Bugungi kunda ko‘pchilikda ikkinchi toifa diabet rivojlanish xavfi yuqori. Biroq to‘g‘ri ovqatlanish orqali sog‘liqda yuzaga keladigan muammolarning oldini olish mumkin.
Ikkinchi toifa diabetning rivojlanishi ko‘pchilikka tahdid solmoqda, ammo yaxshi xabar shundaki, ratsionni to‘g‘ri tuzish orqali jiddiy muammolardan qochish mumkin. Ushbu kasallikning rivojlanishida xavf omillari ortiqcha vazn hamda shakar va uglevodlarga boy mahsulotlar kiradi. Qonda shakar miqdorining ortishiga olib keladigan ovqatlardan voz kechish orqali uning darajasini kamaytirish mumkin. Qandli diabet bilan kasallanganlar va rivojlanish xavfi yuqori bo‘lganlar, albatta, bunga amal qilishi kerak.
Qandli diabetga chalinganlarga oqsil va kletchatkaga boy, tabiiy va donli mahsulotlarga urg‘u berilgan ovqatlar tavsiya etiladi. Ular diabet rivojlanishi mumkin bo‘lgan odamlar qonida shakar darajasini barqaror saqlashga yordam beradi.
Tuxum
Tuxumlarda yuqori oqsil va past kaloriya mavjud bo‘lgani uchun ham mukammal mahsulot hisoblanadi. Ko‘pgina diyetologlar qoniqarli va foydali mahsulot sifatida tuxumga e’tibor berishadi. 2019-yilgi tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, nonushta uchun tuxum iste’mol qilish diabetga chalinganlarga kun davomida shakar darajasini barqaror saqlashga yordam beradi. Bu shuni anglatadiki, tuxum har doim shirin yoki sutli qayta ishlangan don mahsulotidan ko‘ra foydaliroq. Har kuni tuxum iste’mol qilish kam ovqatlanish va yaxshi ko‘rinishga yordam beradi. Qo‘shimcha vitaminlar va temir uchun tuxumga ismaloq qo‘shib, ularning foydasini oshirish mumkin. Bundan tashqari, tuxum bilan yangi sabzavotlarni birgalikda iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Yashil mahsulotlarSog‘lom ovqatlanishning asosi yashil bargli sabzavotlardir. Ular har qanday ratsion uchun zarur. Vitamin va antioksidantlarga, kaloriya va uglevodlarga boy, karam, ismaloq hamda karam kabi bargli sabzavotlar salomatlikni mustahkamlaydi.
Mavzuga doir: Vitamin, kletchatka va kalsiyga boy bo‘lgan karamda yana qanday foydali moddalar mujassam?
Dukkaklilar kletchatkaning yana bir past kaloriyali, yuqori oqsilli manbaidir. Qizil va oq loviya, no‘xat oqsil va kletchatkaga boy. Ushbu dukkaklilar sho‘rva, salat yoki gazaklar, shuningdek, pishiriqlarga qo‘shilishi mumkin. Asosiysi, ushbu mahsulotlarni to‘g‘ri pishirishdir.
Mavzuga doir: No‘xatning qanday foydali xususiyatlari bor?
Baliq – bu organizmning yaxshi ishlashi uchun zarur bo‘lgan sog‘lom yog‘lar manbai hisoblanadigan yana bir yuqori oqsilli mahsulot. Shuningdek, ular to‘qlikni to‘liq his qilishga yordam beradi. Omega-3 ga boy yog‘li baliq ko‘pincha yurak salomatligi uchun tavsiya etiladi, ammo tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, u qonda shakar darajasini barqarorlashtirishga ham yordam beradi.
Mavzuga doir: Baliq yog‘ini ratsionga kiritish uchun 5 ta jiddiy sabab
Avokadolarda uglevod va shakar kam, sog‘lom o‘simlik yog‘i esa ko‘p. Shuning uchun bu mahsulot diabetga chalinganlar uchun foydalidir. Avokadoni taom yoki salatlarga qo‘shish mumkin. Sog‘lom oqsil manbai uzoq vaqt davomida to‘qlik hissini beradi.
Mavzuga doir: Avokadoning qanday foydali xususiyatlari bor?