Sanitariya-epidemiologiya xizmati tomonidan ishlab chiqilgan yangi tahrirdagi “Umumiy ovqatlanish korxonalariga qo‘yiladigan sanitariya-gigiyena talablari” Adliya vazirligi tomonidan hisobga olindi.
Ushbu yangi talablar bilan tadbirkorlik subyektlarining faoliyatiga to‘sqinlik qiluvchi ayrim talablar (umumiy ovqatlanish korxonalarida suv ta’minoti bo‘lmaganda korxona faoliyatini to‘xtatishi kerakligi, ovqat tayyorlashda ko‘mir va o‘tin kabi yoqilg‘ilarda foydalanish taqiqlanishi kabilar) bekor qilindi. Yangi tahrirdagi hujjat bilan quyidagi sanitariya-gigiyena talablari belgilandi:
- umumiy ovqatlanish korxonalarida ichimlik suvi bilan ta’minlash markazlashtirilgan suv ta’minoti tizimiga ulanish yo‘li bilan amalga oshirilishi;
- markazlashtirilgan suv ta’minoti tizimi mavjud bo‘lmagan taqdirda, ichki suv ta’minoti tizimi artezian qudug‘idan, boshqa quduqlardan yoki kaptajlardan foydalangan holda tashkil etilishi mumkinligi;
- chiqindi yig‘ish maydonchasini belgilangan masofada joylashtirish imkoni bo‘lmaganda, chiqindilar korxonalarning sovitish tizimi, yuvish va dezinfeksiyalash imkoni bo‘lgan alohida xonasida saqlanishiga yo‘l qo‘yilishi kabi.
- texnologik jarayon talablariga rioya qilishni ta’minlash imkoniyati mavjud bo‘lmaganda, mahsulot tayyorlash;
- yaroqlilik muddati o‘tgan, sifatsiz yoki sifati bo‘yicha shubhali, buzilish belgilari bo‘lgan mahsulotlardan foydalanish;
- germetik idishlarda sabzavotli, go‘shtli, baliqli, qo‘ziqorinli konservalar tayyorlash;
- quritilgan va dudlangan baliq tayyorlash va quritilgan qo‘ziqorinlar tayyorlash.
- zargarlik buyumlari, soatlar yechilishi;
- sochlarni ro‘mol yoki qalpoq ostiga yig‘ilishi;
- toza sanitariya kiyimlari kiyilishi;
- qo‘llar iliq suvda sovun bilan yuvilishi va dezinfeksiyalovchi vositalar bilan ishlov berilishi, tirnoqlar olingan va lak surilmagan bo‘lishi.
Izoh (0)