Uyda tayyorlangan kunjutli kulchalarni butun oila bemalol nonushtada ham tanovul qilishi mumkin. Kulchalarning mazasi xuddi nonlarga o‘xshaydi.
Ko‘rsatilgan miqdordagi masalliqlardan o‘rtacha kattalikdagi 16 dona kulcha chiqadi.
Xamiri uchun:
suv 300 mlzaytun yog‘i 2 osh. q.shakar 1 osh. q.tuz 1 ch. q.yangi xamirturush 20 g1-nav un 500 g
Kulchalarni moylash uchun:
tuxum sarig‘i 1 donasuv 1 osh. q.
Kulchalarga sepish uchun:
qora kunjut 2 chimdimkunjut 2 chimdim
1-qadam
Iliq suv solingan idishda xamirturush, tuz, zaytun yog‘i va shakarni aralashtiramiz, uning ustiga 500 gramm unni bo‘lib-bo‘lib elaymiz. Biroz unni elaymiz — xamirni aralashtiramiz, yana elaymiz — aralashtiramiz, 500 gramm un tamom bo‘lguncha shu tarzda davom ettiramiz.
2-qadam
Endi xamirni taxta ustiga qo‘yamiz, bir-ikki chimdim un sepamiz va 10 daqiqa qoriymiz. Qorish jarayonining oxirida xamirning qayishqoq, juda yumshoq bo‘lganini sezasiz.
3-qadam
Xamirni pishitgandan keyin yana idishga qo‘yamiz, ustini sochiq bilan yopamiz va yaxshiroq ko‘tarilishi uchun issiq joyga 1,5-2 soat qo‘yib qo‘yamiz.
4-qadam
Xamir ko‘tarilgach, uni yana pishitamiz va bo‘lakchalarga ajratamiz (16 dona).
5-qadam
Bu bo‘lakchalardan kulchalar yasaymiz, tova ichiga to‘shalgan pergament ustiga joylashtiramiz va issiq joyga 30 daqiqa ko‘tarilish uchun qo‘yamiz. Bu vaqt ichida duxovkani 180°C da yoqib qo‘yamiz. Kulchalar ko‘tarilguncha, duxovka qiziydi.
6-qadam
Kulchalar hajmi kattalashgani uchun ular bir-biriga tegib qoladi. Bu qo‘rqinchli emas, pishib chiqqandan keyin bir-biridan osongina ajraladi.
7-qadam
Endi tuxum sarig‘ini 1 osh qoshiq suv bilan aralashtiramiz va kulchalarga suramiz. Kunjut sepamiz, ba’zilariga och rangli, ba’zilariga esa qora kunjut sepamiz.
8-qadam
Duxovka ichiga qo‘yamiz va 30—35 daqiqa davomida pishirib olamiz.
Yoqimli ishtaha!
Manba: “Xitrosti jizni”
Izoh (0)