• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12910.15
    • RUB159.78
    • EUR14660.77
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    Malina, olma, kartoshka, pomidor, ko‘katlar, banan, avokado, qo‘ziqorin – ushbu mahsulotlarning barchasi endilikda oshxonada uzoq vaqt turishi mumkin. To‘g‘ri saqlash ularning umrini uzaytirishga yordam beradi.

    Foto: “Domashniy ochag”

    Foto: “Domashniy ochag”

    Salat bargi yoki bodringni sovitkichga qo‘yishdan oldin ularni qog‘oz sochiq yoki salfetkaga o‘rash lozim

    Qog‘oz sovuq haroratda sabzavotda hosil bo‘lgan kondensatsiyani o‘zlashtiradi. Haddan tashqari namlik ularning chirishiga olib keladi, salfetkalar esa bu jarayonni to‘xtatadi va sabzavotlarni yangidek saqlashga yordam beradi. Hattoki har bir bodringni qog‘ozga o‘raydigan uy bekalari bor va ular chindan ham yaxshi natijaga erishgan.

    Olma bilan kartoshkani bitta xaltaga solish kerak

    Olmalar etilen gazini chiqaradi, bu kartoshkaning bir necha hafta davomida yangi va qattiq turishiga yordam beradi.

    Ammo olmalarni boshqa meva va sabzavotlardan uzoqroq tutish tavsiya etiladi

    Kartoshka uchun foydali bo‘lgan etilen deyarli hamma sabzavot uchun zararli. Shuning uchun, ularni apelsin va uzum yoniga qo‘yib bo‘lmaydi. Sovitkichda olma boshqa oziq-ovqat mahsulotlariga ta’sir qilmasligi uchun ularni alohida paketda saqlash kerak.

    Bananni iste’mol qilishga qadar ularni bir-biridan ajratmaslik lozim

    Kundalik ratsion uchun ovqatni oldindan qismlarga bo‘lib qo‘yish mumkin. Ammo bananlar uchun bu zararli. Sotib olingandan so‘ng bir guruh bananlarning birlashgan qismini oziq-ovqat plyonkasi bilan o‘rash yaxshiroq va iste’mol qilishdan oldingina ularni ajratish mumkin. Shundagina ularning rangi qoraymaydi va 3-5 kun davomida yaxshi saqlanadi.

    Rezavorlarni sirka eritmasi bilan yuvish

    Rezavorlar qanchalik yoqimli bo‘lmasin, ularning sifati ko‘z ochib yumguncha o‘zgaradi. Lekin oshxona sirkasi va suv 1:3 nisbatda aralashtirilib, so‘ngra rezavorlarni aralashmada yuvish kerak. Shundan keyin qog‘oz sochiq bilan quritilib, muzlatkichga qo‘yiladi. Sirka mahsulotning yomonlashishiga olib keladigan mog‘or va bakteriyalarni yo‘q qiladi.

    Pomidor muzlatkichda saqlamaydi

    Bu ularning ta’mi va suvli tuzilishini yo‘q qiladi. Ularni deraza yaqinida saqlash yaxshiroqdir. Shuningdek, kartoshka va piyozni ham salqin, qorong‘i va quruq joyda saqlash tavsiya etiladi.

    Seldereyni folgaga o‘rash mumkin

    Supermarketdan olingan plastik qadoqlar ham seldereyni uzoq saqlashga yordam bermaydi. Alyuminiy folga seldereyni ko‘proq vaqt muzlatkichda turishiga sabab bo‘ladi.

    Ko‘katlarni dastalab saqlash

    Yangi ko‘katlar yaxshilab yuviladi, bir stakan suvga solinadi va ochiq joyda saqlanadi. Shuningdek, ularni shundayligicha dasturxonga ham qo‘yish mumkin. Har kim ta’biga ko‘ra iste’mol qilaveradi.

    Ko‘katlar quriy boshlaganda, ular zaytun moyi bilan muzlatishga qo‘yiladi

    Ko‘katlaringiz rangi o‘zgara boshlaganda, ularni maydalab, bo‘sh idishga joylashtiriladi, so‘ngra zaytun moyini quyib, muzlatkichga qo‘yiladi. Afsuski, kungaboqar yog‘i buning uchun mos kelmaydi. Ko‘katlar muzlagach, muz ulardan xohlagan vaqtda eritgan holda foydalanish mumkin.

    Qo‘ziqorinlar qog‘oz xaltada saqlangani ma’qul

    Qo‘ziqorinlar namlik tufayli o‘z sifatini buzadi. Boshqa idishlardan ko‘ra qog‘ozda namlik bug‘lanadi, shuning uchun ular toza va quruq holda turadi.

    Avokado xona haroratida saqlanadi

    Avokado pishganligi uni yengil siqish bilan tekshiriladi. Agar u juda qattiq bo‘lsa, u yumshaguncha ochiq havoda saqlanadi va u pishgach muzlatkichga qo‘yiladi. Agar avokadoning faqat yarmi iste’mol qilinsa, ikkinchi yarmida chuqur qoldiriladi va limon sharbati quyiladi.

    Mayiz havo o‘tkazmaydigan idishda saqlanadi

    Mayiz o‘zida zarur elementlarni, shu jumladan, namlikni saqlaydi. Agar mayiz qurib qolsa, ularni bir-ikki soat issiq suvga solinadi. Ammo oldini olish har doim keyingi choradan yaxshiroqdir.

    Muzli suvda salat barglari yangilanadi

    Agar salat barglari so‘lib qolsa, ularni tiklashning yo‘li bor. Ular yaxshilab yuvilib, muzli suv bilan to‘ldirilgan idishga solinadi. Tilanishiga qarab uni 5 dan 30 daqiqagacha yangilab turiladi.

    Mavzuga doir:

    • Oddiy xantalning ko‘pchilikka noma’lum bo‘lgan 7 siri
    • Folga yoki pergament? Ulardan qanday holatlarda foydalanish kerak?
    • Ta’miga ta’sir qiladi: Tovuq go‘shtini qovurish jarayonida yo‘l qo‘yiladigan 10 xato

    30.05.2021, 13:56   Izoh (0)   19934
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Tartibga keltiramiz: Garderobda faqat kerakli kiyimlar qolishi uchun 4 tavsiya

    29.05.2021, 17:54

    Yuz, teri va sochlarni ultrabinafsha nurlaridan himoya qilish uchun 12 tavsiya

    29.05.2021, 12:56

    Dezodorant va antiperspirantdan foydalanishda yo‘l qo‘yiladigan xatolar (video)

    28.05.2021, 09:58

    Bolaning tana harorati ko‘tarilganda nima qilish kerak?

    27.05.2021, 14:46

    Muzlatkichdagi yoqimsiz hidni bartaraf qilishga yordam beradigan 7 tavsiya

    26.05.2021, 18:56

    Kartoshka bartaraf qilishga yordam beradigan 10 ta muammo

    25.05.2021, 18:57
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    CHERY bilan o‘z orzungizni amalga oshiring: barcha modellar uchun boshlang‘ich to‘lov pasaytirildi! 


    InfinBANK Global Money Week 2025 da ishtirok etdi


    Uklonda taksi haydovchilari uchun katta tadbir o‘tkazildi!


    Coca-Cola 139 yillik ilhom, ajoyib kashfiyotlar, mashhur kampaniyalar va butun dunyo sevib qolgan ta’mni taqdim etmoqda 


    UZCARD SHERDOR premium kartasi endi MKBANKda mavjud


    Kapitalbank 2024-yilgi Brand Awards International mukofotiga sazovor bo‘ldi


    HONOR kompaniyasi HONOR 400 Lite smartfonini taqdim etdi. Qiziq, u nimasi bilan lol qoldira oladi?


    Mobiuz “MazzaFest”da yangi “Mazza” va “Mazza 2.0” tarif rejalarini taqdim etadi


    Silk Avia Shahrisabzga ko‘proq parvoz qiladi


    Parvoz — katta shahar xarakteriga ega qulay biznes-klass turar joy


    OKMK 2,3 milliard dollar kredit mablag‘larini jalb qildi va 125 million dollar moliyaviy xarajatlarni iqtisod qildi


    Moliyaviy savodxonlik maktab ostonasidan boshlanadi


    Moliyaviy firibgarlik: murakkab sxemalar bo‘yicha sodda tushunchalar 


    Siberian Wellness — O‘zbekistonda 15 yil


    Ziffler‘dan katta taqdimot: yangi qiyofa, zamonaviy dizayn va aqlli maishiy texnikalar

     

    Tavsiya etamiz

    “Ular o‘z vatani mustaqil bo‘lishi uchun kurashgan edi” — Turkiston legionining ayanchli tarixi

    8 may, 15:09

    Rashidov, gazli ichimliklar zavodi, Qizil maydon. 9-may — Toshkent tarixidan fotolavhalar

    7 may, 14:40

    Fazoviy poyganing boshlanishi — Gagarinning parvozi yolg‘on bo‘lganmi?

    6 may, 18:00
    Audio Icon

    “Qurolli qushchalar”. O‘zbekistonda ishlab chiqarilayotgan dronlar haqida

    5 may, 21:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Anchelotti “Real” boshqaruvini qachon tark etishi ma’lum bo‘ldi

    Sport | 9 may, 23:38

    Superliga. “Dinamo” “Surxon”ni mag‘lub etib, turnir jadvalida kuchli uchlikka kirib oldi

    Sport | 9 may, 22:35

    AQSH byudjeti taqchilligi yil boshidan beri 196 mlrd dollarga ko‘paydi

    Dunyo | 9 may, 22:05

    Fransiyada ikki general hokimiyatni tanqid qilgani uchun ishdan olindi

    Dunyo | 9 may, 21:35

    “Liverpul” “Real”ning qaroridan norozi bo‘ldi

    Sport | 9 may, 21:12

    NATO Kiyevga tinchlik shartnomasining bir qismi sifatida a’zolikni va’da qilmaganini bildirdi

    Dunyo | 9 may, 20:35

    Superliga. Vodiy derbisida “Neftchi” ustun keldi

    Sport | 9 may, 20:21
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.