Makaron haqida gap ketganda nima uchundir ko‘pchilik vazn ortishi haqida o‘ylaydi va ozmoqchi bo‘lgan odam eng birinchi bo‘lib pasta va lapshalarni ratsiondan chiqarishga urinadi. Sarvqomat bo‘lishni istaganlar uglevodlardan cheklanishni afzal bilishiga qaramay, aslida hammasi boshqacharoq. BBC makaronlar bilan bog‘liq eksperiment o‘tkazgan. Uning doirasida ishtirokchilarga har kuni bir xildagi makaron yeyishga ruxsat berilgan. Birgina farqi — ayrim kunlarda makaronlar yangi tayyorlangan, boshqa kunlari sovuq yoki isitilgan bo‘lgan. Natijada isitilgan makaronlar qondagi qand miqdorini keskin ko‘paytirib yubormasligi aniqlangan. Xulosa qilib aytish mumkinki, bu ozmoqchi bo‘lganlar uchun eng yaxshi variant.
Qanday ish beradi?
Oddiy usul bilan pishirilgan makaron tarkibidagi kraxmal qonda insulin miqdorini ko‘tarilishiga olib keladi. Ammo pasta soviganidan keyin kraxmalning tuzilishi o‘zgaradi. Bunga nisbatan turg‘un kraxmal deb ta’rif beriladi va organizmning fermentlari bilan parchalanish o‘rniga qorinni uzoq vaqt to‘q tutib, qondagi qand miqdorini me’yorlashtiradigan kletchatkalar hosil bo‘ladi.
Bunday pasta ozish jarayonida yordam beradi. Insulinning barqaror darajasi tufayli yog‘ erishi bloklanmaydi, qolaversa, parhez vaqti pasta iste’mol qilish ruhiy holatga ham ijobiy ta’sir qiladi. Asosiysi, oldindan tayyorlangan pastani sovitib, keyin qayta isitish kerakligini esda tutish kerak. Ushbu tavsiya boshqa kraxmalli mahsulotlar — guruch va kartoshkali taomlarga ham taalluqli.
Mavzuga doir:
- Noto‘g‘ri parhez: Nima uchun faqat sabzavot va mevalarning o‘zini iste’mol qilish mumkin emas?
- Oson ozish uchun nima qilish kerak? Vazn tashlashga yordam beradigan 4 tavsiya
- Ekspertlar qahva ichish uchun eng yaxshi vaqtni ma’lum qildi
- Qomatni saqlab qolamiz: kuz faslida vazn ortmasligi uchun 5 ta maslahat
- Umrni uzaytiradi, yoshlikni saqlab qoladi: qahvaning sog‘liq uchun 10 ta foydasi
Izoh (0)