Yuqtirib olingan koronavirus infeksiyasidan tiklanish uzoq davom etishi yoki umuman sezilmasligi mumkin. Shuningdek, normal hayotga qaytish uchun vaqt kerak. Albatta, bu borada ovqatlanish muhim rol o‘ynaydi.
Koronavirusga chalinganlar tuzalishi uchun odatda bir necha hafta yoki hatto oy kerak bo‘ladi. Odamlar oddiy ishlarni bajarishga kuchlari yo‘qligidan, nafas olish va odatdagi ovqatni yeyish qiyinligi, ishtahaning yetishmasligi va boshqa ko‘plab alomatlardan shikoyat qiladi. Shifokorlar allaqachon bu haqiqiy tiklanishdan keyin ham uzoq vaqt saqlanib qoladigan alomatlarning butun majmuasi ekanligi haqida aytmoqda.
Agar salomatlikni diqqat bilan kuzatishda davom etilsa, bemor tezroq sog‘lig‘ini tiklashi mumkin: buning uchun maxsus reabilitatsiya, test va diyetani qayta ko‘rib chiqish kerak bo‘ladi. Koviddan keyin nima yeyish kerakligini va nimani rad qilish yaxshiroq ekanligini bilish va unga, albatta, amal qilish tavsiya etiladi.
Quvvatsizlik
Koronavirusdan so‘ng tana zaiflashishi mumkin, ayniqsa, kasallikning og‘ir shaklida. Bu ham koviddan keyin tana haroratining pastligi, boshqa belgilar singari, odatiy holdir. Koronavirusdan keyin bemorlarning tez-tez shikoyati ham kuchning to‘liq yetishmasligi haqidadir.
Bu energiya zaxiralarini to‘ldirish kerakligini anglatadi. Ratsionga uglevodlarni kiritish lozim: bo‘tqa, tushlik uchun non, kechqurun guruch yoki makaron iste’mol qilish mumkin. Kartoshka kabi uglevodlarga boy sabzavotlar bunday vaqtda juda foydali. Shirinliklar esa aksincha, tavsiya etilmaydi.
Oz-ozdan taomlanish
Koviddan keyin bemorning chaynashi va yutishi qiyin bo‘lishi mumkin, ayniqsa, kasallik og‘ir bo‘lsa. Va umuman olganda, ko‘pincha ishtaha bo‘lmaydi. Ammo ovqatlanish kerak: kartoshka pyuresi yoki yumshoq taomlarni afzal bilib, kichik bo‘laklarda, ozroq hajmda. Bulyonlar, sho‘rvalar yoki yogurt ham foydalidir.
Yog‘lar haqida
Ratsionda sog‘lom yog‘larga alohida o‘rin ajratish kerak. Ular miya, teri uchun foydali va energiya manbayidir. Baliq, avokadolarni tez-tez iste’mol qilish, tanani sog‘lom yog‘lar bilan ta’minlash uchun zaytun moyiga tayyorlangan salatlar tanovul qilish mumkin.
Mushaklarni tiklash
Kasallik paytida mushak massasi tez-tez kamayadi va bu koronavirusdan keyin ham sodir bo‘ladi. Uni iloji boricha tezroq tiklash uchun oqsil kerak: tvorog, sut mahsulotlari, pishloq, yog‘siz go‘sht, tuxum va dukkakli ekinlarni iste’mol qilish mumkin. Shuningdek, barcha ovqatlarga oqsil qo‘shishga harakat qilish lozim.
C vitamini ko‘proq kerak bo‘ladi
Koronavirusdan keyin immunitetning pasayishi odatiy holdir. U bir muncha vaqt tiklanishi kerak, bu nafaqat diyetani to‘g‘rilashni, balki vitamin qo‘shimchalarini ham talab qilishi mumkin. Diyetada C vitamini va uni o‘z ichiga olgan ovqatlar borligiga alohida e’tibor qaratish lozim. Bu nafaqat sitrus mevalar, balki kivi, pomidor, qulupnay, mango, ismaloqda ham mavjud. C vitamini o‘pkaning tiklanishi uchun foydalidir, antioksidant xususiyatlarga ega, demak u yallig‘lanishga qarshi kurashadi, bundan tashqari mushak massasini tiklash uchun ham muhimdir.
Sink
Bemorlar qancha sink iste’mol qilishi mumkin? Koviddan keyin u immunitet tizimini tezroq mustahkamlashga yordam beradi. Sink sut, pishloq, tovuq, shuningdek, bodom va qovoq urug‘ida uchraydi. Sinkli vitamin qo‘shimchalar ham bor, lekin ularni ishlatishdan oldin shifokor bilan maslahatlashish kerak.
Izoh (0)