Yoz mavsumida baqlajondan turli xil salatlar tayyorlanadi. Pazanda bekajonlarga esa ushbu sabzavotdan ajoyib ta’mli zapekanka retseptini tavsiya etamiz.
Kerakli mahsulotlar:
- piyoz – 1 dona;
- qiyma go‘shti – 450 gramm;
- zaytun moyi – 3 osh qoshiq;
- pomidor – 450 gramm;
- baqlajon – 900 gramm;
- tuxum – 2 dona;
- sut – 1 osh qoshiq;
- qattiq pishloq – 100 gramm;
- ko‘kat, tuz va ziravorlar.
- Piyoz mayda to‘g‘rab, qiyma bilan 10 daqiqa davomida yaxshilab qovuriladi.
- Ustidan mayda to‘g‘ralgan pomidor qo‘shiladi va qaynab chiqishi kutiladi.
- Olov pasaytirilib, 20 daqiqaga dimlanadi.
- Ko‘kat, tuz va ziravorlar qo‘shiladi. Baqlajon 1 santimetr qalinlikda parrak qilib to‘g‘raladi.
- So‘ngra ular pergament qog‘ozga joylashtiriladi. Ustidan tuz sepib 15 daqiqa davomida 180 darajadagi pechda pishirib olinadi.
- Zapekanka qolipi yog‘lanadi. Baqlajonning uchdan bir qismi qolipning eng tagiga terib chiqiladi. Qiymali aralashmaning yarmi baqlajon ustiga solinadi. Shu tarzda baqlajon, yana aralashma va yana baqlajon teriladi.
- 35 daqiqa davomida pechda pishiriladi.
- Tuxum, tuz va sut aralashtiriladi. Aralashma zapekanka ustudan quyiladi va ta’bga ko‘ra qirg‘ichdan o‘tkazilgan pishloq sepiladi va 10-15 daqiqaga pechga qo‘yiladi.
Izoh (0)