• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12653.48
    • RUB159.75
    • EUR14871.64
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +36°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Retseptlar

    Uy sharoitida qanday qilib yogurt tayyorlash mumkin? Bu juda oson

    Probiotiklarga boy bo‘lgan, uyda sharoitida tabiiy tayyorlanadigan yogurt tarkibidagi nordon sut bakteriyalari sabab uning iste’molidan keyin ichaklar mikroflorasi yaxshilanadi. Qolaversa, immunitet hamda suyaklarni mustahkamlash xususiyatiga ega bo‘lgan mazkur mahsulot vazn tashlamoqchi bo‘lganlar uchun ayni muddao. Uyda tayyorlangan yogurt asosan ikki mahsulot: sut va achitqi o‘rin olishi kerak, qolgani esa fantaziyangizga bog‘liq. Ta’bga qarab meva, yong‘oq, rezavor va pista qo‘shish, istalsa salat yoki ko‘kat va sarimsoq aralashtirib go‘shtli taomga sous tayyorlash ham mumkin.

    Foto: “Povar.ru”

    Foto: “Povar.ru”

    Yogurtni uy sharoitida tayyorlash oson va qimmatga tushmaydi.

    Kerakli mahsulotlar: sut, achitqi.

    Sut qanday bo‘lishi kerak?

    Sut tabiiy va boshqa qo‘shimchalarsiz bo‘lishi kerak. Agar bunday sutdan foydalanishning iloji bo‘lmasa, do‘kondan pasterizatsiyalangan, tarkibida yog‘ 3,2 foizdan kam bo‘lmagan sut xarid qilish kerak. Yogurtning konsistensiyasi unga qancha miqdorda sut qo‘shilganiga bog‘liq bo‘ladi: sut qancha kam bo‘lsa, yogurt shuncha quyuq bo‘ladi.

    Achitqi

    Achitqi ikki xil — quruq va suyuq holda bo‘lishi mumkin. Ularning har ikkisining farqi unchalik bo‘lmagani bilan suyuq achitqi yaroqlilik muddati tugashiga yaqin ta’sirini yo‘qotadi. Shuning uchun ham quruq achitqidan foydalanish tavsiya qilinadi. Flakon yoki idishlarga solingan quruq achitqini do‘kon yoki dorixonalardan xarid qilish mumkin. Bitta flakondagi achitqi odatda 1-3 litr sutga yetadi.

    Qanday tayyorlanadi?

    Tarkibida bo‘lishi mumkin bo‘lgan zararli bakteriyalarni o‘ldirish uchun sutni qaynatib olish shart. 1-3 litr sutni 37-40 daraja haroratda pishirib oling, keyin esa sovuting. Achitqini qo‘shing va yaxshilab aralashtiring. Aralashma solingan idishni ko‘rpaga o‘rab, issiqroq joyga 8-10 soatga qo‘ying. Tayyor bo‘lgan yogurtdan keyingi yogurt uchun achitqi sifatida ham foydalansa bo‘ladi.

    Achitqi o‘rniga tayyor holdagi ortiqcha qo‘shimchalarsiz bo‘lgan yogurt yoki smetana ishlatsa ham bo‘ladi. Buning uchun 1litr sutga bir osh qoshiq smetana qo‘shish va aralashmani yuqorida ta’kidlanganidek issiq joyga qo‘yish kerak bo‘ladi.

    Foto: “Domashniy Ochag”

    Foto: “Domashniy Ochag”

    Termosda tayyorlash uchun

    Kerakli mahsulotlar: 1 litr sut, 200 gr tabiiy yogurt.

    Tayyorlanish jarayoni:

    Sutni 38-40 daraja haroratda pishiring. Termosni yaxshilab yuvib, qaynagan suv bilan chaying. Suv soling va 1-2 daqiqa ichida qoldirib, keyin to‘kib tashlang. 100 gr sutga yogurtni aralashtiring. Keyin sutning qolgan qismini qo‘shing va yana aralashtiring. Aralashmani termosga soling va 6-8 soatga ustini yopib qo‘ying. Tayyor yogurtni idishga solib, 8 soatga muzlatkichga qo‘ying.

    Esda tuting: Achitqi qo‘shilgan yogurtni uzoq vaqt saqlamaslik kerak. Vaqt o‘tganidan keyin u ta’mini yo‘qotib boradi. Uy sharoitida tayyorlangan yogurtni 3-4 kundan ortiq saqlab bo‘lmaydi. Meva, murabbo, asal, yong‘oq va rezavorlarni iste’moldan avval qo‘shish kerak.

    • Mavzuga doir:
    • Qatiq haqida nimalarni bilishimiz zarur?
    • Tish va milk salomatligi uchun qanday mahsulotlar iste’mol qilish kerak?
    • Har kuni tvorog iste’mol qilinsa, organizmda qanday o‘zgarish yuz beradi?

    31.08.2020, 20:42   Izoh (0)   47985
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Xushbo‘y ziravorlar qo‘shib qo‘y go‘shtini pechda pishiramiz

    31.08.2020, 17:48

    Ozarbayjoncha taom — yalpizli kofte bozbash pishirib ko‘ring

    29.08.2020, 12:45

    Baqlajon, anor va rayhon qo‘shib tayyorlanadigan gruzincha taom retsepti

    28.08.2020, 17:45

    Kechki ovqatga tovuq va qo‘ziqorinli turkcha sote tayyorlab ko‘ring

    27.08.2020, 17:40

    Kistibi – kartoshkali tatarcha non retsepti

    27.08.2020, 12:43

    Vitaminga boy anjir va bananli smuzi tayyorlaymiz

    26.08.2020, 18:42
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Vaqt sinovidan o‘tgan tarmoq: 33-yillik faoliyat, 12 million foydalanuvchi tanlovi va mobil aloqaning yangi arxitekturasi


    O‘zbekistonda tibbiy sug‘urta nima uchun zarur: shifokor qarashi va Neo Insurance tajribasi


    Mobiuz — 8 milliondan ortiq abonentlar tanlovi 


    Sug‘urta sohasidagi uzoq kutilgan islohotlar: manfaatlar qonun himoyasida 


    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga qariyb 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya


    “Biznesni rivojlantirish banki” 2025 yilda 138 mingdan ortiq fuqaro bandligini ta’minladi


    Yandex Music’da jazirama kayfiyat uchun maxsus “Chilla” bo‘limi paydo bo‘ldi


    “O‘zbekinvest” sug‘urta kompaniyasi 2025-yilning I yarim yilligi yakunlarini eʼlon qildi


    Navoiy innovatsiyalar universiteti 2 milliard so‘mlik grant dasturini e’lon qildi 


    “Euromoney” talqinida “O‘zsanoatqurilishbank” O‘zbekistonning eng yaxshi banki deb e’tirof etildi


    Visa Kapitalbank bilan Xitoyga: WeChat Pay va Alipay orqali naqd pulsiz to‘lovlar – erkin, oson va xavfsiz


    Mirzo Ulug‘bek tumanida joylashgan yirik ko‘chmas mulk auksionga qo‘yildi


    OKMKda yangi sulfat kislota sexi qurilmoqda


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi


    Biznes va tadbirkorlik oliy maktabi magistratura dasturlariga qabul jarayonlari davom etayotganini ma’lum qiladi

     

    Tavsiya etamiz

    Audio Icon

    Andijoncha hotamtoylik: “Dunyo sadolari”ga sarflanayotgan milliardlar va shubhali shartnomalar

    24 iyul, 21:25

    “Rossiya allaqachon katta og‘alik maqomini yo‘qotib bo‘ldi”. Ukraina urushi postsovet hududida nimalarni o‘zgartirdi?

    24 iyul, 15:15

    Nildan Frot daryosigacha: maxfiylikdan tobora reallikka aylanib borayotgan “Katta Isroil” konsepsiyasi

    22 iyul, 12:22

    KGB soxtalashtirgan jinoyat – SSSR parchalanishi arafasida o‘lim jazosi berilgan qariya kim edi?

    21 iyul, 21:06
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    “Yuventus” “Chelsi”ning Kenan Yildiz bo‘yicha taklifini rad etdi

    Sport | 25 iyul, 20:35

    O‘zbekiston yerlarining yarmidan ko‘p qismi qishloq xo‘jaligiga tegishli — Kadastr agentligi

    O‘zbekiston | 25 iyul, 20:30

    TASS agentligi rahbar o‘rinbosari Ozarbayjonga tashrifidan so‘ng lavozimidan ozod etildi

    Dunyo | 25 iyul, 20:09

    AQSHda IT mutaxassisi qamoqxonadan bevosita venchur startapida ish boshladi

    Dunyo | 25 iyul, 19:46

    O‘zbekistonda kambag‘allik darajasi 6,8 foizga tushdi

    O‘zbekiston | 25 iyul, 19:26

    Erdo‘g‘on Putin va Tramp bilan Istanbulda uchrashuv o‘tkazish imkoniyatini muhokama qilmoqchi

    Dunyo | 25 iyul, 19:19

    Sakkiz nafar futbolchi “Barselona”ning yangi sardori bo‘lishga da’vogarlik qilmoqda

    Sport | 25 iyul, 19:06
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.