Asal nafaqat hayotni shirin qiladi, balki uni uzaytiradi. Ehtimol, sizning oshxonangizda bir banka asal bor. Birinchi yordam to'plamida ikkinchisini zaxiralang! Asalarilar tomonidan gul nektaridan yaratilgan bu tabiiy va mazali shirinlik ham haqiqiy tabiiy tabibdir!
Asal nimadan tayyorlanadi?
Foyda haqida gapirishdan oldin asal nimadan tayyorlanishi haqida so‘z yuritamiz. U asosan suv va shakar (asosan fruktoza va glyukoza), shuningdek, prebiotik fruktooligosaxariddan iborat. Sog‘liq uchun muhim vitaminlar va mikroelementlarni, kalsiy, magniy, kaliyni o‘z ichiga oladi. Bundan tashqari, asal mikroblarga va yallig‘lanishga qarshi, haqiqiy davolovchi vosita hisoblanadi. Dunyoda asalning yuzlab turi mavjud bo‘lib, uning ta’mi va rangi asalarilar va ular tanlagan gul nektariga bog‘liq.
Qanday turdagi asal yaxshiroq?
Yangi, filtrlanmagan va qayta ishlanmagan, to‘g‘ridan to‘g‘ri asalari uyasidan olingan asal qo‘llash uchun juda yaxshi: undagi gulchang donasi haqiqatan ham kuchli antioksidant va antibakterial xususiyatlarga ega. Bunday asalning yorliqlariga “xom” deb yozilgan bo‘ladi.
Kichik zarralar, polen donalari va pufakchalar olib tashlangan, qayta ishlangan asal iste’mol qilish uchun yaxshi. Milliy Asal Kengashi tomonidan 2012-yilda o‘tkazilgan tadqiqot filtrlangan asalning “xom” asaldan unchalik farq qilmasligini aniqladi. Uni iste’mol qilish yanada yoqimli.
Asalning foydali xususiyatlari
Xalq orasida asal hazm qilish muammolari, sovuqqa allergiya, teridagi infeksiyalarni davolashda qo‘llanilishi haqida ma’lumotlar mavjud. Biroq bu haqda juda kam ilmiy dalillar bor. Tadqiqotlarda tasdiqlanganidek, bu shirin mahsulot agar haqiqatan ham foydali bo‘lsa, u darhol yo‘q bo‘lib ketadi.
Aqliy faoliyatni yaxshilaydi
Tualang asalining kunlik dozasi, ya’ni 3 choy qoshig‘i ayollarda xotirani yaxshilaydi. “Menopause” jurnalida 2011-yilda chop etilgan tadqiqotga ko‘ra, ushbu asalni 16 hafta iste’mol qilgandan so‘ng, ishtirokchilarning estrogen va progestin bilan gormon terapiyasini olganlar kabi xotirasi yaxshilangan.
Yo‘talni yengillashtiradi
“Pediatrics” jurnalida chop etilgan, 2012-yilda o‘tkazilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, yuqori nafas yo‘llari infeksiyasi bo‘lgan bolalar uyqudan yarim soat oldin bir yarim osh qoshiq evkalipt, sitrus mevalari yoki foydali o‘simliklardan tayyorlangan asalni (rozmarin, timyan, yalpiz) iste’mol qilsa, kamroq yo‘taladi va yaxshiroq uxlaydi.
Kesilgan va tirnalgan joylarni davolaydi
Asalni davolovchi malham sifatida birinchi yordam qutisida saqlang. U ko‘krak qafasidagi tirnalgan, yiringlagan va yoriqlar bo‘lgan joylarni davolaydi. Asal 2017-yilda o‘tkazilgan tadqiqotga ko‘ra, antibakterial xususiyatlari tufayli yarani dezinfeksiya qiladi, yallig‘lanishni kamaytiradi va to‘qimalarning tez tiklanishiga yordam beradi. Olimlarning aniqlashicha, asalni to‘g‘ridan-to‘g‘ri zararlangan joyga surtishdan ko‘ra, bintga surtib, yaraga qo‘yish samaraliroq.
Kuyishni davolashda yordam beradi
Asalni kuygan joyga asal surting, 2013 yilda o‘tkazilgan tadqiqotga ko'‘ra, terini tinchlantiradi, noqulaylikni kamaytiradi va tezroq tuzalishiga beradi.
Mavzuga doir:
- Nima uchun och qoringa asalli suv ichish mumkin emas?
- Sarimsoq, asal va D vitamini: Ularning qaysi biri immunitetni mustahkamlaydi?
- Qahva, asal va sous — sovitkichda saqlash kerak bo‘lmagan 15 mahsulot.
- Sut, asal, quritilgan non va oshqozon kislotaliligini kamaytirishga yordam beradigan boshqa mahsulotlar.
Izoh (0)