Ko‘ngil aynishi turli sabablarga ko‘ra yuzaga keladi, shuning uchun ushbu noxush alomatdan tez va samarali xalos bo‘lishda mutaxassislarning tavsiyalariga amal qilish kerak.
Ko‘ngil aynishdan qanday qutulish mumkin?
Agar ko‘ngil aynish oziq-ovqat zaharlanishidan kelib chiqsa, faol ko‘mir yoki boshqa enterosorbentni qabul qilish mumkin. Ammo shifokor retseptisiz boshqa dori-darmonlarni qabul qilish tavsiya etilmaydi.
Agar ko‘ngil aynishi qayt qilish yoki kuchli diareya bilan birga bo‘lsa, u holda organizm ko‘p miqdorda suyuqlik yo‘qotadi, natijada suvsizlanadi. Shuning uchun, iloji bo‘lsa, qayt qilishni qo‘zg‘atmaslik uchun toza gazsiz suvni oz-ozdan ichish lozim.
Agar ko‘ngil aynishi stress tufayli qo‘zg‘algan bo‘lsa, unda bemor o‘tirib, dam olishga harakat qilishi kerak, ko‘zni yumib va kamida 2-3 daqiqa burundan chuqur nafas olish, diqqatni nafas olishga qaratish tavsiya etiladi. Diqqat qochib ketmasligi uchun har bir nafas olayotganda “nafas olish” va har bir nafas chiqarishda “nafas chiqarish” deb aytish mumkin.
Agar ko‘ngil aynishdan tashqari, bosh aylanishi bo‘lsa, unda o‘tirish yoki yotish kerak. Ayniqsa, to‘satdan harakatlanish kerak emas, chunki buning natijasida ko‘ngil aynishi kuchayishi mumkin.
Bundan tashqari, bemor xonasiga toza havo kirishini ta’minlash maqsadga muvofiqdir: balkon yoki hech bo‘lmaganda balkon eshigi yonida o‘tirish, xona derazasini ochish, ventilyatorni yoqish orqali shamollatish kerak. Har qanday kuchli hidlarning ta’sirini iloji boricha yo‘q qilish tavsiya etiladi, chunki ular ko‘ngil aynishi va qayt qilishni qo‘zg‘atishi mumkin.
Deyarli har bir uyda mavjud bo‘lgan mahsulotlar ko‘ngil aynish bilan kurashishga yordam beradi. Bular quyidagilardir:
- yalpizli shirinliklar. Shirinlikni til tagida eritish.
- limon. Og‘izga bir bo‘lak limon solib, uni so‘riladi. Bundan tashqari, chorak limon sharbatini bir stakan suvga siqib, ichish mumkin. Bundan tashqari, limonning yarmini olib, uni boshdan 50-70 santimetr masofa yaqin joyga qo‘yish ham foyda beradi.
- yalpizli efir moyi. Bir bo‘lak paxta ustiga bir necha tomchi yog‘ quyildi, uni burunga olib kelib, bir necha daqiqa nafas olinadi. Bundan tashqari, bir stakan suvga 2-3 tomchi yog‘ qo‘shib, aralashtirib, og‘izni chayish mumkin.
- zanjabil. Siz zanjabilni pishirmasdan, lekin bir choy qoshiq asal va limon bilan choy tayyorlash mumkin. Shu bilan bir qatorda, zanjabil ildizidan kichik bo‘lakni kesib olib, uni tozalab, til tagida so‘rish tavsiya etiladi.
- yalpiz barglari yoki moychechak kolleksiyasi. 10 daqiqa davomida yalpiz yoki moychechak ustiga qaynoq suv quyib, bulyonni ichish mumkin.
- arpabodiyon urug‘lari. Bir choy qoshiq arpabodiyon urug‘i ustiga bir stakan suv quyib, qaynatib olinadi. Bulyon sovigach ichiladi.
- ko‘k choy. Bir stakan choy tayyorlab ichish yoki quruq barglarni chaynash ham mumkin.
Mavzuga doir:
Izoh (0)