• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12634.34
    • RUB162.37
    • EUR14821.34
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +23°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Qanday mahsulotlarni choy bilan birgalikda iste’mol qilmaslik kerak?

    Ovqatlangandan keyin birinchi yarim soat ichida choy ichmaslik kerak. Agar bir necha xil mahsulotlar iste’mol qilngan bo‘lsa, umuman choy ichmagan ma’qul. “Noviy ochag” nashri choy va qanday mahsulotlarning kombinatsiyasi sog‘liq uchun xavfli bo‘lishi mumkinligi haqida ma’lumot berdi.

    Foto: “Noviy ochag”

    Foto: “Noviy ochag”

    Ko‘pchilik ovqatdan keyin bir piyola choy ichishni yaxshi ko‘radi. Bu to‘g‘ri qaror, ayniqsa ovqatdan keyin kamida yarim soat o‘tgan bo‘lsa. Ammo ba’zi mahsulotlarni choy bilan qabul qilmaslik kerakligini yodda tutish lozim.

    Choy ichish foydali odatdir. Qora yoki ko‘k bo‘lsin, u organizmni energiya bilan ta’minlaydi, ovqat hazm qilishni yaxshilaydi, miya faoliyatini rag‘batlantiradi. Bundan tashqari, u erkin radikallarning xavfli ta’siriga qarshi turishga yordam beradi, yurak-qon tomir tizimining faoliyatini yaxshilaydi, qonda shakar miqdorini sog‘lom saqlashga yordam beradi va hatto saraton kasalligining oldini olishda ham foydalidir.

    Temirni o‘z ichiga olgan mahsulotlar

    Qizil go‘sht, yurak yoki jigar, brokkoli, zaytun va zaytun moyi, ismaloq, dengiz mahsulotlari va baliqning ba’zi turlari — bularning barchasi temirga boy, ya’ni ularni hech qachon choy bilan, ayniqsa ko‘k choy bilan birga iste’mol qilib bo‘lmaydi. Pensilvaniya universiteti tomonidan sichqonlar ustida o‘tkazilgan tajriba shuni ko‘rsatdiki, temir molekulalari ko‘k choy tarkibidagi asosiy antioksidant bo‘lgan epigallokatexin gallat bilan bog‘lanishi mumkin. Natijada qo‘zg‘atuvchilarga javoban oq qon hujayralari tomonidan ajralib chiqadigan yallig‘lanishga qarshi fermentning faolligi ma’lum vaqt davomida bostiriladi. Agar bu ferment an’anaviy tarzda ajralib chiqsa, u holda organizm ichak yoki oshqozonda yallig‘lanish reaksiyalariga qarshi tura oladi. Ammo agar temirga boy mahsulotni bir piyola ko‘k choy bilan ichish, unda bir muncha vaqt bu jarayon sekinlashadi yoki butunlay to‘xtaydi, ya’ni yallig‘lanish kasalligini rivojlanish xavfi ortadi.

    Yog‘li go‘sht

    Ovqatlanish bo‘yicha ko‘plab tavsiyalarda tushlikni, bir piyola choy bilan yakunlash tavsiya etiladi: ichimlik tarkibidagi moddalar metabolizmni rag‘batlantiradi, ovqat hazm qilishni yaxshilaydi va organizmga yog‘ni yaxshiroq eritishga yordam beradi. Biroq, kichik bir ogohlantirish bor: ichimlikning harorati yuqori bo‘lmasligi kerak. Agar yog‘li ovqatlarni, ayniqsa go‘shtni choy bilan ichsangiz, uning harorati inson tanasining haroratidan yuqori bo‘lsa, yog‘ning sog‘liqqa salbiy ta’siri yanada kuchayadi.

    Spirtli ichimliklar

    Birinchidan, spirtli ichimlikdan keyin issiq choy shilliq qavatlarga ikki marta zarba beradi. Spirtli ichimliklar o‘z-o‘zidan oshqozon-ichak trakti organlarining membranalariga salbiy ta’sir qiladi va issiq choy qo‘shimcha ravishda kekirdak va qizilo‘ngachni kuydirib yuborishi mumkin. Agar bu muntazam ravishda takrorlansa, saraton xavfi sezilarli darajada oshadi. Ikkinchi sabab yurak-qon tomir tizimiga yuk ortadi. Deyarli barcha turdagi choylarda ko‘p bo‘lgan kofein spirtli ichimliklar bilan birgalikda yurak va qon tomirlarini ortiqcha yuklaydi, bu esa organizm uchun zararli.

    Sut

    Choyda mavjud bo‘lgan eng foydali birikmalardan biri antioksidant katexinlar bo‘lib, hujayralarga zarar yetkazadigan xavfli erkin radikallarning ta’sirini neytrallashi, yurak-qon tomir salomatligini qo‘llab-quvvatlashi va ikkinchi toifa diabet xavfini kamaytiradi.

    Afsuski, ba’zi tadqiqotlar sut tarkibidagi kazein oqsili choy tarkibidagi antioksidantlar bilan bog‘lanib, ularning faoliyatini to‘xtatishi mumkinligini tasdiqlaydi. Yaxshi xabar shundaki, choy uzoqroq qaynatiladi, hatto ichimlikka sut qo‘shilsa ham, antioksidantlarning yaxshi so‘rilishiga yordam beradi.

    Choyni tayyorlash va ichishdagi yana qanday xatolar uni zararli mahsulotga aylantiradi?

    Och qoringa choy ichish

    Choy barglari ekstrakti oshqozon sekretsiyasini bostiradi va me’da shirasining ishlab chiqarilishini kamaytiradi. Oddiy qilib aytganda, och qoringa ichilgan choy ishtahani bostirishi va nonushta qilishni rad etilshi mumkin. Ammo bu sog‘liqqa qarshi eng katta jinoyatdir.

    Choyni juda kuchli qaynatish

    Choy tayyorlashda uni kam solish choyning ta’miga, ko‘p solish esa kofein miqdorining oshishiga olib keladi. Shu sababli, asab tizimi haddan tashqari qo‘zg‘alishi mumkin (eng og‘ir holatlarda taxikardiya va qo‘llarning titroqlari paydo bo‘lishi mumkin) va diuretiklarning ko‘pligi suvsizlanishga olib keladi. Bundan tashqari, juda kuchli bo‘lgan choydagi taninlarning ko‘pligi ichakning ishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi va ich qotishini qo‘zg‘atishi mumkin.

    Choyni juda issiq ichish

    Doimiy ravishda tomoq, qizilo‘ngach va oshqozon shilliq qavatini bezovta qiladigan juda issiq ichimliklarni muntazam ichish kuyishlar va chandiq to‘qimalarining shakllanishiga olib kelishi mumkin, bu infeksiyalarga nisbatan sezgirlikni oshiradi va shish paydo bo‘lish ehtimoliga ega. Shuning uchun choy biroz sovitib ichish tavsiya etiladi.

    Choy bilan dori ichish

    Har qanday dori-darmonlarni faqat gazsiz toza suv bilan ichish mumkin, aks holda ularning ta’siri zaiflashishi yoki aksincha, kuchayishi mumkin. Har  qanday holatda ham choy bilan tabletka va kukunlarni qabul qilmaslik kerak: bu ichimlik juda ko‘p faol moddalarni o‘z ichiga oladi, ularning aksariyati dorilar bilan mutlaqo mos kelmaydi. Masalan, choy bilan qabul qilingan eufellin yoki papaverin yurak faoliyatiga yomon ta’sir qilishi mumkin. Choy bilan ichilgan kontratseptivlar yoki sedativlar oddiygina ishlamasligi mumkin.

    Damlanganiga bir sutka bo‘lgan choyni ichish

    Bir kunlik choy nafaqat foydali moddalarining ko‘pini yo‘qotadi, sog‘liqqa jiddiy zarar yetkazadigan patogen mikroorganizmlar ham unda faol ko‘payadi. Yangi choy shifobaxsh bo‘lsa, bir kunlik choy, afsuski, haqiqiy zahardir.

    Mavzuga doir:

    • Vazn kamaytirish hamda organizmni tetiklashtirish uchun choy va qahvani qanday ichish kerak?
    • Nega plastik butilkalardan qayta foydalanish mumkin emas?
    • Ovqatlanish paytida suv ichish organizm uchun zararlimi yoki foydali?

    27.06.2022, 10:36   Izoh (0)   16070
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Infarkt xavfi bormi? Yurak xuruji xavfini oshiradigan 6 ta omil

    26.06.2022, 15:50

    Ovqatlanish paytida suv ichish organizm uchun zararlimi yoki foydali?

    24.06.2022, 12:26

    Nima uchun ayollar erkaklarga qaraganda tezroq qariydi?

    23.06.2022, 18:48

    Ichaklar bilan bog‘liq muammo bormi? Birgina sabzavot hammasini bartaraf etishi mumkin

    22.06.2022, 21:45

    Tik turib ovqatlanishning organizm uchun qanday zarari bor?

    22.06.2022, 13:52

    Iste’mol qilishdan oldin o‘ylab ko‘ring: Saraton xavfining oshishiga sabab bo‘luvchi 9 ta mahsulot

    21.06.2022, 17:54
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda


    O‘zbekiston Milliy banki xalqaro kapital bozorida 400 mln AQSH dollarlik obligatsiyalarni muvaffaqiyatli joylashtirdi


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    Chiqim va kirim: nazorat sari ilk qadam


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?

     

    Tavsiya etamiz

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12

    Patriot: Isroil voz kechgan, Ukraina esa ko‘prog‘iga ega chiqishni istayotgan yarim asrlik tizim haqida nimalar ma’lum?

    8 iyul, 20:45

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    AQSHda Trampga qarshi tergovlarga yordam bergan xodimlar ishdan bo‘shatildi

    Dunyo | 12 iyul, 23:50

    “Hech kimdan qo‘rqmayman” — Toshkentda tadbirkor bolalar maydonini egallab oldi, aholi norozi

    O‘zbekiston | 12 iyul, 23:37

    “Barcha zapravkalarda elektr quvvatlagichlar o‘rnatiladi” — transport vaziri Ilhom Mahkamov

    O‘zbekiston | 12 iyul, 23:27

    Hindistonda rossiyalik ayol ikki bolasi bilan changalzorda yashayotgani aniqlandi

    Dunyo | 12 iyul, 23:10

    Abbosbek Fayzullayev va “SSKA” — Rossiya Superkubogi sohibi (video)

    Sport | 12 iyul, 22:42

    Fransiyada Yangi Kaledoniya nomli yangi davlat tuzish to‘g‘risida bitim imzolandi

    Dunyo | 12 iyul, 22:35

    Sun’iy intellekt orqali hayotingizni osonlashtirishning 9 ta usuli

    Layfstayl | 12 iyul, 22:00

    Donald Tramp Klublar o‘rtasidagi JCH finalida qatnashadi

    Sport | 12 iyul, 21:35
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.