Ko‘pchilik choyning foydasiga shubha qiladi. Ammo bu ichimlik ming yillar davomida dori tariqasida ichilgan. To‘g‘ri tayyorlangan tabiiy bargli choy chanqoqni mukammal darajada qondiradi, tetiklantiradi, xolesterinni kamaytiradi, yurak-qon tomir tizimini yaxshilaydi, qarishni sekinlashtiradi va kognitiv qobiliyatga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Biroq, ichimlikdagi afzalliklarning ko‘pligi kamchiliklarning mavjudligini istisno qilmaydi. Quyida agar inson choy ichishni to‘xtatsa, uning organizmida nima o‘zgarishlar yuz berishini ma’lum qilamiz.
Odatda choy tarkibida qancha kofein borligini hamma unutadi. Kechqurun ichish odati ko‘pincha uyqu bilan bog‘liq muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Choy to‘liq uyqusizlikka olib kelmasa ham, uni muntazam ravishda ichish uyqu sifatiga ta’sir qiladi. Agar choy ichish to‘xtatilsa, uyquning yaxshilanganini sezish mumkin. Albatta, agar bir vaqtning o‘zida qahva ham ichilmasa.
Bundan tashqari, choyni rad etish tish salomatligiga, xususan, tish emalining holatiga foydali ta’sir ko‘rsatadi. Uzoq damlangan choylarni muntazam iste’mol qilish organizmda ftoridning to‘planishi natijasida yuzaga keladigan tish kasalligi – florozning rivojlanishiga olib kelishi mumkin. Bunga yo‘l qo‘ymaslik uchun iste’mol qilinadigan choy miqdorini kamaytirish, shuningdek, uni damlash vaqtini qisqartirish kifoya – 3-5 daqiqadan oshmasligi kerak.
Temir tanqisligi kamqonligining rivojlanishiga yo‘l qo'ymaslik uchun, ovqat bilan choy ichish odatidan xalos bo‘lish kerak. 2011-yilda Kaliforniya universitetida olib borilgan tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, choy temir moddasi bilan bog‘lanib, uning organizm tomonidan so‘rilishini sezilarli darajada yomonlashtiradi. Agar choy ovqat bilan muntazam ravishda ichilsa, bu noxush oqibatlarga olib keladigan bezlar yetishmovchiligini rivojlanish xavfini oshiradi: teri, sochlarning yomonlashishi, letargiya va kognitiv qobiliyatlarning buzilishi kabi.
Umuman olganda, choy ichishni butunlay to‘xtatishning iloji yo‘q. Faqat uni me’yoridan ko‘p ichmaslik, uzoq vaqt damlamaslik va ovqat bilan ichmaslik tavsiya etiladi. Shundagina u faqat organizmga foyda keltiradi.
Izoh (0)