• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12904.51
    • RUB161.99
    • EUR14575.64
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Qishga tayyorgarlik: Mevalar, sabzavotlar va ko‘katlarni muzlatishning 10 qoidasi

    Har qanday sabzavot, meva va rezavorlarni qishgacha muzlatib saqlash mumkin. To‘g‘ri muzlatilmagan sabzavotlar va mevalar tarkibidagi vitaminlarni yo‘qotish bilan birga sifatini ham saqlab qolmaydi. Konservalangan mahsulotlar esa kamdan-kam hollarda vitaminlarni saqlab qoladi. Quyida sabzavot, meva va ko‘katlarni to‘g‘ri muzlatish haqida ma’lumot beriladi.

    Foto: “Noviy ochag”

    Foto: “Noviy ochag”

    Asosiy qoida — tez muzlatish (-18 daraja haroratda) va asta-sekin muzlatish haroratini tushirish

    Muzlatishdan oldin rezavorlar va sabzavotlar muzlatgichda 4-5 daraja yoki undan past haroratda bir kundan ortiq bo‘lmagan muddatda saqlanishi kerak.

    Saqlash muddati

    • sabzavotlar — 3-12 oy
    • mevalar va rezavor mevalar — 9-12 oy
    • ko‘katlar 3-4 oy davomida saqlanadi
    • qo‘ziqorinlar — 3-6 oy
    Muzlatilgan mevalar, sabzavotlar erigandan keyin ularni qayta muzlatmang.

    Pishib ketgan meva va sabzavotlarni muzlatmang

    Muzlatish uchun faqat yangi, butun va buzilmagan mevalar, rezavorlar va sabzavotlar mos keladi. Ortiqcha pishgan mevalar muzlatishga yaramaydi. Muzlatishdan oldin meva va sabzavotlarni yaxshilab iliq suvda yuvib oling. Yuvilgan sabzavotlar, rezavorlar va ko‘katlar toza mato ustiga qo‘yilishi va quritilishi kerak. Katta mevalar tilimga kesilishi, ortiqcha qismlardan (urug‘, novdalar va boshqalar) tozalanishi mumkin.

    Oqartirish

    Muzlatishdan oldin ba’zi sabzavotlar va ko‘katlarni oqartirish mumkin. Bu ularning saqlash muddatini uzaytiradi va chiroyli rangini saqlab qolishga yordam beradi.

    Oqartirish — mahsulotlarni qaynab turgan suv yoki bug‘ bilan yopiq idishda dimlash. Mahsulot 1-5 daqiqa davomida qaynoq suvga botiriladi.

    Qadoqlash

    Mahsulotlarni iste’mol qilish qulayroq bo‘lishi uchun kichik qismlarda muzlatish yaxshiroqdir. Oddiy idishlar yoki plastik paketlarga 200 grammdan 600 grammgacha sabzavot yoki rezavorlar mevalar soling (har biriga). Paketlardan ortiqcha havoni chiqarib tashlang. Paketlar muzlatgichga o‘tkazilganda yirtilmasligi uchun suv o‘tkazmaydigan va mustahkam bo‘lishi kerak.

    Malina yoki qorag‘at kabi yumshoq rezavorlar uchun idishlardan foydalaning, ular paketda eziladi. Ularni yuvishda ham idishlarga terishda ham ehtiyot bo‘lish kerak.

    Pomidor

    Ushbu sabzavotni muzlatishda eng yaxshi navini xarid qilishingiz kerak. Toza, quruq pomidorlarni doira yoki tilimga kesib, ikki bosqichda muzlatish kerak: birinchi navbatda taxtadan bo‘lgan idishlarda va bir necha soatdan keyin uzoq muddat saqlanishi uchun paket yoki idishga soling.

    Ko‘katlar

    Bir necha turdagi ko‘katlarni (petrushka, arpabodiyon, rayhon, tarragon va boshqalar) mayda to‘g‘rang va aralashma tayyorlashga harakat qiling, so‘ngra bu aralashmani muz qoliplariga quying. Sho‘rva va pishiriqlarga qo‘shilishi mumkin bo‘lgan qulay muz kublarini tayyorlang.

    Oziq-ovqatlarni muzlatishda shakar yoki tuz qo‘shishingiz shart emas.

    Qulupnay va yertut

    Bu rezavor mevalarni terib olgandan so‘ng bir necha soat ichida muzlatish juda muhim. Buning uchun ular yaxshilab yuvilishi, sopi olib tashlanishi va toza qog‘oz sochiqda quritilishi kerak.

    Smorodina, krijovnik va golubika

    Muzlatishdan oldin rezavorlar sovuq suv bilan yaxshilab yuvilishi va so‘ngra sochiqda quritilishi kerak.

    Mavzuga doir:

    • Qishga tayyorgarlik: qulupnay, gilos va boshqa rezavor mevalarni qanday muzlatish kerak?
    • Qishga tayyorgarlik: uzumdan xushta’m kompot yopamiz
    • Do‘kondagidan arzon va barakali: Qishga pomidor va sarimsoqdan tayyorlab yopiladigan tomatli sous retsepti
    • Qishga loviya va baqlajondan tayyorlab yopiladigan salat retsepti

    15.07.2022, 11:52   Izoh (0)   25653
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Yozdagi eng yaxshi layfxaklar: chivin chaqqanidan keyin qichishishni qanday qilib to‘xtatsa bo‘ladi?

    14.07.2022, 20:55

    Shikastlanmaslik uchun: shisha siniqlarini tezda yig‘ib olish bo‘yicha 4 ta layfxak

    14.07.2022, 19:26

    Soch rangini o‘zgartirishdan avval bilib qo‘yish zarar qilmaydigan ma’lumotlar

    14.07.2022, 12:41

    Kechasi qorin ochganda nima iste’mol qilish kerak? Nutritsiologdan maslahatlar

    13.07.2022, 21:47

    Malinali murabbo: pishgandan keyin mevalarning shakli va rangini saqlab qolishda yordam beradigan 3 maslahat

    13.07.2022, 16:50

    Jazirama muammo emas: yoz mavsumini yanada yoqimli qiladigan 10 ta layfxak

    13.07.2022, 09:59
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Kapitalbank xodimlarining raqamli ko‘nikmalarini rivojlantirmoqda 


    AKFA Medline University Hospital AHA rasmiy o‘quv markazi maqomini qo‘lga kiritdi


    Centrum Air Istanbul va O‘zbekistonning uch shahri o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarni yo‘lga qo‘ymoqda


    Eng chuqur g‘or, eng baland ko‘prik va eng sirli maskan – Namanganga boramiz


    Tarmoqda bolalar xavfsizligi : Octobankdan maslahatlar


    APEX BANK Toshkentda Bosh ofis va Markaziy sotuv ofisini ochdi


    Jamg‘armalar bilan qanday ishlash zarur: bank omonatlari, aksiyalar yoki investitsion paketlar? (davomi)


    Huawei O‘zbekistondagi “Tech Carnival”da Intellektual dunyo rivojini jadallashtirmoqda


    Oqtepa Lavashdan “Kulgili narxlar”: sevimli taomlar — har bir pozitsiya 10 mingdan 20 ming so‘mgacha bo‘lgan maxsus narxlarda


    ZTE korxonasi GSMA M360 Yevrosiyo forumida suniy intellekt raqamli iqtisodiyot rivojiga qo'shayotgan hissasi haqida ma’lumot berdi


    Ilg‘or qurilish texnologiyalari asosida qad rostlayotgan Quyi Chotqol GES


    TBC Uzbekistan o‘zining sun’iy intellektga asoslangan yechimlari orqali samaradorlikni oshirib, o‘sish sur’atlarini tezlashtirmoqda 


    ANORBANK Xususiy sektorni rivojlantirish bo‘yicha Islom korporatsiyasi bilan 10 million AQSH dollariga teng kelishuv imzoladi


    Huawei Cloud TechWave Summit 2025: Yaqin Sharq va Markaziy Osiyoda muvaffaqiyatni oshirish uchun intellektuallikni tezlashtirish 


    Mobiuz IQAir havo sifati datchigini o‘rnatdi

     

    Tavsiya etamiz

    Ayol ovchilardan ilg‘or samolyotlarga qadar — Ukraina rus Shahed’larini qanday ovlaydi?

    19 may, 20:10

    “Lend-Liz” yordami sovg‘a bo‘lmagan — Britaniya ikkinchi jahon urushida berilgan yordamni qanday qaytargan edi?

    19 may, 15:00

    “Yovuzlik imperiyasi zaminimizga hech qachon qaytmasligi uchun” — jamoatchilik o‘roq-bolg‘ali qizil bayroq va qora-olovrang lentani taqiqlashni so‘ramoqda

    13 may, 22:22

    Ular doim dunyoda eng yaxshilaridan bo‘lgan — pokistonlik harbiy uchuvchilar haqida

    12 may, 21:30
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Toshkentda daraxt bosib qolgan fuqaro vafot etdi

    O‘zbekiston | 24 may, 23:21

    Superliga. “Buxoro” mehmonda “So‘g‘diyona” bilan durang o‘ynadi

    Sport | 24 may, 23:08

    Toshkent va Andijondagi oshxona hamda xonadonda yong‘in sodir bo‘ldi (video)

    O‘zbekiston | 24 may, 22:40

    Namangan hokimi 100 yilligi nishonlanayotgan maktabdagi “So‘nggi qo‘ng‘iroq” tadbirida ishtirok etdi

    O‘zbekiston | 24 may, 22:00

    Quyoshdan himoyalovchi kremlardan foydalanishda tez-tez uchraydigan xatolik aniqlandi

    Layfstayl | 24 may, 21:40

    Samarqand 2025-yili Islom dunyosining madaniyat poytaxtiga aylanadi

    O‘zbekiston | 24 may, 21:25

    Superliga. “Neftchi” o‘z maydonida bir kishi kam bo‘lib qolgan “Sho‘rtan”ni tor-mor etdi

    Sport | 24 may, 21:21
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.