Ko‘pchilik ovqatdan keyin o‘zini yomon his qiladi. Ko‘pincha bu ovqat hazm qilish tizimi kasalliklarining belgisi, ammo boshqa omillar ham bu noxush holatga olib kelishi mumkin.
Ovqatdan keyin ko‘ngil aynishi sabablarini ikki guruhga bo‘lish mumkin:
Sog‘lom odamda kuzatiladigan ko‘ngil aynishi
Noto‘g‘ri ovqatlanish tufayli rivojlanishi mumkin. Bunga quyidagilar sabab bo‘ladi:
- ortiqcha ovqatlanish;
- qovurilgan va yog‘li ovqatlar;
- ovqatdan so‘ng darhol bajarilgan faol harakatlar va jismoniy faoliyat;
- sifatsiz mahsulotlarni iste’mol qilish;
- intoksikatsiya.
Turli kasalliklar tufayli ko‘ngil aynishi
Agar diyetani tartibga solish kutilgan natijani bermasa va ovqatdan keyin ko‘ngil aynish saqlanib qolsa, bu quyidagi kasalliklarning rivojlanishi uchun signal bo‘lishi mumkin:
- ezofagit;
- gastrit;
- enterit;
- gepatit;
- pankreatit;
- o‘t qopidagi tosh;
- xoletsistit;
- oshqozon yarasi;
- ichak disbakteriozi.
Sog‘lom ayolda ovqatdan keyin ko‘ngil aynishi
Kuniga 2 martagacha ko‘ngil aynishi va qayt qilish homiladorlikning odatiy belgisidir, agar ko‘ngil aynishi yoki qayt qilish tez-tez sodir bo‘lsa, bu tibbiy nazoratni talab qiladigan toksikoz bo‘lishi mumkin.
Ovqatdan keyin ko‘ngil aynisa, nima qilish kerak?
Avvalo, uni yuzaga keltiradigan omillarni istisno qilish kerak, xususan:
- kam-kamdan tez-tez ovqatlaning;
- ovqatdan keyin og‘ir jismoniy zo‘riqishlardan saqlaning (faqat piyoda yurish tavsiya etiladi);
- yog‘li ovqatlarni kamaytiring;
- bug‘da pishirilgan, qaynatilgan va dimlangan ovqatlarga ustunlik bering;
- mahsulotlarning yaroqlilik muddatini diqqat bilan tekshiring;
- alkogol va tamaki iste’mol qilmang;
Mavzuga doir:
- Anemiyaning o‘z vaqtida sezish kerak bo‘lgan 7 ta yashirin alomati
- Uzoq umr ko‘rish uchun amalga oshirish kerak bo‘lgan 9 ta asosiy tibbiy tahlil va testlar
- Uyqu insonni qanday qilib Alsgeymer kasalligidan himoya qiladi?
- Sababsiz ko‘karish: teri yuzasidagi gematomalar qanday kasalliklardan ogohlantiradi?
Izoh (0)