• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12634.34
    • RUB162.37
    • EUR14821.34
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +23°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Nima uchun odamlar kariyesdan aziyat chekadi? Kasallikning sabablari va kurashish usullari

    Tishlarga doimiy va yo‘q qilish qiyin bo‘lgan infeksiyaning hujum qilishiga insoniyatning o‘zi ham qisman aybdor. Bugungi kunda ko‘pchilik stomatologlar kariogen bakteriya — Streptococcus mutans — 10-15 ming yil oldin birinchi qabilalar ovchilikdan voz kechib, dehqonchilik va chorvachilikka o‘tganda, og‘iz bo‘shlig‘iga oshqozondan ko‘chib o‘tgan degan fikrga ishonishadi. Ya’ni bu oqsil — go‘shtni kamaytirib, uglevodlar — don, sabzavotlar va sut mahsulotlarini iste’mol qilish tufayli yuz bergan bo‘lishi mumkin, degan fikrda. Ajablanarlisi shundaki, kariyesning yuqumli tabiati va sabablari yarim asrdan kamroq vaqt oldin ishonchli tarzda aniqlangan.

    Foto: Grazia

    Foto: Grazia

    Kariyes jarayonining rivojlanishi uchun mas’ul bo‘lgan bakteriyalar XX asrning boshlarida aniqlangan. Ammo kariyesning dastlabki bosqichi tashabbuskori Streptococcus mutans bilan bir qatorda, olimlar keyinchalik jarayonni davom ettiradigan streptokokklar va laktobakteriyalarning yana bir qancha turlarini va bundan tashqari, kariyes uchun sababchi bo‘lgan aktinomitsetlarning bir turini kashf etdi. Streptokokklar noxush kasallikning sababi bo‘lishi juda mantiqiy. Ushbu turdagi mikroblar odamlar va hayvonlarning ovqat hazm qilish tizimida ming yillar davomida mavjud bo‘lib, odatda hech qanday zarar yetkazmagan. Shunday qilib, bugungi kunda kariyes rivojlanishining sabablari aniq ma’lum.

    O‘z hayotini saqlab qolish uchun streptokokklar oziq-ovqatdagi uglevodlardan foydalanadi, ularni boshqa bakteriyalarga nisbatan rekord tezlikda parchalaydi va spirtli ichimliklar, aldegidlar yoki kislotalarni qoldiradi. Katta shaharlar va umumiy ovqatlanish joylari paydo bo‘lishi bilan, karioz bakteriya tobora ko‘proq og‘izlarni egalladi va tozalangan shakar, limonad va saxarozaga boy boshqa oziq-ovqatlar —uglevod fermentatsiyasi uchun ideal bo‘lganida g‘alaba qozondi. Shunday qilib, kariyes sabablari ham ijtimoiy jarayonlar, xususan, sanoatlashtirish bilan bog‘liq.

    Kariyes shakllanishining sabablari

    Kariyes qanday paydo bo‘lishini tushunish uchun birinchi navbatda tish emalining taxminan 95 foizi mineral — kalsiy gidroksiapatit Ca10 (PO4) 6 (OH) 2 dan iborat ekanligini bilish kerak. Uning olti burchakli kristallari birlashib, prizmalarni hosil qiladi va suyak va tishlarni mustahkamlaydi. Faqat bitta kesmaning emalida 5 millionga yaqin mineral prizmalar mavjud. Kalsiy gidroksiapatit tish kariyesining sababi hisoblanadi.

    Barcha gidroksil (“ishqoriy”) minerallar singari, gidroksiapatit kislotalar tomonidan yo‘q qilinadi. Bu saqich reklamasidan boshlab hammaga ma’lum bo‘lgan mashhur kislota-ishqor muvozanatining buzilishi tufayli sodir bo‘ladi. Kislota og‘izga kirganda, masalan, bir qultum sharob bilan, tanamiz uni zararsizlantirishga harakat qiladi va emaldagi kalsiy tupukka o‘tadi. Kalsiysiz mineral prizmalar yo‘q bo‘lib ketadi. Agar jarayon takrorlansa, kislotalar dentinga hujum qiladi. Keyin tishda karioz bo‘shliq paydo bo‘ladi. Ma’lum bo‘lishicha, kislotalar kariyesni keltirib chiqaradi.

    Shuning uchun, sharob yoki apelsinli sharbat iste’mol qilinganda, tishlar emali qisman yo‘q qilinishga mahkumdir. Ammo kislotalar busiz ham og‘izda paydo bo‘ladi. Streptokokklar uglevodlar bilan oziqlanadi. Uglevod qanchalik oddiy bo‘lsa, undan tezroq kislota hosil bo‘ladi. Bu shuni anglatadiki, oddiy uglevodlar (glyukoza, fruktoza, saxaroza) qanchalik tez-tez iste’mol qilinsa, kariyes shuncha tez rivojlanadi. Korinib turibdiki, kariyesning sabablari aniqlangach, davolanish qiyin bo‘lmasligi kerak.

    Karieysdan qanday qutulish mumkin?

    Albatta, odamlar uzoq vaqt davomida “shirinlik tishlarni kasal qiladi” deb bilishgan, ammo kariyes paydo bo‘lishida parhezning rolini faqat ko‘plab mustaqil tajribalar davomida streptokokklar mavjudligi aniqlanganda isbotlash mumkin edi. Tish kariyesining sabablari haqidagi gipotezalar tadqiqotlar yordamida amaliyotda tekshirila boshlandi. Shakarning “aybi”ni isbotlashda birinchi qadamni Orxusdagi Qirollik stomatologiya kollejidan daniyalik professor Frederik fon der Fer qo‘ydi. 1970-yilda fon der Fer tajriba o‘tkazdi, unda yaxshi tish emali bo‘lgan ko‘ngillilar guruhi og‘iz bo‘shlig‘i gigiyenasini butunlay chiqarib tashladi — ular ovqatdan keyin tishlarini yuvmadi. Ularning yarmi ham kuniga bir necha marta 50 foiz saxaroza eritmasi bilan og‘zini chayishdi. Gigiyenaning yetishmasligi bakteriyalar sonini ko‘paytirdi, ammo nazorat guruhi bilan og‘zini shirin eritma bilan yuvganlarning tishlari holatini solishtirganda, kariyesning aniqroq belgilari aniqlandi.

    Kariyesning oldini qanday olish mumkin?

    Agar kariyes bilan kurashishning birinchi usuli — shirinliklardan voz kechish hamma uchun mos bo‘lmasa, unda tish emalini kislotalarga nisbatan chidamli qilish ancha oson. Bugungi kunga kelib, florizatsiya emalni mustahkamlashning yagona global tan olingan va eng samarali usuli hisoblanadi. Emal kariyesining sabablarini aniqlash stomatologiyaga oldinga qadam tashlashga va davolash rejasini va odamlarni ushbu kasallikdan xalos qilish usullarini ishlab chiqishga imkon berdi.

    1953-yilda Shveysariyada maktab va bolalar bog‘chalarida birinchi marta kariyesning oldini olish uchun sutga ftoridlarni ko‘p miqdorda qo‘shish boshlandi. 60 yil o‘tgach, dunyodagi tish pastalarining 95 foizi ftoridni o‘z ichiga oldi. Agar tish pastasining tarkibiy qismlari ro‘yxati o‘qilsa, unda natriy ftorid, monoftorofosfat yoki aminofloridni topish mumkin. Yoki, ehtimol, bir nechta ftoridlar bo‘ladi. Bu tish kariyesini yo‘q qilmaydi, ammo sabablarni bartaraf qiladi, davolanishga tayyorlaydi.

    Boshqa tomondan, ftorid tufayli tish pastasini televizor reklamasida ko‘rsatilganidek, tish cho‘tkasining butun uzunligidagi miqdorida emas, balki no‘xat o‘lchamida ishlatish tavsiya etiladi. Buning asosiy sababi floroz xavfi yoki emalning ftor bilan to‘yinganligidir. Ehtiyot bo‘lish kerak, aks holda kariyesning sabablari boshqa sog‘liq muammolariga olib kelishi mumkin.

    Kariyes boshqa usul bilan davolanadimi?

    Kariyesga qarshi vaksina ixtiro qilish, kariyesning asosiy sababi bo‘lgan patogen streptokokklarni o‘ldirish ko‘plab olimlarning orzusidir. Ammo tish shifokorlarining arsenalida kariyesga qarshi vaksina paydo bo‘lsa ham, plomba va protezlarni unutish dargumon. Dunyoning yetakchi epidemiologlaridan biri, Bostondagi Forsit instituti xodimi Daniel Smit tushuntirganidek, emlash faqat bir yoshdan ikki yoshgacha bo‘lgan bolalarga — birinchi sut tishlari paydo bo‘lganda berilsagina, samarali bo‘ladi. Chunki ularda bakteriyalar jamoasi shakllanishga ulgurmagan. Shunday qilib, bolalarda kariyesning asosiy sababini oldindan istisno qilish mumkin.

    Kariyesga qarshi vaksina yana bir zaif nuqtaga ega. Agar u kasallikning dastlabki belgilarini keltirib chiqaradigan streptokokkning bir turini yengishga muvaffaq bo‘lsa ham, turli bosqichlarda tishlarning parchalanishiga bog‘liq bo‘lgan boshqa bakteriya turlari tashabbuskor sifatida paydo bo‘lishi mumkin. Shuning uchun stomatologlar tish kariyesini ayyor infeksiya deb atashadi, bu bilan an’anaviy usullar bilan kurashish mumkin va kerak: parhezga rioya qilish va muntazam ravishda tish shifokoriga tashrif buyurish kerak. Chunki hayoti davomida bir necha ming tishlarni yangilay oladigan akulalardan farqli o‘laroq, biz insonlar ularni bir umrga yo‘qotishimiz mumkin.

    Mavzuga doir:

    • “Og‘iz bo‘shlig‘idagi yaralar, singan tishlar, muddati o‘tgan protezlar og‘iz saratoniga sababchi bo‘lishi mumkin”. Og‘iz bo‘shlig‘i gigiyenasi haqida mutaxassislar bilan suhbat
    • Tishlarga zarar bermaslik uchun shirinliklarni qanday iste’mol qilish kerak? Stomatologdan 4 ta muhim qoida
    • Tishlar salomatligiga putur yetkazadigan kundalik odatlar

    01.04.2022, 16:57   Izoh (0)   14143
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Rivojlanib kelayotgan artritning e’tiborsiz qoldirib bo‘lmaydigan 5 alomati

    01.04.2022, 15:49

    Vazn kamaytirishda kechasi iste’mol qilish kerak bo‘lgan mahsulotlar

    01.04.2022, 11:06

    Tunda uyqu kelmasligining 6 ta asosiy sababi hamda ularni bartaraf etish usullari

    01.04.2022, 09:10

    Quritilgan mevalar organizm uchun chindan ham foydalimi?

    31.03.2022, 18:41

    Faqat baliq emas: tarkibida omega-3 yog‘ kislotasi ko‘p bo‘lgan hamyonbop mahsulotlar

    31.03.2022, 16:47

    Qon bosimi past ekanligidan darak beruvchi hamda e’tibor qaratish talab etiladigan simptomlar

    31.03.2022, 13:57
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    O‘zbekiston Milliy banki xalqaro kapital bozorida 400 mln AQSH dollarlik obligatsiyalarni muvaffaqiyatli joylashtirdi


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?


    Chiqim va kirim: nazorat sari ilk qadam


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12

    Patriot: Isroil voz kechgan, Ukraina esa ko‘prog‘iga ega chiqishni istayotgan yarim asrlik tizim haqida nimalar ma’lum?

    8 iyul, 20:45

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    AQSHda Trampga qarshi tergovlarga yordam bergan xodimlar ishdan bo‘shatildi

    Dunyo | 12 iyul, 23:50

    “Hech kimdan qo‘rqmayman” — Toshkentda tadbirkor bolalar maydonini egallab oldi, aholi norozi

    O‘zbekiston | 12 iyul, 23:37

    “Barcha zapravkalarda elektr quvvatlagichlar o‘rnatiladi” — transport vaziri Ilhom Mahkamov

    O‘zbekiston | 12 iyul, 23:27

    Hindistonda rossiyalik ayol ikki bolasi bilan changalzorda yashayotgani aniqlandi

    Dunyo | 12 iyul, 23:10

    Abbosbek Fayzullayev va “SSKA” — Rossiya Superkubogi sohibi (video)

    Sport | 12 iyul, 22:42

    Fransiyada Yangi Kaledoniya nomli yangi davlat tuzish to‘g‘risida bitim imzolandi

    Dunyo | 12 iyul, 22:35

    Sun’iy intellekt orqali hayotingizni osonlashtirishning 9 ta usuli

    Layfstayl | 12 iyul, 22:00

    Donald Tramp Klublar o‘rtasidagi JCH finalida qatnashadi

    Sport | 12 iyul, 21:35
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.