Kaliy, kletchatka, C va B6 vitaminining koni hisoblangan banan iste’moli sog‘liq uchun qanchalik foydali ekani haqida Marie Claire nashri ma’lumot berib o‘tadi.
Ikki dona bananda qancha miqdorda foydali minerallar mujassam?
- 900 mg kaliy: 24 foiz;
- 54 g uglevod: 18 foiz;
- 2 g kletchatka: 24 foiz;
- 28 g shakar;
- 6 g oqsil: 4 foiz;
Organizm kaliy bilan to‘yinadi
Energiya bilan ta’minlashdan tashqari, kaliy yurak urishining me’yorda bo‘lishi, shakarni parchalash uchun organizmdan o‘z vaqtida insulin ajralishiga ham hissa qo‘shadi. Voyaga yetgan inson uchun kaliyning kunlik me’yori 3,500-4,700 mg hisoblanadi. Banan esa yuqorida ta’kidlanganidek kaliyning koni.
Saraton kasalliklarining kelib chiqish xavfi kamayadi
Barra sabzavot va mevalarni o‘z ichiga oladigan parhez saraton profilaktikasida muhim rol o‘ynaydi. Bananda esa kanserogenlar salbiy ta’sirining oldini olib, zararli radikallarga qarshi kurashishda ahamiyatli bo‘lgan C vitamini bisyor. Tarkibidagi kletchatka, hazm tizimi faoliyatini yaxshilab, yo‘g‘on ichakda saraton paydo bo‘lishining oldini oladi.
Yurak faoliyati yaxshilanadi
Kaliy va natriy balansi yurak salomatligi uchun muhim sanaladi. O‘tkazilgan tadqiqotda kuniga 4,069 kaliy qabul qilgan insonlarda yurak ishemik kasalligidan vafot etish xavfi yo‘q deganda 49 foizga kamayishi aniqlangan. C va B6 vitamini, kletchatkaga boy bo‘lgan banan yurak salomatligini yaxshilaydi.
Ham mazali ham foydali
Foydaning koni sanalgan banan mazali ekani bilan ham o‘ziga xosdir. Tarkibidagi shakar tabiiy ekani sabab me’yordan oshirib yuborilmasa, salomatlikka salbiy ta’sir qilmaydi. Qolaversa, kletchatkalari hazm jarayoniga ijobiy ta’sir qilib, qondagi qand miqdori keskin ko‘tarilishining oldini oladi.
Izoh (0)