Qish, kuz va hatto bahorda mamlakatning deyarli barcha aholisi D vitamini yetishmovchiligini boshdan kechiradi. Bunday vaziyatda D vitaminini tanqisligining oldini olishning boshqa usullari mavjud.
Yoz faslida D vitaminining kunlik dozasini olish uchun quyoshda 10-15 daqiqa yurish kifoya. Ammo kuz, qish va bahorning birinchi yarmida bu ish bermaydi. Quyida tavsiya etiladigan mahsulotlar D vitamini tanqisligini qoplashga yordam beradi hamda salomatlik va energiya darajasini saqlab qoladi.
Qo‘ziqorinlar
Atigi 100 gramm qo‘ziqorin kunlik ehtiyojni qondira oladigan D vitaminini o‘z ichiga oladi. Shuning uchun ularni ovqatlarga qo‘shing yoki mustaqil taom iste’mol qilish mumkin.
Losos
Losos balig‘i bu foydali vitaminlar bo‘yicha shubhasiz chempiondir. Tanadagi “quyosh” vitaminining kerakli darajasini saqlab qolish uchun haftada bu baliqdan ikki porsiya iste’mol qilish kifoya.
Paltus
Bu baliqning 100 grammi D vitaminining kunlik qiymatining 250 foizini o‘z ichiga oladi. Shuningdek, yurak va qon tomirlari salomatligi uchun zarur bo‘lgan sog‘lom yog‘ kislotalariga ham boy.
Qisqichbaqa
100 gramm qisqichbaqa D vitaminining kunlik qiymatining uchdan bir qismini tashkil qiladi. Asosiysi, bu sog‘lom dengiz mahsulotlarining bir qismida tuz ko‘p bo‘lmasligiga ishonch hosil qilishdir. Ortiqcha natriy yurak va boshqa muhim organlar salomatligi uchun juda xavflidir.
Tuxum
Tuxum bilan D vitaminiga bo'lgan ehtiyojni to‘liq qoplab bo‘lmaydi, chunki bir dona tuxumdagi vitaminning kunlik qiymati atigi 4 foizga teng, lekin ularni qo‘shimcha sifatida iste’mol qilish mumkin. Tuxumni o‘z ichiga olgan nonushta ertalabki ovqat uchun eng foydali variantlardan biridir.
Pishloq
100 gramm pishloq D vitaminiga bo‘lgan kunlik ehtiyojning 3 foizini qoplaydi. Pishloqni muntazam iste’mol qilish insult xavfini kamaytirishga, qon tomirlari va yurak sog‘lig‘ini saqlashga yordam beradi.
Izoh (0)