Tvorogli nonushta tayyorlash tez hamda oson. Bundan tashqari, tvorog barcha yoshdagilar uchun foydali mahsulot bo‘lib, turli pishiriq va shirinliklar uchun ajoyib ingredient hisoblanadi. “Noviy ochag” nashri tvorog qo‘shib tayyorlanadigan yeguliklarning 5 xil retsepti bilan bo‘lishdi.
Lavashdan tvorogli pirog retsepti
Kerakli mahsulotlar:
- tvorog — 400 gramm;
- pishloq — 200 gramm;
- ko‘katlar;
- tuxum —3 dona;
- smetana —3 osh qoshiq;
- kefir — 250 ml;
- lavash xamir — 3-4 dona;
- ko‘kat, tuz va ziravorlar.
- Qirg‘ichdan o‘tkazilgan pishloq tvorog bilan aralashtiriladi va pishloqning bir qismi olib qo‘yiladi.
- Ko‘katlar mayda to‘g‘ralib, ustidan qo‘shiladi.
- Barcha mahsulotlar yaxshilab aralashtiriladi.
- Tuxum, kefir va smetana alohida idishda aralashtiriladi.
- Qolipga dastlab aralashma quyiladi va lavash xamiri yoyiladi.
- Ustidan tvorogli nachinka solib, yana lavash xamiri qo‘yiladi.
- Shu tarzda bir nechta qatlab hosil qilinadi va ustki qismiga yana nachinka va pishloqning qolgan qismi solinadi.
- Pirog 180 daraja pechda 30 daqiqa davomida pishiriladi.
Tvorogli zapekanka
Tayyorlanish jarayoni:
- tvorog — 1 kilo;
- tuxum —6 dona;
- sariyog‘ — 30 gramm;
- shakar upasi — 150 gramm;
- makkajo‘xori kraxmali — 1 osh qoshiq;
- manniy yormasi — 1 osh qoshiq;
- vanil — 1 osh qoshiq;
- Tvorog dastlab elakdan o‘tkaziladi, so‘ngra go‘sht maydalagichga solinadi.
- So‘ngra unga sariyog‘ qo‘shiladi.
- Ikki mahsulot blenderda yaxshilab aralashtiriladi.
- 6 dona tuxum sarig‘i shakar upasi bilan yaxshilab mikserda aralashtiriladi.
- Keyin oz-ozdan tvorogli aralashma qo‘shilib, mikser qilinadi.
- Ustidan karaxmal va manniy yormasi solinadi.
- Tuxum oqi alohida idishda yaxshilab ko‘pirtiriladi va biroz shakar upasi qo‘shiladi.
- Ko‘pirtirilgan tuxum oqi oz-ozdan tvorogli aralashmaga solinadi.
- Qolipning pastki qismi pergament bilan yopiladi va sariyog‘ bilan yog‘lanadi.
- Zapekanka qolipdan oson chiqishi uchun manniy yormasi sepiladi.
- Ustidan aralashma quyilib, yuqori qismi tekislanadi.
- 170 daraja qizdirilgan pechda 50-60 daqiqa davomida pishiriladi.
- Tayyor bo‘lgach darhol pechdan olish mumkin emas, biroz sovishi kerak.
Tvorogli konvert pechenyelari
Kerakli mahsulotlar:
- tvorog — 250 gramm;
- sariyog‘ — 100 gramm;
- un — 170 gramm;
- shakar — 3-4 odh qoshiq;
- iste’mol sodasi — 1 osh qoshiq;
- tuz — 1/2 choy qoshiq.
- Tvorog va sariyog‘ blenderda yaxshilab aralashtiriladi.
- Ustidan un, iste’mol sodasi va tuz solib xamir qoriladi.
- So‘ngra xamir birozga muzlatkichda qoldiriladi.
- Xamir 3-5 millimetr qalinlikda yoyilib, 9-10 diametrli doiralar kesib olinadi.
- Har bir xamir shakarga botirilib, shakar tomoni ichkariga qarab ikkiga bukiladi. Bir tomoni yana shakarga botirilib, xamir yana ikkiga bukiladi.
- Pechenyelar pergament qog‘ozi solingan pishiriq varag‘iga qo‘yilib, 200 daraja oldindan qizdirilgan pechda 20-25 daqiqa davomida pishiriladi.
Tvorogli keks
Kerakli mahsulotlar:
- un — 150 gramm;
- sariyog‘ — 75 gramm;
- shakar — 80 gramm;
- tvorog — 130 gramm;
- tuxum — 2 dona;
- qabartma — 1 osh qoshiq;
- mayiz — 80 gramm;
- vanil — 1 osh qoshiq;
- shakar upasi.
- Tvorog elakdan o‘tkaziladi.
- Sariyog‘ mikserda yaxshilab aralashtiriladi. Ustidan shakar qo‘shiladi.
- Ikkita tuxum qo‘shilib, aralashtirishda davom etiladi.
- So‘ngra ta’bga ko‘ra biroz vanil solinadi.
- Un va qabarta aralashtirilib, tvorogli massaga qo‘shiladi.
- Yuvib, quritilgan mayiz solinib, aralashtiriladi va qolipga quyiladi.
- Qolipga quyilgan xamir yuzasi tekislanib, 180 daraja pechda 50-55 daqiqa davomida pishiriladi.
- Tayyor bo‘lgach, biroz sovitiladi va qolipdan olinadi.
- Shirinlikning usti shakar upasi bilan bezatiladi.
Tvorogli bulochka
Kerakli mahsulotlar:
- tuxum — 2 dona;
- shakar upasi — 3-4 osh qoshiq;
- tvorog — 250 gramm;
- sut — 2-3 osh qoshiq;
- un — 350-400 gramm;
- qabartma — 1 osh qoshiq.
- Tuxum, tuz va shakar yaxshilab aralashtiriladi. Ustidan blenderda maydalangan tvorog qo‘shiladi. Sut quyib, bir xil massa hosil qilinadi.
- Ustidan elakdan o‘tkazilgan un, qabartma qo‘shilib, xamir qoriladi.
- Xamir yopishqoq holatda bo‘lishi kerak.
- Xamirdan kichik sharcha shaklida bo‘laklarga bo‘linadi,
- Ichiga ta’bga ko‘ra nachinka solish mumkin: shokolad, mayiz, o‘rik murabbo.
- Bulochkalar yopishib qolmasligi uchun o‘simlik yog‘i surtiladi.
- Tuxum sarig‘i surtilib, biroz shakar ham sepish mumkin.
- Oldindan qizdirilgan 180 daraja pechda 15-20 daqiqa davomida pishiriladi.
Izoh (0)