• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12778.12
    • RUB164.01
    • EUR14931.23
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +30°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Mikroto‘lqinli pechda isitish mumkin bo‘lmagan 12 ta mahsulot

    Mikroto‘lqinli pech yordamida ovqatni tez va osongina isitish mumkin, lekin hamma mahsulotni ham emas. Ayrim mahsulotlar pechda isitilganda foydali xususiyatlarini yo‘qotadi

    Foto: Pinterest

    Foto: Pinterest

    Mikroto‘lqinli pech — har kuni ovqat tayyorlashga vaqti bo‘lmaganlar uchun oshxonadagi eng sevimli yordamchilardan biri. Mikroto‘lqinli pech haqiqatan ham oshxonadagi ishlarni ancha osonlashtirishi va keraksiz qiyinchiliklardan qutqarishi mumkin, lekin unutmaslik kerakki, mahsulotlar isitilganda foydali xususiyatlarini yo‘qotadi, hattoki zararli ham bo‘lishi mumkin. Shuning uchun ayrim mahsulotlarni mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya etilmaydi. Mikroto‘lqinlar mahsulot tarkibidagi suv molekulalariga ta’sir qiladi va soviganidan keyin ham buzilgan molekulyar tuzilishi tiklanmaydi.

    Tuxum

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Tuxum bekajonlar doimo ishlatadigan mahsulotdir. Ko‘p odamlar nonushtani qaynatilgan yoki qovurilgan tuxumsiz tasavvur qila olmaydi. Retseptlar va pishirish usullarining ko‘pligiga qaramay, shuni esda tutish kerakki, bu masalada mikroto‘lqinli pechdan foydalanmaslik kerak. Haroratning keskin ko‘tarilishi tufayli tuxum ichida bug‘ paydo bo‘ladi, bosim ko‘tariladi, shuning uchun tuxum po‘stlog‘ini tozalash vaqtida otilib ketish ehtimoli juda yuqori.

    Achchiq qalampir

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Achchiq qalampir ham xuddi tuxum kabi mikroto‘lqinli pechda qizdirilganda yorilib ketishi va eng yomoni esa yonib ketishi mumkin. Meva tarkibida kapsaitsin mavjud. Qalampir mikroto‘lqinli pechda pishirilsa, kapsaitsin aerozolga aylanadi, natijada mikroto‘lqinli pechni ochish bilan yuz va qo‘llaringizni kuydiradigan qalampir sepiladi.

    Muzlatilgan go‘sht

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Mikroto‘lqinli pech kechki ovqat tayyorlashda eng yaxshi yordamchi deb hisoblansa-da, aslida unday emas. Mikroto‘lqinli pechda mahsulotni muzdan tushirish paytida oziq-ovqat tarkibidagi bakteriyalar soni ko‘payadi, bu esa oziq-ovqat infeksiyalari paydo bo‘lishiga olib keladi. Go‘sht zararli bo‘lib qolishidan tashqari, to‘liq erimaydi: yuqori qatlam erigan bo‘lsa ham, ichi muzlab qoladi. Ba’zida mikroto‘lqinli pechda erigan go‘shtning qirralari kul rangga aylanadi. Shuning uchun eng to‘g‘ri yo‘l muzlagan go‘shtni tabiiy yo‘l bilan eritish tavsiya etiladi.

    Sut mahsulotlari

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Sut yoki qatiqni tezda isitish uchun mahsulotni muzlatkichdan oldindan chiqarib, biroz kutish yaxshiroq. Mikroto‘lqinli pechda esa tirik laktobakteriyalar va bifidobakteriyalar tezda yo‘q bo'lib ketadi va mahsulotlarda foydali xususiyatlar deyarli qolmaydi. Bundan tashqari, sutning mazasi nordon bo‘lib qolish ehtimoli mavjud.

    Ona suti yoki chaqaloq bo‘tqasi

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Ona suti va bo‘tqa mahsulotlarini mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya etilmaydi. Issiqlik nurlanishi notekis taqsimlangan, shuning uchun sut qismlarga bo‘linadi va eng qiziganlari bolani osonlikcha kuydirishi mumkin. Bundan tashqari, tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, mikroto‘lqinli pechda isitilgandan so‘ng ona sutida immunostimulyatsiya qiluvchi oqsillar yo‘qoladi va foydali xususiyatlarini minimallashtiriladi. Ko‘krak sutini yoki bo‘tqani issiq suvli idishda yoki qizdirish eng to‘g‘ri usullardan biridir.

    Kolbasa va sosiska mahsulotlari

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Ko‘rinib turibdiki, qaynatish yoki qovurish o‘rniga, mikroto‘lqinli pechda kolbasa yoki sosiskalarni isitishdan ko‘ra osonroq va tezroq narsa yo‘q. Bunday holda yurak xastaligining rivojlanish xavfi yuqori, chunki qizdirilganda qayta ishlangan mahsulotlar oksidlanishni hosil qiladi.

    Kartoshka

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Kartoshkada ko‘p miqdorda kraxmal bor, ular mikroto‘lqinlar ta’siri ostida suv bilan o‘zaro ta’sirlanadi. Reaksiya natijasida mahsulotning ozuqaviy qiymati minimal darajaga tushadi va iste’mol qilinganda oshqozon osti bezi yukini oshiradi va organizmga zarar yetkazadi.

    Donli yorma

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Donli yormalarni isitish tanadagi sog‘lom hujayralarni yo‘q qilishi mumkin. Mikroto‘lqinlar ta’sirida donlardan erkin radikallar ajralib chiqadi. Vujudga kirganda ular tuzilishini qayta tiklashga va oshqozon-ichak traktining shilliq qavatidan foydali komponentlar olishga harakat qiladi.

    Muzlatilgan mevalar

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Mevalarni muzlatish odatiy va to‘g‘ri amaliyotdir, ayniqsa ularning foydali xususiyatlari saqlanib qoladi. Asosiysi, muzdan eritish uchun mikroto‘lqinli pechdan foydalanmaslikka harakat qilish lozim. Rezavor mevalar tarkibiy qismlarning aksariyatida, ayniqsa, C vitamini yo‘qoladi. Mevalar mikroto‘lqinli pechda yorilib ketishi mumkin: butun qobiq va ichidagi ko‘p miqdordagi namlik bu jarayonni qo‘zg‘atadi.

    Qo‘ziqorinlar

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Mikroto‘lqinli pech qo‘ziqorinlarda oqsil miqdori yuqori bo‘lganligi uchun xavfli bo‘lishi mumkin. Isitilgandan so‘ng oqsilning tuzilishi o‘zgaradi, shuning uchun qo‘ziqorinlarni qayta isitmaslik kerak. Va bunday qo‘ziqorinlarni tez-tez iste’mol qilish oshqozonning to‘g‘ri ishlashining buzilishiga olib kelishi mumkin.

    Asal

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Vaqt o‘tishi bilan asal quyuqlashadi va kristallanadi. Bu tabiiy jarayon mahsulot sifatining yuqori ekanligini isbotlaydi. Issiqlik bilan dastlabki mustahkamlikni qaytarishga urinmaslik kerak, mahsulotning barcha foydali xususiyatlari yo‘qoladi.

    Ko‘katlar

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Mikroto‘lqinli pechda qizdirilgan ko‘katlar ta’mi va foydali xususiyatlarini yo‘qotadi. O‘simliklar tarkibida nitratlar bor, ular harorat ko‘tarilganda xavfli organik toksik birikmaga aylanadi, ularni iste’mol qilish zaharlanish va hazm jarayonining buzilishiga olib kelishi mumkin.

    Mavzuga doir:

    • Muzlatkichda oziq-ovqat mahsulotlarini qanday saqlash bo‘yicha tavsiyalar
    • Sut mahsulotlari nima uchun ayniydi va bunday vaziyatda nima qilish kerak?
    • Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    19.08.2021, 19:55   Izoh (0)   26314
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Oshxonada qo‘l keladigan piyoz bilan bog‘liq 12 ta layfxak

    15.08.2021, 19:55

    Ko‘pchilikka noma’lum: amal qilish muddati bo‘lgan ro‘zg‘or buyumlari (foto)

    15.08.2021, 09:53

    Shoshilinch ravishda ta’tilga chiqish kerakligidan darak beruvchi 10 ta ogohlantirish belgisi

    13.08.2021, 12:56

    Muzlatkichda oziq-ovqat mahsulotlarini qanday saqlash bo‘yicha tavsiyalar

    11.08.2021, 10:57

    Sochlaringiz tez-tez kirlansa nima qilish kerak? Mutaxassis javob beradi

    09.08.2021, 09:49

    Yog‘ bosgan gaz plitasini 15 daqiqada tozalashning sinalgan usullari

    04.08.2021, 16:22
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Mikrokreditbankda omonat karta joriy qilindi


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    “Tadbirkorlikni rivojlantirish kompaniyasi” ISO 9001 va ISO 37001 xalqaro sertifikatlarini qo‘lga kiritdi 


    “InfinBANK” AJ Toshkentda yangi Bank xizmatlari markazini ochdi  


    SQB dan “TEZKOR+” krediti —  biznesingizni rivojlantirish uchun qulay yechim 


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    Osteosarkoma: tashxislash, davolash va fanlararo yondashuv


    Chiqim va kirim: nazorat sari ilk qadam


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    Ipoteka Bank OTP Group: “Quyosh” — parkentliklar uchun yangi mahalla markazi ishga tushirildi


    Sun’iy intellekt bo‘yicha ikki diplomli ta’lim — UMFT & FAR EAST University hamkorligida

     

    Tavsiya etamiz

    Matriarxat davri qaytadimi: nima uchun qiz farzand tarbiyalash trendga aylanmoqda?

    14 iyul, 13:07

    Oilasini qashshoqlik va ochlikdan qutqargan jangchi yigit: Arda Gyulerning kurashga to‘la hayot maktubi

    13 iyul, 22:15

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Trampning Moskva va Sankt-Peterburgga hujum qilishga undagani haqidagi xabarlar rad etildi

    Dunyo | 15 iyul, 23:35

    O‘qishni davlat oliygohlariga ko‘chirish uchun o‘tish ballari tasdiqlandi

    O‘zbekiston | 15 iyul, 23:25

    Dunyoning eng keksa marafonchisi YTH oqibatida vafot etdi

    Dunyo | 15 iyul, 23:10

    Ukrainada ko‘p fuqarolik qonuniylashtirildi

    Dunyo | 15 iyul, 22:55

    Banklarda so‘mdagi kredit foizlari ko‘tarildi

    O‘zbekiston | 15 iyul, 22:45

    AQSHda ofitser tanishuv ilovasi orqali Ukrainaga oid maxfiy ma’lumotlarni uzatgani aniqlandi

    Dunyo | 15 iyul, 22:35

    Safarda bolani nima bilan band qilish mumkin? Xotirjam sayohat qilish uchun 10 ta layfhak

    Farzand | 15 iyul, 22:23

    O‘zbekistonga eng ko‘p sayyohlar qaysi davlatlardan kelayotgani ochiqlandi

    O‘zbekiston | 15 iyul, 22:11
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.