Rossiya Fanlar akademiyasining akademigi, virusolog Feliks Yershov NSNga bergan intervyusida qanday qilib oziq-ovqat va suvdan koronavirusga chalinishning oldini olish mumkinligini aytib berdi.
Akademikning aytishicha, koronavirusning o‘ziga xos xususiyati virus faqat havo tomchilaridan emas, oshzoqon orqali ham tarqaladi. Shu sababli ichimlik va oziq-ovqatdan virus yuqtirib olishdan himoyalanish uchun zararsizlantirishning an’anaviy usullaridan foydalanish mumkin.
“Barcha uy bekalariga ma’lumki, issiqlik bilan ishlov berish viruslarni o‘ldiradi. Shuning uchun suvni qaynatish lozim. Eng qiyin masala oziq ovqat mahsulotlaridir. Ularni ham yaxshilab yuvish, iloji bo‘lsa termik ishlov berish, eskirgan mahsulotlarni iste’mol qilmaslik kerak”, — degan Yershov.
Oziq-ovqatdan kasallikni yurtirib olmaslik uchun olim, shuningdek, hojatxonadan chiqqandan keyin qo‘lni yuvish va bolalarning gigiyenaga amal qilishini nazorat qilish lozim.
Izoh (0)