uchun) — 2 dona.
- Maydalangan pechenyelarni yumshoq sariyog‘ bilan silliq bo‘lguncha aralashtiriladi. Qolipning pastki qismiga joylashtirilib, 30 daqiqa davomida muzlatkichga qo‘yiladi.
- Jelatinga yarim stakan iliq suv quyilib, 30 daqiqaga qoldiriladi. Kivi to‘rtburchak shaklda to‘g‘ralib, idishga solinadi, limon sharbati va shakar qo‘shiladi. 2-3 daqiqa davomida past olovda qizdiriladi va sovitishga qo‘yiladi.
- Tayyor bo‘lgan meva aralashmasiga jelatin va yogurt qo‘shiladi.
- Pechenye muzlatkichdan olinadi va ustiga banan bo‘laklari terib chiqiladi.
- Banan ustidan yogurt aralashmasi quyiladi va muzlatkichga 30-40 daqiqaga qo‘yiladi.
- Dasturxonga tortishdan avval kivi bilan bezatiladi.
Izoh (0)