AQShdagi Perdyu universiteti olimlari qaynatilgan yoki pishirilgan kartoshka arterial bosimni pasaytirishiga va gipertoniyaning oldini olishga yordam berishini aniqladi. Tadqiqot natijalari Nutrients jurnalida e’lon qilingan, deb xabar beradi “Korrespondent.net”.
Ma’lumki, kartoshka — G‘arb davlatlari aholisi ratsionidagi asosiy kaliy manbai hisoblanadi. Mutaxassislar kaliy qo‘shimchasining qon bosimi va boshqa yurak-qon tomir kasalliklari xavfiga ta’sirini o‘rgangan.
Tadqiqotda gipertoniya yoki predgipertenziya tashxisi qo‘yilgan 30 nafar erkak va ayol qatnashgan. Natijalarning ko‘rsatishicha, pishirilgan yoki qaynatilgan kartoshka iste’mol qilish sistolik qon bosimining odatdagi Amerika parhezi (kartoshka qo‘shmasdan) bilan oziqlanadigan nazorat guruhiga nisbatan yaxshiroq pasayishiga olib keladi.
Shuningdek, tadqiqot davomida kartoshka frining yurak-qon tomir tizimiga salbiy ta’siri borasidagi mashhur fikrlarni yo‘qqa chiqarishga muvaffaq bo‘lingan. Ma’lum bo‘lishicha, tarkibida 330 kaloriya bor ushbu mahsulotni har kuni iste’mol qilish qon tomirlariga salbiy ta’sir ko‘rsatmaydi.
Kartoshkaning ijobiy ta’siri u organizmda natriy yetishmovchiligini kamaytirishi bilan bog‘liq. Tadqiqot mualliflarining ta’kidlashicha, mazkur poliz mahsuloti ozuqa moddalari, ozuqa tolalari va kaliy yetishmasligini to‘ldirishga yordam beradi.
O‘rtacha kattalikdagi bir dona kartoshkani iste’mol qilish katta yoshdagi insonning kaliyga bo‘lgan sutkalik talabini taxminan 10 foizga qondiradi.
Olimlarning qayd etishicha, ularning bu kabi xulosasi cheklangan ma’lumotlarga asoslangan va boshlang‘ich xarakterga ega. Ularning fikricha, kartoshkaning foydali xususiyatlari va uni tayyorlash usuli orasidagi bog‘liqni aniqlash uchun qo‘shimcha tadqiqotlar zarur.
Izoh (0)