Agar bo‘lajak onaning jig‘ildoni qaynasa, bu bolaning sochli tug‘ilishini anglatadi, degan qarash mavjud. Shifokorlar bu fikrni rad ham etmaydi, tasdiqlamaydi ham. Ammo “Domashniy ochag” nashri bu noxush holatning haqiqiy sabablari va u bilan qanday kurashish haqida so‘z yuritdi.
Ko‘pincha jig‘ildon qaynashi ikkinchi yoki uchinchi trimestrda homilador ayollarni bezovta qila boshlaydi. Jig‘ildon qaynashi (kislota dispepsiyasi) — ko‘krak qafasdagi yoqimsiz yonish hissi. Homilador ayollarda ko‘ngil aynishi, qayt qilish, tomoq, qorin va oshqozon og‘rig‘i bilan birga bo‘lishi mumkin, hatto yutinish qiyinlashadi. Bu holat uyqu va ovqatlanishga ham halaqit beradi. Odatda yotgan holatda va keskin pastga egilganda, shuningdek, ovqatlanish yoki suv ichishdan keyin paydo bo‘ladi.
Jig‘ildon qaynashi sabablari:
Gormonal o‘zgarishlar
Bo‘lajak ona progesteron (homiladorlik gormoni) ishlab chiqarish darajasini oshiradi. U bachadon mushaklarini bo‘shashtirish uchun javobgardir. Ushbu gormonning ta’siri kelajakdagi onaning boshqa organlariga, shu jumladan, qizilo‘ngach, oshqozon va ichaklarga ta’sir qiladi.
Qizilo‘ngach va oshqozon o‘rtasida oziq-ovqat oshqozonga kirgandan keyin yopilishi kerak bo‘lgan sfinkter mavjud. Ammo progesteron ta’siri ostida uning ishlashi yomonlashadi, oziq-ovqat qizilo‘ngachga qaytadi va xlorid kislotasi vaziyatni yanada kuchaytiradi. Bundan tashqari, gormonal fonning buzilishi tufayli me’da shirasining kislotaliligi oshadi, bu ham jig‘ildon qaynashini keltirib chiqaradi.
Mexanik ta’sir
Ikkinchi trimestrdan boshlab bachadonning kattaligi sezilarli darajada oshadi, ovqat hazm qilish traktida bosim ortadi. Oshqozon hajmi kichrayadi va shuning uchun oshqozon tarkibini qizilo‘ngachga tashlash uchun sharoitlar yaratiladi.
Og‘irlik tufayli jig‘ildon qaynashi paydo bo‘lishi mumkin. Qo‘shimcha og‘irlik ta’siri ostida qon bosimi qorin bo‘shlig‘iga ta’sir qila boshlaydi. Shuning uchun homiladorlar tor kiyimdan qochish kerak: agar u oshqozonni siqib qo‘ysa, bu kislota ajralib chiqishiga olib keladi.
Turli xil ovqatlar
Homiladorlik paytida jig‘ildon qaynashi quyidagi mahsulotlar bilan qo‘zg‘alishi mumkin:
- yog‘li baliq, go‘sht;
- sut mahsulotlari;
- pishiriq, fastfud;
- sitrus, kivi, yashil olma, asal, smorodina;
- pomidor;
- shokolad;
- dudlangan go‘sht va marinadlar;
- gazlangan ichimliklar;
- qaynatilgan tuxum.
Parhez
Homiladorlik davridagi parhez oddiy odamnikidan mutlaqo farq qiladi. To‘g‘ri va xilma-xil, tejamkor ovqatlanish bu bo‘lajak onaga kerak. Oziq-ovqat, sabzavot, meva, suyuqlik jig‘ildon qaynashiga olib kelmaydi.
Jig‘ildon qaynashi uchun parhez, ayniqsa, o‘simlik mahsulotlarida ma’lum cheklovlarni nazarda tutadi, bu organizm uchun zarur bo‘lgan mineral va vitaminlar yetishmasligiga olib kelishi mumkin. Bunday vaziyatdan qochish uchun homilador ayollar uchun maxsus mo‘ljallangan vitamin va mineral komplekslarni qabul qilish mumkin.
Hayot tarzi
- Ovqatni shoshqaloqlik bilan emas, yaxshilab chaynash kerak. Porsiya miqdorini kamaytirish tavsiya etiladi.
- Har bir ovqatdan keyin biroz yurish kerak. Darhol gorizontal holatda bo‘lish va egilish tavsiya etilmaydi.
- Shuningdek, to‘g‘ri uxlash kerak. Jig‘ildon qaynashining oldini olish uchun homilador ayollar yotoqning bosh tarafini ko‘tarib uxlashlari lozim. Buning uchun qo‘shimcha yostiq yordam berishi mumkin.
- Iste’mol sodasi. Jig‘ildon qaynashi bilan kurashishning eng keng tarqalgan usullaridan biri. Bu usul haqiqatan ham tez ta’sir ko‘rsatadi, tezda o‘tib ketadi va qo‘shimcha ravishda, sodaning me’da shirasi bilan o‘zaro ta’sir qilishi xlorid kislotasining qo‘shimcha qismlarini chiqarishni va shunga mos ravishda jig‘ildon qayanishini to‘xtatadi.
- Sut. Ichimlik tarkibida ko‘p miqdorda oqsil va antasidlar mavjud bo‘lib, ular kislotalilik darajasini pasaytiradi. Ko‘pincha jig‘ildon qaynashi yo‘qolishi uchun bir stakan sut ichish kifoya qiladi. Effektni kuchaytirish uchun bir necha tomchi arpabodiyon qo‘sha olasiz. Ammo ba’zida sut teskari ta’sirga ega.
- Gazlangan shifobaxsh mineral suvi. Jig‘ildon qaynashi yaqinlashganda, uni oz-ozdan ichish kerak.
- Ezilgan tuxum po‘sti. Qobiq tarkibida kalsiy karbonat mavjud bo‘lib, u organizmdagi kislotalilik darajasini pasaytiradi. To‘g‘ri, uzoq muddatli foydalanish bilan bu usul teskari ta’sir ko‘rsatishi ham mumkin.
- Sabzi sharbati. Kislotalikni neytrallashga yordam beradi.
- Suli ezib tashuvchi xususiyatga ega, buning natijasida u noqulaylikning oldini oladi.
- Ko‘plab bo‘lajak onalarga oddiy pista yoki quritilgan non bo‘laklari ham yordam beradi.
Ushbu mavzu bo‘yicha hech qanday tadqiqotlar o‘tkazilmagan va shuning uchun akusher-ginekolog va gastroenterologlarning ta’kidlashicha, agar jig‘ildon qaynashini yengishning imkoni bo‘lmasa va, masalan, bu yetarlicha uxlashga xalaqit bersa, shifokor bilan maslahatlashish zarur.
Ammo, eng qizig‘i, hatto bu tabletkalar ham jig‘ildon qaynashini battar qo‘zg‘atishi mumkin, chunki ularning aksariyati sitrus yoki yalpiz ta’mli bo‘ladi. Ko‘plab onalar uchun aynan shu narsa jig‘ildon qaynashiga sabab bo‘ladi.
Izoh (0)