Shirin-nordon ta’mga ega ushbu meva tarkibida ko‘plab vitaminlar, minerallar va kuchli antioksidantlar mavjud. Bu sog‘liqni mustahkamlashda, shu jumladan, yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olishda juda foydali.
Olcha vitamin, mikroelement va biologik faol moddalarga boy.
Bu kabi foydali moddalar mevasida, bandida, barglarida va hatto po‘stida ham uchraydi. Agar hovlingizda olcha daraxti bo‘lsa, dorivor mahsulotlarning butun assortimentiga ega ekansiz.
Oksidlanish stressining yurak va qon tomirlariga ta’siriOrganizm har soniyada oksidlovchi stressga qarshi kurashadi. Tanaga viruslar va bakteriyalar bilan kurashish, fermentlarni faollashtirish va gormonlarni sintez qilish uchun yuqori energiyali kislorod molekulalarining ma’lum miqdori zarur. Muammo shundaki, erkin radikallar metabolizm va kimyoviy reaksiyalar natijasida tananing ichida paydo bo‘lishi mumkin va tashqi tomondan esa: ultrabinafsha nurlanish, atmosfera ifloslanishi, suv, radiatsiya, toksik moddalar bilan aloqa va hokazo.
Mavzuga doir: Uyqu yaxshilanadi, vazn ortmaydi: Kechasi qorin ochganda iste’mol qilsa bo‘ladigan mahsulotlar
Mavzuga doir: Suyaklar uchun foydali bo‘lgan 5 ta tabiiy mahsulot
Amerikalik olimlarning tadqiqotlarida ma’lum bo‘lishicha, 12 hafta davomida olcha sharbatini shakarsiz qabul qilish natijasida keksa odamlarda (65-80 yosh) oksidlovchi stress biomarkerlari soni kamayganini ko‘rsatgan. Ammo katta yoshdagi odamlar oksidlovchi stressga ko‘proq moyil bo‘ladi, chunki yosh bilan antioksidant tizim ortiqcha erkin radikallarni ushlashni va zararsizlantirishni to‘xtatadi. Xuddi shu tadqiqotda olcha sharbatini shakarsiz qabul qilish umumiy yallig‘lanishning asosiy belgilaridan biri bo‘lgan C reaktiv oqsil darajasini pasaytirishi aniqlangan. Aytish kerakki, olchaning yallig‘lanishga qarshi ta’siri uzoq vaqtdan beri ma’lum. Bu meva tarkibida maxsus moddalar — antosiyaninlar bor, ular yallig‘lanishni kamaytiradi va og‘riq qoldiruvchi ta’sir ko‘rsatadi. Shuning uchun olcha va olcha sharbati podagra, artrit, revmatik bo‘g‘imlarga chalinganlarga tavsiya etiladi.
Olchaning kardiohimoya xususiyatlariOlcha tarkibida yurak va qon tomirlari ishiga foydali ta’sir ko‘rsatadigan qimmatli komponentlar to‘plami mavjud.
- 0,6 dan 3,3 gacha mg kumarinlar — qonni zichlashtiradigan va tromblar shakllanishini kechiktiradigan moddalar mavjud. Kumarinlar olcha mevalarida ham, barglarida ham uchraydi. Shuning uchun olcha barglari qo‘shilgan choy ateroskleroz, arterial gipertenziya, varikoz tomirlari, gemorroy va boshqalar kabi kasalliklari (yoki ularga moyilligi) bo‘lgan har bir kishi uchun foydalidir.
- kversitin va izokversitin va boshqa flavonoidlar olchaga to‘q qizil rang beradi. Bu moddalar, shuningdek, erta qarishdan, yurak, miya, qon tomirlari kasalliklarining rivojlanishidan himoya qiluvchi, yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega va qon bosimini normallashtirishga yordam beradigan kuchli antioksidantlardir.
- 300 mg kaliy, yurakning ishlashi uchun zarur, qon bosimini normal ushlab turadi.
- Bir vaqtning o‘zida 100 grammdan ortiq olcha iste’mol qilmaslik yoki 100 grammdan ortiq olcha sharbatini ichmaslik lozim. Yodingizda bo‘lsin, shakarsiz olcha sharbati shifobaxsh xususiyatlarga ega.
- Agar oshqozon-ichak trakti kasalliklari: gastrit, oshqozon va o‘n ikki barmoqli ichak yarasi bo‘lsa, olcha va uning sharbatini ichish taqiqlanadi.
- Bu mevaga allergik reaksiyalar bo‘lsa.
- Ko‘p miqdorda yeyilgan olcha diareyaga olib kelishi mumkinligini ham unutmaslik kerak.
- Olcha mevali kislotalarning katta miqdorini o‘z ichiga oladi, shuning uchun ushbu mevani iste’mol qilgandan yoki sharbat ichganingizdan so‘ng og‘izni chayish kerak. Tish emaliga zarar yetkazmaslik uchun yarim soatdan keyin tishlarni yuvish lozim.
Izoh (0)