• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12413.79
    • RUB154.86
    • EUR14468.27
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +29°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Sut, asal, quritilgan non va oshqozon kislotaliligini kamaytirishga yordam beradigan boshqa mahsulotlar

    Ovqatni samarali hazm qilish uchun bunda ishtirok etadigan tizim va organlar to‘g‘ri ishlashi kerak. Jigar safro ishlab chiqaradi va u o‘t qopida to‘planadi.

    Foto: Pinterest

    Foto: Pinterest

    Ovqatlanganda o‘t qopi qisqarib, tarkibini ichakka bo‘shatadi. Safro yog‘li ovqatlarni hazm qilishda ishtirok etadi, fermentlarni faollashtiradi, ichak harakatini rag‘batlantiradi. Oshqozon osti bezi ovqat hazm qilish fermentlarini ishlab chiqaradi, ular oqsillarni, yog‘larni va uglevodlarni parchalashga yordam beradi. Oshqozonda har bir taom uchun xlorid kislotasini o‘z ichiga olgan me’da shirasi ishlab chiqariladi. Xlorid kislota me’da shirasining antibakterial ta’sirini ta’minlaydi va hazm qilish uchun zarur muhitni tayyorlaydi.

    Аfsuski, hozirgi tez va shiddatli hayot tarzida noto‘g‘ri ovqatlanish, stress, ruhiy va jismoniy charchoq oqibatlarida ko‘pchilikni jig‘ildon qaynashi, ya’ni me’da shirasining kislotaliligi oshishi tez-tez bezovta qilib turadi. Bu holatga ko‘pchilik e’tibor bermaydi.

    Qanday vaqtlarda ehtiyot bo‘lish zarur?

    • oshqozon sohasida og‘riq bo‘lsa;
    • ovqatlanishdan oldin va keyin jig‘ildon qaynasa;
    • qorin dam bo‘lsa, oshqozon sohasida og‘irlik sezsa, achchiq suv bilan kekirish paydo bo‘lsa;
    • tilda oqarish, ko‘ngil aynish qo‘shilsa.
    Oshqozon kislotasi sekretsiyasini kamaytirishga va yaxshilashga yordam beradigan mahsulotlar:

    Sut

    Jig‘ildon qaynaganda 100 gramm sut yaxshi yordam beradi. Bir kunda uch mahal ovqatlanishdan oldin ichish tavsiya etiladi.

    Sho‘rva

    Tovuq go‘shtidan va qo‘shimcha sabzavotlardan — lavlagi, kartoshka, qovoq bilan pishirilsa, yaxshi foyda beradi.

    Bo‘tqa

    Guruch, arpa, grechkadan sutda yoki suvda pishirilgan bo‘tqalar ham yaxshi yordam beradi.

    Asal

    Аsal va asalarichilik mahsulotlari yuqori kislotalilikni kamaytirishga yordam beradi va oshqozon shilliq pardasini himoya qiladi.

    Ertalab bir choy qoshiq asalni 100 gramm suvga eritib, och qoringa iste’mol qilish tavsiya etiladi. Shuningdek, 1:1 nisbatda asal va aloe sharbatidan tayyorlangan sharbatni kuniga uch mahal bir choy qoshiqdan ovqatdan 30-40 daqiqa oldin iste’mol qilish mumkin.

    Kartoshka suvi

    Yangi tayyorlangan kartoshka sharbati immunitet tizimini mustahkamlaydi, qon bosimini pasaytiradi, shuningdek, me’da shirasi kislotaliligini kamaytirishga yordam beradi. Kartoshka suvi ovqatdan 30-40 daqiqa oldin ichiladi. Аvvaliga bir osh qoshiqdan boshlanadi, sekin-asta 100 grammga yetkazish kerak. Bir oy davomida ichiladi. Kartoshka sharbatini tayyorlashda faqat sifatlisini ishlatish kerak. Oksidlanishning oldini olish uchun plastik qirg‘ichlardan foydalanish kerak.

    Quritilgan non

    Yangi non me’da shirasi sekretsiyasini oshiradi, shuning uchun suvi qochgan non iste’mol qilish foyda keltiradi.

    Mevalar

    Olma, qizil sabzini yaxshilab chaynab yoki qirg‘ichdan o‘tkazib, har kuni iste’mol qilish yaxshi foyda beradi.

    Oshqozon kislotaliligi oshgan mahalda qahva, yog‘li taomlar, qovurilgan ovqatlar, achchiq taomlardan vaqtincha voz kechish kerak va ovqatlarni o‘rtacha issiqlikda iste’mol qilish tavsiya etiladi.

    Shifokor Xurshid A’zamxo‘jayev tavsiyalari asosida tayyorlandi.

    Mavzuga doir:

    • Xolesterin miqdorini kamaytirish uchun iste’mol qilish tavsiya qilinadigan 6 mahsulot
    • Saraton xavfini 20 foizgacha kamaytirishga yordam beruvchi mahsulotlar
    • Toza va sog‘lom tana: husnbuzarlarni bartaraf etishga yordam beradigan mahsulotlar (foto)

    13.09.2021, 09:57   Izoh (0)   51081
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Muammolardan darak beruvchi ter hididagi o‘zgarishlar

    12.09.2021, 21:53

    Organizmda magniy tanqisligi natijasida qanday o‘zgarishlar yuz beradi?

    12.09.2021, 17:55

    Ozmoqchi bo‘lganlarga tiyilish tavsiya qilinadigan 5 sabzavot

    12.09.2021, 14:53

    Xavfli yurak porok kasalligi: uni qanday aniqlash mumkin?

    12.09.2021, 09:53

    Tiniqib uxlashni ta’minlaydigan 7 tabiiy mahsulot

    11.09.2021, 22:50

    Faqat immunitet emas: C vitamini qarishga qarshi qanday yordam beradi

    11.09.2021, 18:58
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Mobiuz Andijon, Namangan va Farg‘ona viloyatlarida 5G ning yangi imkoniyatlarini ochmoqda


    HAVAL O‘zbekistonda yangi modellarni namoyish etdi: HAVAL H6 Facelift va HAVAL H9 taqdimot kechasi


    Accor Toshkentda Swissôtel Tashkent ochilishini nishonlamoqda, shveysariya uslubidagi hashshamatni O‘zbekiston poytaxtiga olib kelmoqda


    HONOR talabalarni qo‘llab-quvvatlovchi aksiyani e’lon qildi 


    Kelajak – bugungi qilgan harakatingiz samarasidir. O‘zingizga ishonch esa har qanday yutug‘ingizning boshlanishi 


    Uzbekistan Airways bilan Istanbulga foydali parvoz qiling!


    “Trastbank” kichik biznesni rivojlantirish uchun 1 mlrd so‘mgacha kredit taklif etadi


    BI Group O‘zbekistonda turar joy binosining zilzilabardoshligini ochiq sinovdan muvaffaqiyatli o‘tkazdi


    Kapitalbank va Korporativ sport assotsiatsiyasi hamkorlik memorandumini imzoladi


    Smart Business O‘zbekistonda UZCARD va Humo kartalarini qabul qilish uchun yagona yechimni taqdim etadi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” 1 trln 273 mlrd so‘mlik ipoteka krediti ajratdi


    Pepsi Taste Challenge 2025: Pepsi yana oldinda — O‘zbekistonda 59,28% ovozga sazovor bo‘ldi 


    UZTELECOM simli internetni modernizatsiya qilmoqda: abonentlar GPON va FTTx orqali 100 Mbit/s dan yuqori tezlikka ega bo‘ladilar


    Universalbank o‘zini o‘zi band qilgan fuqarolar uchun yangi “Mikrokredit 300 ”ni ishga tushirdi 


    Imzo Glass mahsulotlari Buyuk Britaniyaga eksportga yuborildi

     

    Tavsiya etamiz

    Yahudiylarning “Tarixiy vatan” va “Buyuk Isroil” haqidagi puch da’volari: Falastin aslida kimga tegishli?

    23 avgust, 13:22

    “Rusning sharmandali blitskrigi”. Urush taqdirini belgilab bergan Kiyev jangi qanday yakunlangan edi?

    22 avgust, 20:08

    Islom Karimovning sobiq matbuot kotibi “Otamdan qolgan dalalar” filmi taqiqlanish sababini oshkor qildi

    21 avgust, 11:58

    Turkiyada oyoq suyaklarini sindirib, bo‘yni o‘stirish operatsiyasi ommalashmoqda (foto)

    21 avgust, 11:52
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Ispaniyadagi plyajlar zaharli va noyob shilliqqurt sabab yopildi

    Dunyo | 23 avgust, 20:10

    Saudiya Arabistoni Superkubogi. “Al-Ahli” Ronaldu boshchiligidagi “An-Nassr”ni mag‘lub etib bosh sovringa ega chiqdi

    Sport | 23 avgust, 19:50

    O‘tgan 32 yil: Sobiq Sovet davlatlarida aholi jon boshiga daromad qanday o‘zgardi?

    O‘zbekiston | 23 avgust, 19:39

    “Ukraina hududlarini berish — Rossiyaning tuzog‘i” — YI oliy vakili

    Dunyo | 23 avgust, 19:00

    APL. “Manchester Siti” “Tottenhem”ga imkoniyatni boy berdi. Husanov maydonga tushmadi

    Sport | 23 avgust, 18:40

    Turkiya birinchi xonimi Melaniya Trampga G‘azodagi vaziyat borasida maktub yo‘lladi

    Dunyo | 23 avgust, 18:25

    O‘zbekistonning qaysi hududida eng ko‘p qurilish qilinayotgani maʼlum bo‘ldi

    Iqtisodiyot | 23 avgust, 18:02
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.